Kvůli rolím přibrala a naučila se polsky. Meryl Streepová dostane prestižní cenu

tst ČTK tst, ČTK
Aktualizováno 26. 4. 2023 14:30
Meryl Streepová na podzim převezme Cenu kněžny asturské. Ve středu to oznámila nadace kněžny Leonor, sedmnáctileté dědičky španělského trůnu, po níž se ocenění jmenuje. Informovala o tom agentura AP. Třiasedmdesátiletá herečka už je držitelkou tří Oscarů, přesto se necítí být součástí Hollywoodu. Kariéru zahájila v 70. letech minulého století, kdy prorazila ve snímcích Julia a Lovec jelenů.
V Železné lady Streepová hrála Margaret Thatcherovou. | Video: 20th Century Fox

Železná lady

Celý honorář za Železnou lady z roku 2011, na kterou se připravovala pečlivým studiem archivních záznamů, herečka věnovala Národnímu muzeu ženské historie, jehož se stala mluvčí. Jde o virtuální instituci založenou koncem 90. let minulého století, Streepová se zasazuje o to, aby bylo vybudováno skutečné muzeum.

Ačkoli jí herectví přineslo jmění odhadované na 160 milionů dolarů a byť je jednou z nejobsazovanějších hereček nejen své generace, nikdy se necítila být pevnou součástí Hollywoodu. "Je to něco jiného, než jsem já. Stojím mimo," poznamenala na adresu hollywoodské továrny na sny. Mínila tím třeba to, že žije celkem skromně, bez výstřelků. Provdaná je už od roku 1978 - za dnes šestasedmdesátiletého sochaře Dona Gummera.

 

Právě se děje

Další zprávy