Michálek: Natočit seriózní pecku? To v Česku nejde

Hej, gra
4. 3. 2008 14:20
Režisér odpovídal v on-line rozhovoru.
Režisér Vladimír Michálek
Režisér Vladimír Michálek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ve čtvrtek vstupuje do českých kin po dokumentu Občan Havel první český film tohoto roku, který stojí za to vidět.

Josef Somr s Davidem Novotným se v něm vydávají na procházku jarní Prahou plnou vzpomínek i historek a drobných hádek.

"Vždycky mi dlouho trvá, než si vyberu herce - a samozřejmě, že jedno z hlavních kritérií je, aby splňoval charakter postavy ve scénáři. A druhé vážné kritérium je, aby ten člověk byl lidsky v pořádku. Bez toho si nedovedu představit komunikaci při práci," uvedl režisér v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz

Román Emila Hakla O rodičích a dětech zfilmoval režisér Vladimír Michálek, mimo jiné tvůrce snímků Zapomenuté světlo, Je třeba zabít Sekala, Anděl Exit či Babí léto.

Čtenáři se ptali, zda se dočkají dalšího filmu dříve než za sedm let. " No, já doufám. Za sedm let už budu možná mrtvý," odpověděl.

A co tak natočit nějakou pecku? "Nejsme myslím zrovna ta pravá země, kde by se dala natočit seriózní pecka. Celý život tady mi připadá jako Mission Impossible III," uvedl v rozhovoru.

Michálek měl pracovat na projektu Město ptáků. "Z  toho jsem vystoupil, protože z původně anglické produkce se stala ruská produkce a já jsem nikdy nebyl a nikdy nebudu v Rusku. Ale nebojte se, mám daleko lepší scénáře."

Odpovězeno: 04. 03. | 11:08Autor: Berda

Otázka: Dobrý den, jak se vám líbili Lvi a filmy, co tam letos soutěžily?

Vladimír Michálek: Dobrý den, bohužel jsem lvi neviděl. Filmy, které soutěžili, jsem skoro taky neviděl. Snad jen dva. A nevím, jestli to bylo letos.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:08Autor: Etienne

Otázka: Kde všudeš jste točili? Připadá mi, že ne všechno je Stromovka.

Vladimír Michálek: Topografie je přesná a dá se to i projít podle filmu. A je to Holešovice-Stromovka-Bubeneč-Dejvice.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:09Autor: beda

Otázka: touzite po ceskem lvu?za co by ho mohl dostat

Vladimír Michálek: Upřímně, netoužím po českém lvu. Nědělám filmy kvůli českým lvům. Na to člověk nemyslí, když dělá film.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:11Autor: Gigi

Otázka: Natočil byste někdy i vlastní scénář nebo jen adaptace a cizí scénáře? A který ze svých filmů máte nejradši, jestli se to tak dá říct?

Vladimír Michálek: Myslím si, že vlastní scénář by nebyl dobrej. Že by to byla totální nuda. Nemám rád ani jeden ze svých filmů. Snažím se spíš za sebou zametat stopy - své filmy nemám ani doma na DVD, aby je náhodou nenašly děti.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:12Autor: petra

Otázka: cetl jste vsechny haklovy knihy? kterou mate nejradeji?

Vladimír Michálek: Četl jsem všechny. Nejraději mám jeho povídkovou prvotinu Bude konec světa a z toho indickou povídku Láďovo poslední tango.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:13Autor: Jájina

Otázka: Dobrý den, držím palce a na film se moc těším, snad to bude konečně bezva film, na ty Hřbejkovy kraviny se nedá vůbec koukat (ani nikdy nedalo:-), pořád ti samí herci hrajou ty samé postavy. POdle čeho jste si herce vybíral? A jak jste přišel na ty exoty - Ducháčka a Landsmanna???

