Mezipatra vyhrála romance o klukovi, který touží být holka

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 11. 2014 13:54
Švédská romance o zamilovaném transsexuálovi Něco se musí zlomit nejvíc zaujala porotu letošního queer festivalu Mezipatra.
Něco se musí zlomit (Saga Becker).
Něco se musí zlomit (Saga Becker). | Foto: Mezipatra

Praha - Vítězem letošního festivalu queer filmů Mezipatra se stala švédská romance Něco se musí zlomit režiséra Estera Martina Bergsmarka. Zvláštní uznání získal brazilský snímek V jeho očích o lásce nevidomého chlapce ke spolužákovi. Z krátkých filmů uspěla jihokorejská Taková normální korejská rodinka (Vacance) režisérky Hyun-Ju Lee.

Patnáctý ročník přehlídky skončí v Praze ve čtvrtek, od 15. do 22. listopadu se akce přesune do Brna.

Podívejte se na ukázku z filmu Něco se musí zlomit.
Podívejte se na ukázku z filmu Něco se musí zlomit.

O vítězném celovečerním filmu rozhodovala tříčlenná mezinárodní porota. Vybírala z deseti snímků. Hlavní cenu - Křišťálovou dýku - získal švédský příběh  Sebastiana, který sní o tom, že z něj bude dívka. Pak potká pankáče Andrease. "Mezinárodní porota s potěšením uděluje hlavní cenu filmu Něco se musí zlomit za autentickou rezistenci mainstreamové lásce. Oceňuje zejména originalitu postav a jejich ohromující a nádhernou perspektivu, kterou lze v kinematografii zakusit jen výjimečně. Jde o lásku, která překračuje všechny hranice," zdůvodnili své rozhodnutí porotci.

Režisér Bergsmark uspěl na Mezipatrech už předloni s filmem Hlemýžďky, který získal Zvláštní uznání. Za snímek Něco se musí zlomit dostal hlavní cenu Tiger Award i na festivalu v Rotterdamu. Pražskou cenu převzal aktivista a scenárista Eli Levén, podle jehož novely filmová romance vznikla. Diváci mohou v Praze film vidět ještě ve čtvrtek od 20:30 v kině Světozor.

Brazilský film V jeho očích (2014).
Brazilský film V jeho očích (2014). | Foto: Mezipatra

Zvláštní uznání si letos z Prahy odváží brazilský film V jeho očích režiséra Daniela Ribeiry, který na Berlinale získal cenu Teddy Award a jako cizojazyčný snímek se uchází o Oscara. Sedmnáctiletý nevidomý Leonard se poprvé zamiluje, a to do svého nového spolužáka. Porota film ocenila za "poskytnutí nové cesty k vnímání lásky a naděje ve vztahu k tématu festivalu Dokud nás smrt nerozdělí". Pořadatelé připravili i projekci pro zrakově postižené s dabingem a popisem děje.

Studentská porota pak vybírala ze 48 krátkých snímků z 21 zemí. Hlavní cenu dostal korejský film Taková normální korejská rodinka (Vacance) režisérky Hyun-Ju Lee. Podle porotců je to "vkusná směs humoru a dramatu s obdivuhodnými výkony herců a vysokou kvalitou provedení". Zvláštní uznání si vysloužily americký film Aban a Koršíd a dánský YOLO.

Na festivalu každoročně udělují cenu i diváci. Hlasují o nejlepším snímku. Promítané filmy hodnotí známkami jako ve škole. Vítěze pořadatelé oznámí na konci brněnské části přehlídky 22. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy