Sledovali jsme živě: Začal festival ve Varech, Bartoška předal cenu Mooreové

Přenos skončil
Dvě hodiny lidé ve vedru čekali před karlovarským hotelem Thermal na příjezd hostů zahájení filmového festivalu v Karlových Varech. Zatímco ministryni financí za ANO Alenu Schillerovou lidé vypískali, s herečkou Julianne Mooreovou se několik minut fotili a žádali ji o podpisy. Průběh čtyřhodinového večera jsme sledovali v on-line reportáži.
Sestřih z příjezdu Julianne Mooreové a dalších hostů před hotel Thermal. | Video: ČTK
Přenos skončil
19:40

Vážení čtenáři, on-line zpravodajství končí, děkujeme za vaši pozornost. Další dění na karlovarském festivalu pro vás budou na Aktuálně.cz každý den sledovat naši filmoví kritici Tomáš Stejskal a Kamil Fila.

19:39

Diváky v Karlových Varech ještě čeká slavnostní zahajovací projekce filmu Po svatbě. Ve tři čtvrtě na jedenáct večer si poslechnou, jak Český národní symfonický orchestr hraje písně Beatles. A pak večer završí ohňostroj.

19:36

A to už je ze slavnostního ceremoniálu všechno. "Přátelé, považujme 54. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech za zahájený," loučí se prezident festivalu Jiří Bartoška a sklízí potlesk.

Foto: Lukáš Bíba
19:33

A konečně je tu také režisér zahajovacího filmu Bart Freundlich, manžel Julianne Mooreové. "Připravil jsem si pro vás malé taneční číslo, ale když jsem viděl tu úvodní choreografii, radši si ho nechám pro sebe," žertuje. "A teď vážně. Opravdu je mi ctí být součástí komunity, která si váží umělců a dovede se o umění podělit. Děkuji za pozvání."

19:31

Okamžik, kdy Jiří Bartoška předal Křišťálový glóbus Julianne Mooreové.

Foto: ČTK
19:30

Crudup připomíná, že snímek Po svatbě jako první roku 2006 natočila dánská režisérka Susanne Bierová se dvěma muži v hlavní roli. Nynější verze vznikla jako remake se dvěma protagonistkami, Michelle Williamsovou a právě Julianne Mooreovou. "Natáčeli jsme v Indii a New Yorku," popisuje Crudup.

"Když jsem vyrůstal, na filmech se mi líbil hlavně pocit, který mám z jejich sledování, a to, jak vás dovedou propojit s druhými. To zažívám dodnes. A proto mám pocit, že tenhle náš nový film není úplně hotový, dokud se o něj s vámi nepodělíme. Hluboce si vážím toho, jak vážně se na tomto festivalu zabýváte kinematografií. Snad jsme natočili něco, na co se divácky budete umět napojit," uzavírá herec Billy Crudup nejdelší monolog slavnostního ceremoniálu.

19:27

Přichází další host slavnostního ceremoniálu, americký herec Billy Crudup, který s Julianne Mooreovou účinkuje v zahajovacím filmu nazvaném Po svatbě. "S Julianne je to má čtvrtá spolupráce, s režisérem Bartem Freundlichem třetí," vypočítává Crudup.

19:25

"Vždy našim dětem říkám, že si mají jít za svými zájmy a že nikdy nemohou dopředu tušit, kam je ty zájmy dovedou. Měla jsem nesmírné štěstí, že můj zájem o příběhy mě dovedl nejen k filmové kariéře, ale také ke společnému životu s mužem, s nímž spolupracuji a kterého nesmírně miluji. Moc vám děkuji," říká Mooreová.

19:16

Přichází zlatý hřeb večera. Po krátkém sestřihu jejích nejvýznamnějších rolí přichází americká herečka Julianne Mooreová, aby převzala Křišťálový glóbus. Mooreová byla usazena uprostřed sálu, než sejde ze schodů, diváci ji vytleskávají do rytmu taneční muziky.

19:15

Jiří Bartoška při úvodním projevu.

Foto: Lukáš Bíba
19:12

Za zvuků taneční hudby na jeviště přichází prezident festivalu Jiří Bartoška. "Moji kamarádi vědí, že když jsem nervózní a když se jako herec mohu schovat za příběh, tak mi je to jedno. Ale když jdu za Bartošku, mám strašnou trému," říká. "Vítejte v Karlových Varech," loučí se poté, co poděkuje partnerům.

19:12

Marek Eben divákům pouští festivalovou znělku s Johnem Malkovichem, která vznikla pro 45. ročník. Malkovich ve Varech získal Křišťálový glóbus roku 2009.

Znělka karlovarského festivalu s Johnem Malkovichem

Starší znělka karlovarského festivalu s Johnem Malkovichem. | Video: Film Servis Festival Karlovy Vary
19:07

"Mám takové upozornění pro Jiřího Bartošku, že na něj brzy dojde, že se může jít rozkouřit," říká Marek Eben a pokračuje v žertech. "Když ve Varech nějaká hvězda získá Křišťálový glóbus, příští rok natočí festivalovou znělku. Pro tu hvězdu to má tu výhodu, že za to nic není, takže se to nemusí danit."