Vladimír Michálek: Herce jsem vybíral podle charakteru ve scénáři a podle kvality jejich herectví. To samé platí i o Ducháčkovi s Landsmannem, kteří vlastně hráli sami sebe.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:15Autor: marika

Otázka: Jak jste si uzil nataceni? Jsem zvedava jak se poradit s "vychazkovym zpusobem vypraveni". Jsem velmi zvedava :-) na ten film se moc tesim

Vladimír Michálek: Jsem strašně rád, že jste velmi zvědavá, protože já jsem též velmi zvědavý. Natáčení jsem si užil. Díky mé náčelnici produkce Ingrid Klímové vše fungovalo.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:16Autor: Marek

Otázka: Dobrý den, jste jeden z mála filmařů, na kterých není nutné vztahovat ono "je to české, tak budeme smířlivější" (fajn, zajistil jsem si odpověď :-). Kde je podle Vás problém: nedostatek financí, nápadů, malá obeznémenost se současnými trendy a navracení ke "zlatým šedesátým", malý žánrový rozptyl..?

Vladimír Michálek: To je složitá otázka, kde se ta kašovitost vzala. Já sám nevím, proč to tak je. Ale sám se snažím, aby to tak nebylo.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:17Autor: Winnie

Otázka: Co říkáte na současné české filmy? trochu bída, ne? Viděl jste Renče a Šteindlera?

Vladimír Michálek: Nemůžu na to nic říct, protože ty filmy jsem neviděl.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:19Autor: irenka

Otázka: co jste videl v posledni dobe za dobre filmy? co rikate tomu ze irglova ziskala oscara, neni to uz podle vas nafoukna bublina?

Vladimír Michálek: Poslední úžasný film, který jsem viděl, se jmenuje Michael Clayton. A protože mám strašně rád Glena Hansarda, kterého už sleduju od filmu Commitments Allana Parkera, tak jsme z toho Oskara pro ty dva měl velkou radost.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:20Autor: Adam

Otázka: Dobrý den. Zajímalo by mne jak to vypadá s Vaším koprodukčním projektem Město ptáků. Už se o něm mluví několik let. Dočkáme se někdy výsledku? Moc Vám fandím a přeji, ať Město ptáků jednou dotáhnete do konce.

Vladimír Michálek: Bohužel vás musím zklamat, z Města ptáků jsem vystoupil, protože z původně anglické produkce se stala ruská produkce a já jsem nikdy nebyl a nikdy nebudu v Rusku. Ale nebojte se, mám daleko lepší scénáře.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:23Autor: Jirka

Otázka: Koho považujete za nejhoršího českého režiséra? A na jaký film se naopak těšíte?

Vladimír Michálek: Nevím, jestli je slušné se k tomu vyjadřovat. A stejně bych se asi nedokázal rozhodnout. V tuto chvíli myslím, že jsem to já.
Nevím teď o filmu, na který bych se těšil. Koupil jsem si v trafice Gangy z New Yorku od Scorcesseho, tak to se těším, až si pustím.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:24Autor: šárka

Otázka: Vzpomínáte na vojnu? Měl jste tam kamaráda Jirku Beneše......moc rád by s vámi mluvil.Píšu svůj mail,pro případný kontakt.Děkuji [email protected]
Jinak vaše filmy super…na ten nejnovější se chystáme do kina…Moc zdravím

Vladimír Michálek: Na vojnu si vzpomínám, i na Jirku Beneše, moc ho pozdravuju. Co dělá kluk ušatej?

Odpovězeno: 04. 03. | 11:25Autor: Jájina

Otázka: Přípravujete nějaký další film? Tedy věřím, že nápadů by bylo jistě dost, jde o to, jestli se rýsuje nějaká konkrétnější příležitost…

Vladimír Michálek: Něco se rýsuje, ale nechtěl bych to zakřiknout.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:27Autor: Marek

Otázka: Snad může být více otázek. :-) Co si myslíte o současné české kritice? Klaníte se spíše na stranu Trošky, který ji nečte, ale ví, co kdo píše a jeho filmy určitě budou spadat do Zlatého fondu (heh), nebo k p. Chytilové, podle níž kritice chybí odbornost… Čtete kritiky, daly vám někdy něco?

Vladimír Michálek: Některé kritiky čtu, protože je zajímavé si vyslechnout názor druhých. Otázka zní, ale to je spíš o svědomí toho kritika, jestli se opravdu nad danou látkou seriózně zamyslel. Ve smyslu, jak dokázal svého času na divadle Sergej Machonin nebo ve filmu Jiří Cieslar.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:32Autor: Marek

Otázka: Jenom tak pro zajímavost, můŽete prosím uvést filmy, které Vás nějak ovlivnily jako tvůrce, poté přiklady snímků, které se Vám letos anebo minulý rok zamlouvaly a byl jste z nich "nadšený" + jakou knihu jste naposledy četl? Děkuji za odpověď.

