Mládí vpřed. Rychle a zběsile

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 7. 2006 15:00
Recenze - Série Rychle a zběsile je rychlá jako teenagerské sexuální zážitky a zběsilá jako celé dospívání. Uvnitř: TRAILER

Třetí pokračování Rychle a zběsile: Tokijská jízda se přesunulo z americké Kalifornie a Miami do exotického Japonska. Jinak ale všechny ingredience zůstaly stejné jako v předchozích destinacích - krásné ženy, rychlá auta a hodně adrenalinu.

Jen blondýny nahradily o sto šest telefonující Japonky v dráždivě kratičkých minisukýnkách, šlichtu z americké školní jídelny sushi v japonské školní vývařovně a "obyčejné" závodění tzv. drifting - smykování.

Hlavní hrdina Sean má smůlu. Kvůli vášni pro rychlou jízdu ho vyhodili snad ze všech amerických škol a měst. A tak ho maminka odešle k tatínkovi do Tokia.

Sean tu navlékne školní uniformu a nejspíš by umřel nudou - kdyby se nezamiloval do sličné spolužačky. A byla by to ještě větší nuda, kdyby ona spolužačka nechodila s potomkem člena jakuzy. A kdyby se hrdina s tímhle slizákem neutkával nejen o srdce dívky, ale i o vítězství v driftu.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Co do charismatu se foretovský Lucas Black Vinu Dieselovi - hrdinovi prvního dílu - nemůže rovnat, ač se snaží sebevíc. Snad aby všichni pochopili, že nemají být zklamáni, našlo se tu pro Diesela malé cameo; je přilepené nápadně, ale bez zásadnější dějové souvislosti.

Role člena jakuzy se důstojně zhostila japonská herecká legenda Sonny Chiba, zaujme i představitel tlustého prsatého Japonce, který si v místní lázni omývá své tetování s prackou.

Jakuza je ale proti hlavnímu sokovi v lásce chabý nepřítel. Takže napětí se musí do filmu našlapat přes spousty až příliš dlouhých honiček. Nablýskané řítící se bouráky možná připomenou animovaná Auta, která do kin vstoupila před týdnem.

Rychle a zběsile 3: Tokijská jízda
Rychle a zběsile 3: Tokijská jízda | Foto: Bontonfilm

Ale v závodu o spokojené diváky by nejspíš vyhrály spíš ty pokojně bublající animované stroje než ty rychlé a zběsilé. Tedy kromě diváků teenagerských, kterých se na minulé dva díly u nás vypravilo téměř 300 tisíc.

Zkusme se tedy na Rychle a zběsile podívat alespoň jako na studijní materiál o duši dnešního globálního teenagera. Je to svět, ve kterém se auta rozjíždějí poté, co na zem dopadne růžová podprsenka jedné z blondýn, ale o sexu se tu víc mluví, než koná.

Role dívek se omezuje na pomrkávání řasami a přehazování nohama ve vysokých kozačkách. Místo kluků osahávají stejně jen své vychytané mobily a hoši zatím znalecky hovoří nad vytunningovanými superbouráky.

Foto: Aktuálně.cz

Rychle a zběsile je klasickou letní oddechovkou, typickým prázdninovým brainwashem pubertálních mozků. Plným sexy dívčin, rychlých aut, módy, nadupané hudby, adrenalinu a hormonů - to vše ve zběsilém klipovém střihu.

Občas je to blbé a namachrované tak, až je vlastně roztomilé. Ostatně jako sami teenageři.

Rychle a zběsile 3: Tokijská jízda (The Fast and the Furious: Tokyo Drift), USA 2006. Scénář Chris Morgan, režie Justin Lin, hudba Brian Tyler, hrají Lucas Black, Zachery Ty Bryan, Caroline de Souza Correa, Henry Jaderlund a další. 104 minut, distribuce Bontonfilm.

 

 

Právě se děje

Další zprávy