Michael Moore znovu změří Americe teplotu

tur
15. 5. 2008 11:20
Režisér chystá pokračování Fahrenheita 9/11

New York - Kousavé uvítání chystá režisér Michael Moore nástupci George W. Bushe při nástupu do úřadu. A nebo také výstižnou zprávu o "stavu unie" - záleží na tom, jak si bude nový snímek dokumentaristy budoucí šéf planety vykládat.

Moore se totiž rozhodl znovu přiložit teploměr do podpaží americké společnosti a pustil se do prací na dokumentu, jenž by měl navazovat na jeho nejslavnější počin Fahrenheit 9/11, kromě jiného nejvýdělečnější dokument v historii.

"Zatímco Fahrenheit 9/11 zachycoval určitý moment, důležitý moment v historii, pak nový film bude sledovat pouze Ameriku. Kam se dostala za posledních osm let, kde je nyní a jaký je její vztah k okolnímu světu. Nebudeme se zabývat válkou. Bude to o hledání naší role," charakterizoval projekt Nick Meyer, prezident Paramount Vantage, která bude spolu s Overture Films snímek financovat.

Michael Moore
Michael Moore | Foto: BBC
Čtěte také:
Filmový aktivista Moore chce zase léčit Ameriku
Moore to má od soudu: Není manipulátor

Danny Rosett, zástupce Overture, zase uvedl, že film vstoupí do kin na jaře 2009, brzy po výměně v Bílém domě.

Michael Moore prý tentokrát nechce hrát roli aktivisty snažícího se ovlivnit výsledek voleb, jako tomu bylo právě případě Fahrenheit 9/11. Dokument se v kinech objevil v roce 2004 před volbami, v nichž Bush soupeřil s Johnem Kerrym s jasným záměrem podpořit demokratického kandidáta.  

Foto: Aktuálně.cz

To se sice nepodařilo, ovšem všichni zástupci showbusinnesu, kteří se volbách angažovali, tvrdí, že bez jejich přispění by byla porážka demokratů daleko markantnější.    

Moore v dokumentu, který jako jediný na tržbách překročil hranici 100 milionů dolarů,  konkrétně 119, kritizoval kroky stávajícího prezidenta v předvečer útoků na WTC. 

Druhý díl Fahrenheit 9/11 bude natáčen Mooreovou standardní "subjektivní" metodou, kterou jeho odpůrci označují za manipulaci a vytrhávání z kontextu. Film nabídne rozhovory, provokované akce, archivní záběry i autorovy satirické komentáře, jako tomu bylo už v jeho filmech Bowling for Columbine nebo zatím posledním zdravotnickém Sicku.

 

Právě se děje

Další zprávy