Mobily zestárly. Novou bondovku čekají dotáčky kvůli reklamním scénám

Kultura Kultura
30. 1. 2021 12:07
Po několika odkladech, k nimž došlo kvůli šíření nového typu koronaviru, chystanou bondovku Není čas zemřít zřejmě čekají dotáčky. Informují o tom světová média, podle kterých za více než rok zestárly reklamní předměty zahrnuté do filmu.
Daniel Craig jako James Bond ve filmu poprvé používá telefon značky Nokia.
Daniel Craig jako James Bond ve filmu poprvé používá telefon značky Nokia. | Foto: MGM

V pořadí 25. díl ságy, v němž agenta 007 naposledy hraje Daniel Craig, měl mít premiéru vloni v dubnu. Studia MGM a Eon s distributorem Universal jej postupně odložily na říjen 2020, duben 2021 a nejnověji na letošní podzim.

Podle několika webů v čele s bulvárním deníkem The Sun budou proto autoři muset přetočit scény, v nichž agent 007 propaguje nejnovější výrobky sponzorů v rámci skryté reklamy zvané product placement.

Firmy se zalekly představy, že by se letos na plátně objevily předměty jako mobilní telefony, jež mezitím zestárly. Jeden z argumentů zní, že Bond vždy využívá nejnovější technologie.

K partnerům filmu patří výrobce mobilních telefonů Nokia, hodinky Omega, šampaňské Bollinger nebo tenisky Adidas. "Některé scény bude nutné velmi citlivě upravit, aby nevypadaly zestárle," cituje nejmenovaného člena štábu The Sun, podle nějž jde nejčastěji o sekvence s vědcem a hračičkářem řečeným Q. Toho hraje Ben Whishaw. V jednom traileru ale telefon Nokia drží i sám Bond.

"Vypadalo by to, že Daniel Craig a další herci s sebou mají věci, které už jsou roky v prodeji. Kvůli tomu ty technologické firmy sponzoring neuzavírají. Potřebují ukázat své nejnovější výrobky, aby je propagovaly a prodaly fanouškům," vysvětluje zdroj ze štábu.

Finská společnost HMD Global, která vyrábí telefony Nokia, již vloni oznámila, že ve snímku se objeví přístroje Nokia 8.3 5G, Nokia 7.2 nebo klasická Nokia 3310, upřesňuje server TheVerge.com.

Dřívější bondovky s Craigem, od filmu Casino Royale částečně natáčeného v Praze po Spectre z roku 2015, obsahovaly především počítače a telefony značky Sony. Partnerství s Nokií producenti oznámili vloni, bude to poprvé od roku 1997, kdy Bond na plátně telefonuje jiným přístrojem než od Sony nebo Ericssonu.

V propagačním videu k nové bondovce herečka Lashana Lynchová užívá telefon značky Nokia. | Video: HMD Global

Bondovku Není čas zemřít za zhruba 250 milionů dolarů, to znamená 5,3 miliardy korun, natočil Cary Joji Fukunaga. Kromě Daniela Craiga a Bena Whishawa v ní účinkují Rami Malek, Ralph Fiennes, Lashana Lynchová, Rory Kinnear nebo Léa Seydouxová.

V současnosti má snímek stanovenou premiéru na 8. října, v Česku by ho měla distribuovat společnost Forum Film.

Podle deníku Independent jen první z odkladů v důsledku pandemie stál kvůli nasmlouvané reklamě mezi 30 až 50 miliony dolarů, v přepočtu až okolo miliardy korun. Celkový rozpočet se tak již nyní pohybuje nad částkou šest miliard korun.

Autoři se zatím brání tomu, aby podobně jako studia Walt Disney Company nebo Warner Bros. uvedli novinku jen on-line. MGM má přitom smlouvu s televizí HBO, která koncem roku zpřístupnila všech předešlých 24 filmů s Jamesem Bondem.

V novince již agent 007 skončil aktivní službu a odpočívá na Jamajce. Tam ho vyhledá starý přítel Felix Leiter z americké CIA a požádá britského kolegu o pomoc. Mise na záchranu uneseného vědce se posléze ukáže být zrádnější, než hrdinové očekávali. Bond se dostane na stopu nevyzpytatelného zločince, jenž disponuje ničivou novou technologií.

 

Právě se děje

Další zprávy