19:02

Marek Eben očima fotografa Aktuálně.cz Lukáše Bíby.

Foto: Lukáš Bíba
19:01

Marek Eben představuje porotu a láme si jazyk na jménech některých členů. "I was trying to do my best," krčí pak rameny Eben a za pokus sklízí další potlesk.

18:59

Ve znělce se Bohdalová s pájkou v ruce snaží propojit svůj karlovarský Křišťálový glóbus, který dostala od Jiřího Bartošky, s drátem od lampy. Glóbus jí nejde rozsvítit, nakonec herečce poradí hlas Vochomůrky z animovaného seriálu Pohádky z mechu a kapradí, který Bohdalová kdysi namluvila.

Vochomůrka nakonec - snad kouzlem - zařídí, že se Křišťálový glóbus Bohdalové rozsvítí. Znělka končí, lidé tleskají.

18:57

Po krátké projekci fotografií z různých ročníků festivalu, završené skladbou The Show Must Go On od kapely Queen, následuje potlesk a premiéra festivalové znělky. Tu natočil režisér Martin Krejčí s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli.

18:49

"Festival je vizitkou kulturnosti českého národa, něco, čím se můžeme chlubit. Těším se, že společně prožijeme týden radostného a svobodného setkání všech, kdo máme rádi film," uzavírá Marek Eben zahajovací projev.

18:47

"Říkal jsem si, jak by asi vypadal filmový festival, kdyby nebylo listopadu 1989. Pokud by festival byl, jeho prezidentem by určitě nebyl Jiří Bartoška. Já bych tady taky nebyl a vy byste byli většinou ubytováni v Grandhotelu Moskva, jak se Pupp předtím jmenoval. Možná se jednou zase bude jmenovat Moskva, ale toho se, doufám, nedožiju," žertuje Eben.

18:47

"Scházíme se v jubilejním roce, kdy slavíme 30 let od nově nabyté svobody. Nevím, jak to cítíte vy, ale já mám pocit, že se bůhvíjak neslaví. Já bych čekal, že se bude slavit víc. Vždyť je to takový zázrak, že jsme se toho dožili," vítá diváky moderátor večera Marek Eben.

18:46

Ještě jeden snímek ze zahajovací choreografie bratří Cabanů.

Foto: Lukáš Bíba
18:43

Diváci hlasitě aplaudují úvodní choreografii, kterou v přesné synchronizaci s projekcí a hudbou předvádí čtrnáct tanečníků. Někteří jsou zavěšeni na lanech, jiní se jimi na konci nechávají vyzdvihnout do vzduchu.

Foto: Lukáš Bíba
18:38

Slavnostní ceremoniál právě začíná.

18:37

Na festival nepřijeli jen vládní ministři Alena Schillerová za ANO a Antonín Staněk z ČSSD, kteří se prošli po červeném koberci. Selfie si ve Varech už stihl pořídit i Marek Výborný, od března předseda opoziční KDU-ČSL.

18:22

Zbývá už jen několik minut do začátku slavnostního ceremoniálu. Pokud si obnovíte stránku, na Aktuálně.cz ho odteď můžete sledovat živě.

18:20

Ještě jednou Julianne Mooreová v hledáčku fotografa Aktuálně.cz Lukáše Bíby.

Foto: Lukáš Bíba
18:12

A je tu nejočekávanější hvězda večera, americká herečka Julianne Mooreová s manželem a režisérem Bartem Freundlichem. Mooreová se jako jediná z limuzíny nevydala hned po schodech do Thermalu. Několik minut zdraví fanoušky, ochotně se podepisuje a pořizuje si selfie. Lidé na ni čekali dvě hodiny, ale vyplatilo se. Mooreová jim věnuje dlouhé minuty.

Foto: ČTK
18:07

Herečky Aňa Geislerová (vlevo) a Ester Geislerová.

Foto: ČTK
18:00

Ani ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk, kvůli němuž v těchto dnech hrozí rozpad vládní koalice, žádný velký aplaus nevzbudil.

Foto: ČTK
17:51

Ministryni financí za ANO Alenu Schillerovou diváci vřele nepřivítali.

17:49

Herečky Lenka Krobotová a Hana Vagnerová.

Foto: Lukáš Bíba
17:47

Jana Plodková (na snímku) na sebe letos upozornila rolemi v Teroristce nebo Skleněném pokoji, adaptaci románu Simona Mawera. V srpnu se na plátna kin vrátí ve snímku Jitky Rudolfové nazvaném Hodinářův učeň.

Foto: Lukáš Bíba
17:44

Herec Jaromír Hanzlík, který letos do kin uvedl svůj režijní debut Léto s gentlemanem.

Foto: ČTK
17:40

Teď už jeden vůz s hosty střídá druhý. Z jednoho právě vylezl herec Martin Dejdar.

Foto: Lukáš Bíba
17:38

Marek Eben nemůže chybět.

