Michael Moore dá svůj nový film zadarmo na internet

6. 9. 2008 11:30
Dokumentarista před americkými volbami znovu agituje

New York - Těžko říct, zda se Michael Moore inspiroval Nine Inch Nails a Radiohead, nebo klesající návštěvností kin v důsledku internetového pirátství. Nový dokument kontroverzního autora filmů Fahrenheit 9/11, Bowling for Columbine nebo Sicko bude každopádně na síti i bez pirátů. A navíc legálně a zadarmo.

Moore totiž doufá, že jeho Vzpoura lenochů přesvědčí mladé lidi, aby v listopadu šli k volbám. Film Slacker Uprising sleduje Mooreovu cestu po dvaašedesáti amerických městech před volbami v roce 2004, kde dokumentarista - a podle svých odpůrců hlavně manipulátor - hledal právě mladé voliče.

Snímek bude na síti zdarma po tři týdny k dispozici pro všechny, kdo ho budou stahovat z USA. Start internetové distribuce je stanoven na 23. září. Už 7. října vyjde jako DVD s příznivou cenou.

Michael Moore
Michael Moore | Foto: BBC
Čtěte také:
Michael Moore znovu změří Americe teplotu
Filmový aktivista Moore chce zase léčit Ameriku
Moore to má od soudu: Není manipulátor

Autor nejdříve zvažoval, jestli by Vzpouru lenochů neměl uvést normálně do kin jako "velký film Michaela Moorea pro volební rok" - stejně jako to před čtyřmi lety učinil s Fahrenheitem 9/11, v němž se navážel do George Bushe.

Nakonec se ale rozhodl pro internetové uvedení; prý i proto, aby uctil dvacetileté výročí od premiéry svého prvního filmu, snímku Roger a já z roku 1989.

"Říkal jsem si, že by se to tím hezky oslavilo," říká Moore. "A třeba by to pomohlo i při listopadových volbách."

Foto: Reuters

Vzpoura lenochů bude podle agentur prvním velkým filmem, který bude distribuován touto cestou. Moore tím má rozhodně postaráno o další publicitu. Loni v prosinci se obdobně nabízel snímek Jackass 2.5 - což ale byla jen kolekce vystříhaných scén z filmu Jackass 2.

Experimentování s distribucí bylo doposud častější v hudební branži. K tomu byly  kapely a velká vydavatelství de facto donuceny častými a pravidelnými úniky nových alb na web dlouho před oficiálním datem vydání. 

Internet a pirátství zásadně nabouraly klasické obchodní strategie a zároveň inspirovaly alternativní hudebníky. Jejich osamostatnění od zkostnatělého byznysu a gramofirem se stalo gestem i hledáním nových cest k šíření a přijímání hudby.

Což dotáhli k dokonalosti Radiohead, kteří se loni rozhodli své sedmé album In Rainbows průkopnicky distribuovat online bez vydavatelské firmy za dobrovolnou cenu; Nine Inch Nails dokonce dali letos na jaře desku The Slip zcela zadarmo.

Běžnou praxí se stává, že i velké kapely uvádějí novinky v předstihu na internetových obchodech dřív, než vstoupí do klasické distribuce, nebo nabízejí ochutnávky v podobě singlů ke stažení zdarma.   

Michael Moore: Sicko
Michael Moore: Sicko | Foto: Aktuálně.cz

Moore přitom mívá se svými snímky v kinech úspěch. Jeho Sicko s 24 miliony dolarů a Fahrenheit 9/11 s 119 miliony dolarů patří mezi tři vůbec nejnavštěvovanější dokumenty v amerických kinech. Fahrenheit se dokonce označuje za nevýdělečnější dokument všech dob.

Vzpoura lenochů prý Moorea stála jen 2 miliony dolarů, z toho polovinu zaplatil z vlastní kapsy. On ani jeho distributor Brave New Films každopádně neplánují ze snímku žádné zisky.

Jeho předchozí Sicko o úrovni zdravotní péče v USA uniklo na internet a stalo se masivně stahovaným snímkem. Moore slibuje, že Vzpouru lenochů nabídne v lepší obrazové kvalitě, než je rozostřená "YouTube" verze.

Aby si zájemci mohli film stáhnout, musí se zaregistrovat na stránce filmu SlackerUprising.com.

Moore minulý týden vydal knihu Mikeův průvodce volbami roku 2008 a právě pracuje na dalším filmu, který by příští rok chtěl uvést opět do kin. Podrobnosti o něm ale médiím nesdělil.

 

Právě se děje

Další zprávy