Miniseriál Černobyl zabodoval na cenách BAFTA. Udělovaly se na dálku

ČTK ČTK
1. 8. 2020 0:03
Černobyl od stanic Sky Atlantic a HBO na pátečním udílení televizních cen Britské filmové a televizní akademie (BAFTA) dostal ocenění pro nejlepší minisérii. Za roli sovětského vědce Valerije Legasova, vedoucího vyšetřovací komise černobylské havárie, jeho představitel Jared Harris obdržel cenu pro nejlepšího herce v hlavní roli.
Tvůrci a herci minisérie Černobyl.
Tvůrci a herci minisérie Černobyl. | Foto: Reuters

Nejlepší herečkou byla vyhlášena Glenda Jacksonová, dodává BBC. Držitelka Oscara si v televizním snímku Elizabeth is Missing zahrála stárnoucí ženu s demencí. Jacksonová, která nominaci na cenu BAFTA naposledy získala v roce 1974, uvedla, že je "naprosto ohromená". Byla to její první televizní role za 27 let.

Letošní ceremoniál se kvůli koronaviru konal v uzavřeném studiu, umělci přijímali ocenění virtuálně. Moderátor Richard Ayoade o netradičních podmínkách žertoval. "Škoda že musela nastat pandemie, aby byly nastoleny ty nejzákladnější parametry osobního prostoru," řekl v úvodu.

Herec Idris Elba dostal zvláštní ocenění za prosazování rozmanitosti a nových talentů. Sošku získala i řada dalších snímků včetně dokumentu Leaving Neverland, ve kterém dva někdejší blízcí přátelé Wade Robson a James Safechuck otevřeně promluvili o tom, že je jako děti sexuálně zneužíval popový zpěvák Michael Jackson.

Britská filmová a televizní akademie byla založena v roce 1947, televizní ceny udílí od roku 1955. Na ty letošní se kvalifikovaly filmy a seriály, jež měly premiéru mezi 1. lednem a 31. prosincem 2019.

Děsivý, hororový, ale pravdivý. Filmový kritik vysvětluje fenomenální úspěšnost seriálu Černobyl | Video: Jakub Zuzánek, Tomáš Stejskal
 

Právě se děje

Další zprávy