Minisérie Netflixu o falešné dědičce: Neskutečná Anna podvedla boháče i banky

Minisérie Netflixu o falešné dědičce: Neskutečná Anna podvedla boháče i banky
Julia Garnerová jako Anna.
Katie Lowesová jako Rachel, Laverne Coxová v roli Kacy, Julia Garnerová coby Anna a Alexis Floydová jako Neff.
Julia Garnerová jako Anna.
Julia Garnerová jako Anna.
Foto: Netflix
Kultura AP, Kultura
12. 2. 2022 15:10
Americká herečka Julia Garnerová dostala trochu strach. Právě se měla poprvé setkat s Annou Sorokinovou, která se mezi newyorskou smetánkou vydávala za bohatou dědičku a nakonec byla odsouzena za podvod i zpronevěru. Jak píše agentura AP, herečku při setkání nakonec ze všeho nejvíc překvapilo, že jí je Sorokinová sympatická.

"Chtěla jsem trochu nasát její energii. Nečekala jsem, jak bude šarmantní," říká Garnerová, která teď Sorokinovou hraje v nové minisérii nazvané Neskutečná Anna. Na Netflixu je k vidění s českým dabingem i titulky.

Dnes jedenatřicetiletá rodačka z ruského města Domodědovo Sorokinová postupně podvedla banky, hotely i přátele. Přestože neměla žádné peníze, vydávala se za dědičku miliardového impéria a žila na útratu druhých.

Skutečná Anna Sorokinová byla dcerou ruského kamioňáka žijícího v Německu. Mezi newyorskou smetánkou si však říkala Anna Delveyová a tvrdila, že její otec vydělává miliardy na solárních panelech, případně že je diplomat, starožitník nebo že vede ropařskou firmu.

Jak popsal magazín New York, podvodnice předkládala bankám falešné výpisy z účtů, aby vypadala, že disponuje desítkami milionů eur na švýcarských kontech. Vytvářela podvržené šeky nebo potvrzení o údajných peněžních převodech a díky nim občas vybrala hotovost dřív, než banky zjistily, že žádnou platbu neobdržely.

Bydlela v hotelech, jejichž zaměstnancům dávala stodolarová dýška, aby na ni netlačili s placením za pobyt. K jejímu životnímu stylu patřilo nejdražší víno a pro návštěvu investora Warrena Buffetta si opět podvodem pronajala soukromý tryskáč. V dobách své slávy měla na Instagramu tisíce sledujících. Její pád odstartoval nesplacený účet v luxusním marockém hotelu.

To vše zaujalo producentku Shondu Rhimesovou, která teď se svou firmou Shondaland natočila o životě Sorokinové devítidílnou minisérii. A jak líčí agentura AP, při přípravách na natáčení se představitelka hlavní role Julia Garnerová vydala do vězení poznat skutečnou Annu Sorokinovou.

Všech devět epizod Neskutečné Anny je na Netflixu s českým dabingem i titulky. | Video: Netflix

"Pochopila jsem díky jejímu charismatu, jak je možné, že vždycky dostala všechno, co si usmyslela. Proto se bohatí, ale nejen bohatí, snažili ukazovat v její společnosti," míní herečka. Osmadvacetiletá Garnerová je známá z účinkování v krimi seriálu Ozark, za který dostala dvě televizní ceny Emmy.

Neskutečná Anna vznikla podle článku, který pro časopis New York napsala novinářka Jessica Presslerová. Ta se v minisérii jmenuje Vivian, je těhotná a textem o Sorokinové si chce napravit pověst. Ztvárnila ji Anna Chlumsky.

Katie Lowesová pak hraje Rachel Williamsovou, fotoeditorku jiného magazínu Vanity Fair, jež se Sorokinovou trávila osudovou dovolenou v pětihvězdičkovém hotelu v Maroku. Právě tam podvodnici přestaly fungovat kreditní karty.

Sorokinová to dala za vinu bance, a tak Williamsová dočasně nabídla hotelu svou firemní kreditní kartu, než se problém vyřeší. Kamarádka ji ujistila, že své peníze hned dostane zpět. Nakonec Williamsová na firemní kreditku zaplatila hotelový účet v přepočtu skoro za 1,3 milionu korun, víc, než si vydělala za rok.

Také Williamsová o svých zážitcích se Sorokinovou napsala nejprve článek a nakonec knihu nazvanou My Friend Anna (Moje kamarádka Anna). Podle ní momentálně další adaptaci chystá Lena Dunhamová pro konkurenční televizi HBO. Příběh Anny Sorokinové tak krátce za sebou odvypráví hned dvě videotéky.

Pro Julii Garnerovou z minisérie na Netflixu bylo nejtěžší napodobit přízvuk Anny Sorokinové. "Chvíli zní jižansky, pak britsky, jindy německy, nakonec rusky. V podstatě jsem musela napodobit přízvuk, který napodobuje jiné přízvuky," popisuje herečka pro agenturu AP.

Julia Garnerová jako Anna.
Julia Garnerová jako Anna. | Foto: Netflix

Neskutečnou Annu natočila firma Shondy Rhimesové, která s videotékou dlouhodobě spolupracuje. Jako první pro ni vyrobila celosvětový hit Bridgertonovi. Podle agentury AP si diváci nové minisérie hned všimnou rukopisu Rhimesové, stejně jako jejích známých herců.

"U projektů Shondy Rhimesové uvidíte v hlavních rolích vždycky komplexní a komplikované ženské postavy," popisuje herečka Katie Lowesová, která už s producentkou spolupracovala na seriálu Skandál a teď účinkuje v Neskutečné Anně. "Nevíte úplně, kdo je zloduch a kdo hrdina, uvědomujete si, že tenhle příběh budete nějakou dobu vstřebávat, a zároveň ho nemůžete přestat sledovat," tvrdí.

Julia Garnerová jako Anna.
Julia Garnerová jako Anna. | Foto: Netflix

Anna Sorokinová byla nakonec odsouzena za podvod a zpronevěru. "Plakala pouze jedinkrát, a to nad oblečením, které vyfasovala od vězeňské služby," konstatovala žalobkyně.

Podvodnice se ale nakonec přece jenom omluvila a po dvou letech v žaláři byla vloni v únoru podmínečně propuštěna na svobodu. Část peněz dlužných těm, jež oklamala, splatila z téměř sedmi milionů korun, které jí zaplatil Netflix, aby o jejím životě mohl natočit minisérii, doplňuje server Insider.com.

Podle agentury AP nyní Annu Sorokinovou zadržuje Americká imigrační a celní služba a rozhoduje, zda ji vyhostí za rodiči do Německa. Podvodnice nejenže neměla peníze, ale ani povolení k prodlouženému pobytu v USA.

 

Právě se děje

Další zprávy