Michael Moore: Mí Francouzi mi rozumějí

AP, BBC, Hej
21. 5. 2007 13:25
Dokumentarista zase nasazuje na bushovskou Ameriku

Cannes - Útok Michaela Moorea na americký zdravotní systém se o víkendu v Cannes dočkal příznivého přijetí. Pro kontroverzního dokumentaristu triumfální návrat na festival, který ho v roce 2004 ocenil Zlatou palmou za snímek Fahrenheit 9/11.

Úspěch může být pro Moorea zadostiučiněním - hlavně po reakcích, které snímek Sicko vyvolal v jeho vlasti.  Film do kin vstoupí až na konci června, ale už mu vynesl vyšetřování ministerstva financí. Moore vzal totiž na Kubu několik zachranářů z Ground Zero, kteří přišli o zdraví při pomoci po útocích z 11. září - nikdy se prý nedovolali  slibované vládní pomoci. Moore je za to obviněn z porušení embarga vůči této komunistické výspě.

Na radu právníků Moore "propašoval" kopii filmu mimo Spojené Státy, aby předešel konfiskaci. "Jsem to já, kdo je vyšetřován a mně hrozí trest či vězení, takže z toho moc radost nemám," odpovídá Moore na námitku, že vyšetřování alespoň filmu získá víc publicity.

Foto: Reuters

O tu se ale obávat nemusí. "Vím, že po návratu do Spojených států mě čeká studená sprcha," prohlásil Moore poté, co vstřebal nadšenou odpověď od kritiků a novinářů. V Cannes mu na první projekci v zaplněném Grand Theatre Lumiére tleskaly dva tisíce lidí.

Podle Stephena Schaefera z Boston Herald by si nový Mooreův film mohl vést ještě lépe než Fahrenheit 9/11, který jen v amerických kinech vydělal 122 milionů dolarů. "Sicko by mohl vydělat víc," říká Schaefer. "Je to téma, které zasáhne mnohem víc lidí. Je to velké téma."

Časopis Variety ve své on-line recenzi film nazval "účinným a zábavným" dílem, které osciluje mezi "komedií, dráždivostí a pobuřováním".  A Moore jde tentokrát dost daleko. 

V Sicku obyčejní Američané vyprávějí srdceryvné příběhy, jak byli podvedeni pojišťovnami. Moore ve filmu cestuje do Kanady, Británie a Francie, aby diváky seznámil s místním zdravotnictvím.

Nejenže by si podle něj americký systém měl vzít to nejlepší ze jmenovaných zemí. Chválí i kubánský systém - protože Castrova země pochopitelně nemocné dělníky promptně a zdarma ošetřila.

Sicko se na festivalu promítá mimo soutěž - Moore zavtipkoval, že se prostě nechtěl v Cannes objevit jako "typický Američan" lačný dalšího triumfu.

Přestože film je tradičně útočný i manipulativní, Moore prý Sicko zamýšlel jako tišší a přemýšlivější než předchozí výbušné snímky Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11. "Chtěl jsem prostě tentokrát udělat jiný film," říká Moore. Doufá, že i publikum se zaměří na sdělení filmu, ne na jeho kontroverznost.

"Proč bychom měli připustit, aby bylo padesát milionů Američanů bez zdravotní péče? To přece není Amerika," říká Moore. "V Spojených státech nikdy nedojde ke změně, pokud divákům nedojde, že mají vstát ze sedadel."

Agitovat přijel do Cannes i Leonardo DiCaprio s dokumentem 11. hodina, v soutěži se s uznáním setkal nový film bratrů Coenových No country for Old Man - zabijácká historka o zdivočelých vietnamských veteránech a příliš slušném šerifovi.

 

Právě se děje

Další zprávy