Vladimír Michálek: Z českých filmů mne možná ovlivnilo třeba Intimní osvětlení, které je tak dokonalé, že jsem vůbec nechtěl dělat filmy. Jinak mám rád anglickou vlnu začátku 60. let, která se prolnula s americkou vlnou z konce 60. let, jména jako Anderson, Reis, Coppola, Scorcesse, Alan Parker.
Poslední knihu, kterou jsem četl, byl román Orhana Pamuka Jmenuji se Červená.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:34Autor: koncesionar

Otázka: Co rikate akci diverzni art skupiny Ztohoven a jejimu vybuchu v CT? Souhlasite s jeji stihanim? Pripojil byste se k petici za jejich omilostneni?

Vladimír Michálek: Určitě bych se připojil k téhle petici, protože si myslím, že nikoho neohrozili a že mi to přišlo vtipný.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:34Autor: k123

Otázka: Slysel jsem od jednoho filmare nazor, ze v cechach se vyplati tocit jen komedie. Co si o tom myslite?

Vladimír Michálek: Nevím, já takhle nepřemýšlím. Myslím, že by se člověk měl pokoušet natočit dobrý film, aby neurážel diváka.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:36Autor: Hana

Otázka: Dobry den, jak se vam pracovala s panem Somrem? Pracujete radeji s takovymi tvaremi, nebo s herci mene zkusenymi?

Vladimír Michálek: S panem Somrem se mi pracovalo velmi dobře, měli jsme tu možnost pracovat spolu více než rok. Vždycky se pracuje lépe s dobrým hercem než se špatným, ale těch dobrých je opravdu velmi málo.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:38Autor: Rambo IV

Otázka: Dobrý den, proč každý český film vypadá, jako by byl natočen z kamerou v ruce? Když to srovnám s americkými filmy, tak kamera i zvuk jsou úplně někde jinde.Chápu, že je menší rozpočet, ale není možné aby české filmy vypadaly jak divadelní představení.
Pořádnej akční film taky nikdo neumí. Jen komkomedie a to převážně z dob před r. 89. Copak se nenajde filmař, který by natočil pořádnou pecku?

Vladimír Michálek: Nejsme myslím zrovna ta pravá země, kde by se dala natočit seriózní "pecka". Celý život tady mi připadá jako Mission Impossible III.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:40Autor: Katka

Otázka: Chtěla jsem se vás zeptat jaká byla spolupráce se všemi těmi herci co jste kdy natáčel a jaký film vy máte nejraději ze všech těch co jste natočil hodně dalších hezkých filmů.

Vladimír Michálek: Vždycky mi dlouho trvá, než si vyberu herce, a samozřejmě, že jedno z hlavních kritérií je, aby splňoval charakter postavy ve scénáři. A druhé vážné kritérium je, aby ten člověk byl i lidsky v pořádku. Bez toho si nedovedu představit komunikaci při práci.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:41Autor: Danny

Otázka: Dočkáme se dalšího filmu dříve než za sedm let?

Vladimír Michálek: No, já doufám. Za sedm let už budu možná mrtvý.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:43Autor: Marek

Otázka: Vaši Záchranáři byl poslední koukatelný seriál v televizi (s Hraběnkami mám stejný problém jako s tvorbou Bohdana Slámy, vychtěné a mid-cultové), neplánujete nějaký dalši seriál?

Vladimír Michálek: Záchranáři byli pro mne tak otřesným zážitkem, ve smyslu spolupráce se zlodějským producentem, díky němuž seriál skončil na půli cesty, než měl vypadat, tak jsem na určitou dobu z tohoto pokusu vyléčen.

Odpovězeno: 04. 03. | 11:46Autor: Marek

Otázka: Kdybyste byl na našem místě, na co byste se sám sebe zeptal?

Vladimír Michálek: Každé ráno se sám sebe ptám, jak dlouho to ještě bude trvat.

 

Právě se děje

Další zprávy