Foto: Lukáš Bíba
17:36

Na místě je také filmový kritik Aktuálně.cz Tomáš Stejskal. "Diváci se mačkají na slunci a čekají, až alespoň na pár vteřin zahlédnou očekávané hvězdy. Jediný, kdo si může dopřát odpočinek ve stínu, jsou nástroje v orchestřišti, na než večer členové Českého národního symfonického orchestru zahrají písně Beatles. Harfě a jejím společníkům ten chládek nelze než závidět," píše.

17:33

Zatím největší aplaus dne. Jiří Bartoška, který je od roku 1994 prezidentem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Foto: ČTK
17:25

Miroslav Donutil s manželkou.

Foto: Lukáš Bíba
17:22

Je tu první významný filmový host, který vzbudil hlasitý aplaus fanoušků. Dorazila limuzína s Jiřinou Bohdalovou a režisérem Zdeňkem Zelenkou.

Foto: Lukáš Bíba
17:16

Prvním, kdo se prošel po červeném koberci, je bývalá první dáma Livia Klausová, do loňska velvyslankyně České republiky na Slovensku.

Foto: Lukáš Bíba
17:07

Z hotelu Thermal se za Aktuálně.cz hlásí Kamil Fila. Jako první ve Varech viděl film Parazit, jihokorejskou černou komedii, která letos získala Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Podle Fily se jedná minimálně o kandidáta na Oscara. Podívejte se na jeho videorecenzi.

Parazit ve Varech. Černá komedie o rodině flákačů je dokonalá

Parazit ve Varech. Černá komedie o rodině flákačů je dokonalá
Parazit ve Varech. Dokonalá černá komedie o rodině flákačů | Video: Aktuálně.cz
17:06

Pořadatelé jako každý rok vydávají Festivalový deník. Na titulce toho prvního, který si můžete přečíst zdarma on-line, se skví rozhovor s dokumentaristkou Helenou Třeštíkovou, autorkou filmu Forman vs. Forman. "Od začátku mi bylo jasné, že Forman vs. Forman bude ucelený portrét. Musí být srozumitelný pro Čechy i cizince. Musí ho pochopit ti, kteří neznají Formanovy filmy nebo jim unikly historické souvislosti," říká Třeštíková.

16:58

Lidem čekajícím ve frontě zdravotnice rozdávají vodu.

Foto: ČTK
16:53

Hosty na místě vyčkává i fotograf Aktuálně.cz Lukáš Bíba.

16:50

Během pár desítek minut by se měli objevit první hosté.

Foto: Lukáš Bíba
16:41
16:37

V hlavní soutěži letos poprvé chybí hraný český film. "Jsme odkázáni nejen na to, co je nám nabídnuto, ale obecně, co se urodí," okomentoval to pro dnešní vydání Hospodářských novin programový ředitel festivalu Karel Och.

"Letos jsme viděli dva tři filmy, které nás nějakým způsobem zaujaly, ať už od zkušených filmařů nebo od nováčků, ale nebyly na úrovni dalších titulů, které už jsme do hlavní soutěže přijali."

16:27

Aktuální pohled před Thermal. Očekává se, že první hosté začnou přijíždět okolo páté hodiny.

Lidé před Thermalem vyhlížejí první hvězdy.
Lidé před Thermalem vyhlížejí první hvězdy. | Foto: ČTK
16:23

Už jste v Karlových Varech a přemýšlíte, na který film se podívat? Nechte se inspirovat tipy našeho redaktora Tomáše Stejskala a programového ředitele karlovarské přehlídky Karla Ocha.

16:18

Dalšími letošními hosty festivalu ve Varech jsou oscarový herec a režisér Casey Affleck, který se do lázeňského města vrací po dvou letech, nebo herečka Patricia Clarksonová.

16:17

Po zahajovací projekci se před Thermalem ve tři čtvrtě na jedenáct uskuteční koncert Českého národního symfonického orchestru, který pod taktovkou Carla Davise zahraje hity Beatles. Ty znějí ve filmu Yesterday, který nově promítají kina nejen v Karlových Varech. Přečtěte si jeho recenzi.

16:13

Film Po svatbě na zahajovací projekci představí další z protagonistů, padesátiletý americký herec Billy Crudup. I tento držitel divadelní ceny Tony už do Varů dorazil.

Billy Crudup v Karlových Varech.
Billy Crudup v Karlových Varech. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
16:08

Úvod festivalu patří filmu Po svatbě, který natočil režisér Bart Freundlich, manžel Mooreové. Ta ve snímku o Američance, která v Kalkatě provozuje sirotčinec, účinkuje.

Po červeném koberci ve Varech se dnes projdou oba: Mooreová i Freundlich.

16:05

Po červeném koberci před hotelem Thermal se v průběhu následujících dvou hodin projdou čeští i zahraniční hosté včetně americké herečky Julianne Mooreové. Ta na slavnostním ceremoniálu obdrží Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii. Mooreová už do Varů přijela včera po poledni.

Julianne Mooreová už přijela do Karlových Varů.
Julianne Mooreová už přijela do Karlových Varů. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
16:03

Vážení čtenáři, vítejte u on-line přenosu ze zahájení dalšího ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 6. 2019 16:01
 

Právě se děje

Další zprávy