Menzelovy Donšajny uvidí ve světové premiéře Montreal

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 8. 2013 16:41
Jiří Menzel bude na festivalu v Kanadě předsedou poroty
Jiří Menzel na place
Jiří Menzel na place | Foto: Bontonfilm

Praha - Nový film Jiřího Menzela Donšajni bude mít světovou premiéru 27. srpna na filmovém festivalu v Montrealu. Do českých kin komedie vstoupí 26. září.

Menzel bude na montrealském festivalu zároveň prezidentem poroty. Na uvedení filmu v Montrealu naváže Menzelovo turné po USA.

Donšajni jsou komedií o vášni k hudbě i k ženám. V hlavních rolích se představí Libuše Šafránková, Jan Hartl a Martin Huba. Ve vedlejších rolích se objeví Ivana Chýlková, Václav Kopta, Emma Smetana a Eva Josefíková. Svou poslední filmovou roli si v Donšajnech zahrála Jiřina Jirásková.

Foto: Bontonfilm

Donšajn je počeštěnou verzí jména španělského Dona Juana a italského Dona Giovanniho, tedy muže, jehož příběh byl v minulosti zpracován mnohokrát. Nejvíce jej proslavil Wolfgang Amadeus Mozart, když v roce 1787 uvedl v pražském Stavovském divadle světovou premiéru opery Don Giovanni. Děj nové Menzelovy komedie se odehrává v malém městě, kde se operní soubor rozhodl inscenovat Dona Giovanniho.

World Film Festival Montreal je spolu s Torontem jedním ze dvou nejdůležitějších festivalů na severoamerickém kontinentu. Cesta Donšajnů za diváky odstartuje uvedením v jeho prestižní sekci World Greats. V minulosti na montrealském festivalu získaly ocenění Menzelovy filmy Konec starých časů i Vesničko má, středisková.

Po návratu z Kanady se Jiří Menzel vydá na turné po Spojených Státech a 15. září budou Donšajni uvedeni v kině American Film Institute Theatre v Silver Creek. Jen o pár dní později bude film promítán v New Yorku na Manhattanu.

Česká premiéra bude 25. září v Rudolfinu a o den později film vstoupí do českých kin.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy