Menzelovi Donšajni vypadli ze soupeření o Oscary

Bronislav Pavlík Bronislav Pavlík
21. 12. 2013 13:47
Snímek se nedostal ani do prvního užšího výběru devíti kandidátů.
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Nejnovější film režiséra Jiřího Menzela Donšajni, nominovaný za Českou republiku na Oscara v kategorii neanglicky mluvených filmů, ztratil možnost získat toto prestižní ocenění. Podle zprávy umístěné na webu členové americké filmové akademie nepustili snímek do prvního užšího výběru devíti kandidátů.

Do soutěže o Oscary bylo přihlášeno rekordních 76 neanglicky mluvených filmů, včetně Menzelovy komedie. Český režisér si však další sošku z Hollywoodu nepřiveze.

Na seznamu devíti postupujících titulů, z nichž do konečného klání postoupí jen pět, jsou snímky jako dánský Hon, italská Velká nádhera, palestinský Omar nebo bosenská Epizoda ze života sběrače železa, které byly uvedeny i v české distribuci.

Své zástupce mají v užší nominaci také Německo, Maďarsko, Belgie, Kambodža a Hongkong.

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) původně zařadila do nominací na Oscara drama Hořící keř režisérky Agnieszky Hollandové, televizní film ale nesplnil podmínky soutěže.

Žádný trhák pro velkou soutěž

Zařazení Donšajnů do bojů o Oscara vyvolalo diskuse. Sám Menzel v říjnu v rozhovoru s ČTK připustil, že jeho film nemá šanci se do užšího výběru na Oscary dostat. Donšajni jsou podle něj "lehoučkou komedií, žádný významný trhák pro velkou soutěž".

Konečné nominace budou vyhlášeny 16. ledna 2014 a sošky budou vítězům předány 2. března v Los Angeles.

Oscar putoval naposledy do Čech v roce 1997 za film Kolja. Mezi pět nominovaných titulů se naposledy probojovaly v roce 2004 Želary. Menzel získal v roce 1967 Oscara za svůj první celovečerní film Ostře sledované vlaky.

 

Právě se děje

Další zprávy