Filmový festival v Karlových Varech se přesouvá na rok 2021

ČTK ČTK
28. 4. 2020 9:42
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se neuskuteční v obvyklé podobě. Na úterním jednání zastupitelstva města to oznámila primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová z ANO. Pořadatelé akce pak upřesnili, že kvůli opatření vlády v souvislosti s koronavirovou krizí letošní 55. ročník přesouvají na rok 2021.
Julianne Mooreová na loňském ročníku festivalu.
Julianne Mooreová na loňském ročníku festivalu. | Foto: ČTK

55. ročník karlovarského festivalu se tak uskuteční až ve dnech od 2. do 10. července 2021. 

V původním letošním termínu je připravena speciální verze tradiční přehlídky Vary ve vašem kině, která divákům po celé republice nabídne snímky vybrané programovým oddělením festivalu. Současná vládní opatření počítají s tím, že od 8. června by se mohla otevřít kina pro omezený počet diváků.

"Jako organizátoři jsme nakonec dospěli k názoru, že hledání redukovaných nebo alternativních variant by šlo proti hlavnímu smyslu (festivalu), a tím je vzájemné setkávání diváků, filmových tvůrců, lidí z různých oblastí života a jejich kolektivní vnímaní filmových děl," říká prezident festivalu Jiří Bartoška.

"Věřím, že síla společného prožitku při projekcích v sálech a jeho sdílení jsou nenahraditelné," dodává ve vyjádření zveřejněném na webu festivalu.

Karlovy Vary v úterý také stáhly z jednání zastupitelstva návrh smlouvy na poskytnutí osmimilionové dotace festivalu s tím, že zřejmě ještě tento týden by měli organizátoři předložit nový návrh.

Podle Bartošky partneři vyjádřili vůli i nadále akci podporovat. "Se všemi budeme řešit další postup v souvislosti s posunem 55. ročníku na příští rok," uvedl.

Rozpočet festivalu se poslední roky pohybuje kolem 135 milionů korun, státní dotace činila 30 milionů korun. Město a kraj přispívaly po osmi milionech, strukturu dalších příjmů festival nesděluje.

Že se karlovarský festival letos neuskuteční, je pro kraj špatná, byť očekávatelná zpráva, říká hejtman Petr Kubis z hnutí ANO.

"Festival mohl být jednou z věcí, která mohla restartovat cestovní ruch. Ale chápu to. Já jsem o tom s panem Bartoškou a s paní primátorkou už v minulých týdnech mluvil a jsem rád alespoň za tu malou alternativu Vary ve vašem kině, to je skvělé. Ale to, že festival nebude, kraji v současné chvíli určitě nepomůže," říká hejtman.

Podle něj se vedení kraje bavilo s organizátory také o každoroční podpoře, která bývala obvykle osm milionů korun. "Bavili jsme se o tom, že by nějakou minimální podporu potřebovali, ale nebavili jsme se o konkrétní částce. Řekli jsme si, že se k tomu sejdeme. Oni nám pošlou své představy a pak o tom budeme jednat," dodává Petr Kubis.

Loňského ročníku se zúčastnilo 12 521 akreditovaných návštěvníků - z toho 10 363 s festival passy, 395 tvůrců, 1158 filmových profesionálů a 605 novinářů.

Cenu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dostaly americké herečky Patricia Clarksonová a Julianne Mooreová. V hlavní soutěži festivalu zvítězil bulharsko-řecký film Otec. Natočili ho Kristina Grozevová a Petar Valčanov.

 

Právě se děje

Další zprávy