Michael Moore dostal ránu z vlastního tábora

AFP, Hej
19. 4. 2007 13:30
Dokument nahlédl pod pokličku kontroverzního filmaře

Toronto - Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá - a tak došlo i na Michaela Moorea, který se stal hlavním hrdinou nového dokumentárního filmu.

Snímek o Michaelu Mooreovi bude uveden na největším americkém dokumentárním filmovém festivalu Hot Docs, který začíná právě dnes v kanadském Torontu. Projekce jsou naplánovány na neděli a úterý. Poprvé byl k vidění už na březnovém festivalu v texaském Austinu

Název Manufacturing Dissent  naráží na věčnou Mooreovu snahu být v opozici. Oscarem i Zlatou Palmou v Cannes oceněný kontroverzní dokumentarista je autorem filmů Bowling for Columbine či Fahrenheit 9/11. Dokument ukazuje jeho svéráznou a ne zrovna objetivní metodu, k níž patří i účelové nakládání s fakty a vytrhávání věcí z kontextu.

Mooreovy filmy jsou už dlouho zdrojem kritiky - často ale spíš zprava než z jeho vlastního ideologického tábora. "S jeho způsoby jsme dřív souhlasili," říká Rick Caine, který film natočil se svou manželkou Debbie Melnykovou. Podle Cainea navíc nikdo pro dokumentární film neudělal víc než právě Moore.

"Jeho film Roger a já byl skvělý,  tleskali jsme Mooreovi i za kritiku války v Iráku," řekl Caine agentuře AFP. "Chtěli jsme nejdřív udělat film o někom, koho máme rádi, koho chceme oslavit," řekl Caine. Brzy prý zjistili, co je za tím - nesplněné sliby kolegům, zveličování faktů a vytrhávání věcí z kontextu. Chtěli proto natáčení filmu přerušit, už ale měli finance, a tak pokračovali - i když v trochu jiném duchu. A nacházeli zajímavé rozpory.

Film Roger a já je například postaven na tom, že Mooreovi odmítl na jeho otázky odpovědět Rogers Smith, šéf General Motors. Podle Mooreova někdejšího přítele Jima Musselmana se ale dokumentarista s automobilovým bossem alespoň dvakrát sešel. V Caineově filmu Musselman potvrzuje, že ho Moore požádal, aby jeho schůzky se Smithem zamlčel.

Dalším důležitým momentem byla podle autorů scéna z filmu Bowling for Columbine, kde Moore chválí Kanadu: Je to tak bezpečná země, že si její obyvatelé ani nezamykají dveře. "Já si dveře zamykám, stejně jako všichni lidé, které znám,"  oponuje Caine.

Debbie Melnyková se pochopitelně snažila získat rozhovor i se samotným Moorem. Přes svou lásku ke Kanaďanům ale rozhovor ve filmu odmítl a požádal Melnykovou, aby mu poslala otázky emailem. Na ně nikdy neodpověděl.

Když se ho pak filmaři snažili natočit na státní univerzitě v Ohiu, kam pronikli pod identitou televizních reportérů, vykázala je odtud Mooreova sestra Anne.

Caine s Melnykovou se zároveň bojí, aby jejich film nepoužila "pravicově smýšlející" média k diskreditaci Moorea, který je ikonou antikorporátní a protibushovské Ameriky.  "V televizi Fox jsme řekli, že když se mluví o matení lidí, tak musíme vzápětí dodat, že i George Bush mate celou zemi tím, že ji vpravil do války v Iráku," vysvětlují.

Festival Hot Docs začíná ve čtvrtek a v deseti dnech představí na 130 filmů. Ve speciální sekci Zaostřeno na střední a východní Evropu tu představí i české snímky Sejdeme se v Eurocampu Eriky Hníkové, Nikdy nebylo líp Ivany Miloševič a slovenské Iné svety Marko Škopa.

 

Právě se děje

Další zprávy