Režisér Menzel získal na indickém filmovém festivalu cenu za celoživotní dílo

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 12. 2016 18:34
Český režisér Jiří Menzel v sobotu na indickém filmovém festivalu ve státě Kérala osobně převzal cenu za celoživotní přínos kinematografii. Festivalová porota k ocenění uvedla, že uznávaný režisér, herec a scenárista kombinuje svůj humanistický pohled na svět se sarkasmem a provokativností.
Jiří Menzel.
Jiří Menzel. | Foto: DVTV

Dillí - Režisér Jiří Menzel v sobotu na filmovém festivalu v indickém státě Kérala obdržel cenu za celoživotní přínos kinematografii. Osmasedmdesátiletý oscarový filmař, oceňovaný zvláště za díla ze 60. až 80. let, cenu převzal osobně. Na webových stránkách festivalu to uvedli organizátoři.

"Uznávaný režisér, herec a scenárista Menzel kombinuje svůj humanistický pohled na svět se sarkasmem a provokativností. Je nejznámějším režisérem československé nové vlny a získal celosvětové uznání za své sladkobolné filozofující komedie," uvedla k Menzelovu ocenění festivalová porota.

Na přehlídce se promítá jeho film Ostře sledované vlaky, oceněný v roce 1966 cenou Americké filmové akademie. Mezi další Menzelova vysoce hodnocená díla patří například film Skřivánci na niti, který v roce 1990 obdržel hlavní cenu Zlatý medvěd na festivalu v Berlíně. Sám Menzel získal Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu již v roce 1996.

Přehlídka filmů v jihoindické Kérale začala v pátek a potrvá do příštího víkendu. Promítat se na ní bude řada českých filmů, mimo jiné Já, Olga Hepnarová Tomáše Weinreba a Petra Kazdy nebo Učitelka Jana Hřebejka.

 

Právě se děje

Další zprávy