Mladí komunisté: Děláme to z přesvědčení

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 10. 2006 17:00
Jihlava - Zatímco KSČM a ODS bojují u voleb, na festivalu dokumentů si to rozdaly jejich líhně: mladí komunisté a konzervativci. Uvnitř: VIDEO

V Jihlavě si totiž odbyl premiéru dokument Lindy Jablonské Kupředu levá, kupředu pravá. Sleduje názorově protikladné, jinak ale v lecčems podobné skupiny "mládežníků". Členy Mladých konzervativců a členy dnes už čerstvě zakázané Komunistické strany mládeže.

Po promítání pak tři zástupci obou táborů své postoje obhajovali před publikem, které si své řeklo už při filmu. "Společné máme ty chvilky,  které vás pobavily," říká mladý konzervativec Jan Strelička, který zároveň svůj způsob existence na plátně trochu shazuje "Film se mi líbil, ale já jsem se v něm sám sobě moc nelíbil."

Demonstrace mladých komunistů z filmu Kupředu levá, kupředu pravá
Demonstrace mladých komunistů z filmu Kupředu levá, kupředu pravá | Foto: Kristina Hrabětová

To komunisté si neochvějně stojí za tím, co říkali. Nejradikálněji působil Jan Ševčík, ve filmu diskutující v lese s neznámými dívkami nad hrobem padlého vojáka. "Rozdělení Československa neuznáváme, je to jen dělení moci. Narodil jsem se jako občan Československa a doufám, že tak i umřu."

A co ty dvě skupiny spojuje? "Nic," říká rezolutně jeden z komunistů "Spojuje nás odvaha vystoupit z té šedé zóny politicky neangažovaných lidí," dodává později.

Mladý komunista z filmu Kupředu levá, kupředu pravá
Mladý komunista z filmu Kupředu levá, kupředu pravá | Foto: Kristina Hrabětová

"Ten dokument ukazuje spíš to, co nás rozděluje," přidávají se další. "Konzervativci to dělají, aby se dostali do politiky, my to děláme z přesvědčení."

Politické ambice z přítomných konzervativců se nejvíc projevoval Marek Nemeth, který ve filmu neúspěšně kandiduje na předsedu jejich hnutí a přiznává, že v patnácti četl Kapitál. Jeho snaha vysvětlit, že mladí konzervativci používají fráze, protože jsou převážně vysokoškoláky, kteří tak mluví, ovšem vyvolala v sále záchvat smíchu.

Jablonské přístup v dokumentu o tom, kdo nám jednou možná bude vládnout, je až úzkostlivě nestranný, vyhýbá se sympatizování. Snad na tom se ještě shodly oba tábory. "Je to vyrovnané co se týče názorů a scének vážných i nevážných," říká za Strelička.

Komunisté nicméně trochu protestují, že po střihu zůstaly ve filmu spíše jejich společné akce s KSČM a konfrontační situace s konzervativci. "Třeba naše rockotéka k výročí úmrtí Che Guevary bohužel vypadla,"zoufají si.

"Je to čistě politický akt, nevím, jestli v téhle chvíli vypadáme na to, že jsme rozpuštění a vypuštění," říkají pak k nedávnému rozpuštění jejich hnutí. "Získáváme naopak mnoho nových členů a sympatizantů, takže od ministerstva to bylo spíš kontraproduktivní."

"Pokud se tenhle režim staví proti nám, my se postavíme proti němu," hlásá Jan Ševčík. "Bránit se chceme demokratickou cestou. Pomocí voleb tady převzít moc. Budeme dál pracovat mezi lidmi a jednoho dne tu snad většina lidí bude mít stejný názor jako my."

"Na pivo bychom si s konzervama sedli, ale museli bychom se bavit o něčem jiném než o politice," říkají komunisté.

 "Já bych šel radši na pivo s Bursíkem," kontroval konzervativec Strelička před tím, než se oba tábory rozešly do opačných částí baru.

 

Právě se děje

Další zprávy