Menzel po letech znovu natáčí Hrabala

Irena Hejdová
27. 11. 2005 9:00
Na jaře začne Jiří Menzel točit netrpělivě očekávanou filmovou adaptaci Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále .

Jiří Menzel je a vždy byl nejpilnějším adaptátorem Hrabalových děl. Sám Menzel kdysi svůj vztah k Hrabalovu dílu vyjádřil takto: "Zase aby to nevypadalo, že preferuju Hrabala a že nic jiného neznám. Ale fakt je ten, že se mi zdá nejmíň přilepený ke skutečnosti. Má největší nadhled. Nepodléhá věcem, nebere je tak, jak jsou. Nenechá se dojmout, nenechá se namíchnout. Popisuje to s krásným, nádherným odstupem a s takovou láskyplností. To se mi strašně líbí."

foto z Menzelova filmu Ostře sledované vlaky
foto z Menzelova filmu Ostře sledované vlaky | Foto: Aktuálně.cz

Hrabal ve filmu
Román Obsluhoval jsem anglického krále napsal Bohumil Hrabal (1914 -1997) v roce 1971. Odehrává se v Čechách v době druhé světové války a jeho vypravěčem i hlavním hrdinou je původně hotelový poslíček, později hoteliér Dítě/Ditie, který vypráví příběh svého života, svého vzestupu i pádu. Bohumil Hrabal  byl českými filmovými tvůrci v podstatě objeven díky povídkovému filmu Perličky na dně (1965). Krom nepříliš zdařilé adaptace Příliš hlučné samoty (1994) od Věry Cais se ale v české kinematografii nenašel nikdo, kdo by se tvorbě Bohumila Hrabala věnoval, a kdo by Menzela v soustavnosti, ale i ve splynutí s látkou překonal (pomineme-li vynikající krátkometrážní Sběrné surovosti (1965) Juraje Herze, adaptaci Hrabalovy povídky Baron Prášil ze sbírky Perlička na dně).

Bohumil Hrabal
Bohumil Hrabal | Foto: Aktuálně.cz

Menzelovy adaptace
Menzelovým mistrovským hrabalovským kouskem jsou oscarové Ostře sledované vlaky (1966) a trezoroví Skřivánci na niti (1969), natočil také Postřižiny (1980) a Slavnosti sněženek (1983) a povídku Smrt pana Baltazara z Perliček na dně (1965). Menzel vůbec často ve své tvorbě vycházel z literárních předloh známé jsou i jeho adaptace Vančurových děl Rozmarné léto (1967) a Konec starých časů (1989). Ve spolupráci se scénáristou Zdeňkem Svěrákem vznikly jeho filmy Na samotě u lesa (1976) a Vesničko má středisková (1985).

Spory o filmová práva
O natočení adaptace jednoho z nejslavnějších Hrabalových děl mělo zájem více režisérů (například i Karel Kachyňa a Jan Hřebejk), vzniklo dokonce i několik verzí scénáře od různých scénáristů (Václav Nývlt, Petr Jarchovský, Evžen Gogela). Výpravný filmový projekt doprovázely devítileté spory o autorská práva mezi různými produkčními společnostmi, které si nárokovaly souhlas Bohumila Hrabala s adaptací díla (díky těmto sporům se odehrál i známý výstup Jiřího Menzela na karlovarském festivalu, kde sešlehal proutkem producenta Emila Sirotka). Nyní se tedy zdá, že by se dlouho očekávaná látka konečně mohla dočkat svého převedení na filmové plátno.

Poslechněte si audio: režisér Jiří Menzel mluví o přípravě natáčení Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále.

Otazníky nad projektem
Dosud posledním Menzelovým celovečerním filmem byl Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina (1993), opět adaptace, tentokrát ruského románu Vladimíra Vojnoviče. Práce na výpravném projektu Obsluhoval jsem anglického krále je tedy po delší odmlce pro sedmašedesátiletého Jiřího Menzela novou příležitostí dokázat, že ještě není za svým tvůrčím zenitem. Do chystaného filmu znovu koproducentsky vstupila také televize Nova, což může být problematické z hlediska tlaku na co největší diváckost. Menzelovy hrabalovské adaptace jsou považovány za zdařilé a odpovídající duchu předlohy, i když měly v průběhu času čím dál větší sklon k přílišné laskavosti, idylizaci a idealizaci. Ale možná právě proto jsou českými diváky tak oblíbené. Menzelova zkušenost s hrabalovskými látkami je prostě v české kinematografii největší a tak doufejme, že nepodlehne producentským tlakům, svým sklonům k idylizaci hrabalovského světa a konzervatismu svého věku, a že jeho nové setkání s Hrabalem bude přínosem pro českou literaturu i pro českou kinematografii.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy