Moderátorkou letošních Českých lvů bude Lucie Bílá

Kultura Kultura
18. 1. 2012 13:00
Udílení cen filmové akademie se uskuteční 3. března
Foto: Lukáš Fronk

Praha - Moderátorkou hlavního večera Českého lva 2011 bude zpěvačka Lucie Bílá. Slavnostní večer se uskuteční 3. března 2012 ve Velkém sále pražské Lucerny a bude jej vysílat ČT1. Režisérem večera bude tradičně Petr Vachler.

"Máme před sebou 19. ročník a já si s hrůzou uvědomil, že hlavní večer za celou tu dobu moderovala jen jednou žena, takže jsem začal hledat ženu, která by byla schopná, šikovná, rázná, asertivní, a přitom všem ještě vtipná a milá. A když jsme došli k myšlence, že letošní ročník by mohl být ve znamení Zpěváci a hudebníci filmu a filmařům, byl už jen krůček k tomu správnému jménu - Lucie Bílá. Podle mě může Českého lva oživit, dát mu nový impulz," objasňuje volbu Vachler, který je ředitelem České filmové a televizní akademie.

Nominace vyhlásí akademici 4. února v přímém přenosu na ČT2, moderovat večer bude Ester Kočičková a Jakub Žáček. Momentálně se v kategorii hraných a animovaných filmů nachází celkem dvacet čtyři snímků a v dokumentární kategorii je sedmnáct titulů - do ní začlenila ČFTA také hraný dokument Ivanny Benešové Zneužívaný. Naopak do hrané soutěže nemůže být nakonec zařazen snímek Cigán slovenského režiséra Martina Šulíka.

Foto: Radim Paluš

Protože se organizátoři snažili především "na chvíli zpomalit rychloběh dnešního světa", staví upoutávky na nominační i na hlavní večer na zpomaleném filmu. "Zatímco však klip s Ester Kočičkovou a Jakubem Žáčkem je laděn spíš do legrace, s Lucií Bílou to bude přece jen serióznější upoutávka," dodavá Vachler. 

Moderování přímého přenosu se prý Bílá neobává, neboť má ráda výzvy a nečekané věci. "Ankety si velmi vážím a mám pocit, že bychom si mohli být navzájem platní, jak pro tu změnu, tak pro to, jak jsme jiní, čímž teď nemyslím anketu samotu, ale hlavně Petra Vachlera, který bude psát scénář Nehodlám exhibovat, ani bavit lidi hloupými vtípky, chci tomu večeru sloužit se vší pokorou k těm, kteří si půjdou pro ceny," tvrdí  Česká slavice, držitelka Thálie i Ceny TýTý.

Výsledky i forma Lvů byly loni impulsem ke vzniku nové Ceny české filmové kritiky. Druhý ročník  recenzentských se se odehrál o víkendu v pražském Sasazu. Večer moderoval Ondřej Vetchý a vítězem se stal film Roberta Sedláčka Rodina je základ státu.

 

Právě se děje

Další zprávy