Mel Gibson má vyhánět Turky coby polský král

Roman Staněk
20. 10. 2007 15:00
Bitva u Vídně podobná s útoky z 11. září

Krakov - Má to být nejdražší středoevropský film vůbec. Ambiciózní polský producent chce přenest na plátno bitvu u Vídně, ve které polská, německá a rakouská armáda zastavila Turky pustošící evropský kontinent.

Do hlavní role snímku s všeříkajícím názvem Victory chce Mariusz Bialek obsadit Mela Gibsona, který by měl ztvárnit hlavního hrdinu a vůdce Svaté aliance - polského krále Jana III.

Podle některých historiků byla bitva u Vídně stěžejním momentem v "západních" dějinách. Pokud by evropské armády prohrály, mohla by celá Evropa podle některých historiků zůstat až do dnešní doby muslimská .

Foto: Wikimedia Commons

Bialek prý začal o natočení filmu přemýšlet po útocích na Světové obchodní centrum, 11. září 2001. Spojitost mezi nedávnými útoky na Spojené státy a historickým vpádem do Evropy jsou podle něho zřejmé.

Jednalo se o souboj dvou náboženských civilizací, ba co víc:  bitva u Vídně se shodou okolností začala také 11. září,  ovšem roku 1683. Vítězství udrželo u moci Habsburky a sjednotilo západní svět.

"Pětaosmdesát procent příběhu je založeno na historických skutečnostech. Nashromáždil jsem spousty dokumentů a dopisů. Objevil jsem také zajímavou a ne moc známou zápletku s nečekaným rozuzlením," uvedl pro deník Gazeta Wyborcza scenárista Cezary Harasimowicz.

Bitva u Vídně
Autor fotografie: Jerzy Siemiginowski-Eleuter / Muzeum Narodowe / Varšava, Polsko / Wikimedia Commons

Bitva u Vídně

Svatá liga pod vedením polského krále Jana III. Sobieského byla složená z 30 000 polských jednotek, 18 500 rakouských vojáků a 28 000 mužů z různých částí Německa. S nimi bojovali také ukrajinští Kozáci.

Proti nim stálo 138 000 vojáků Osmanské říše (ne všichni v bitvě bojovali) pod vedením velkovezíra Kary Mustafy, nejschopnějšího vojevůdce sultána Mehmeda IV.

Plán Turků byl nechat Vídeň vyhladovět.Zaútočili až když se dozvěděli, že se blíží německo-rakouské oddíly a elitní polská jízda.

Turci byli poraženi a Kara Mustafa byl na rozkaz sultána popraven. Jan III. Sobieski se stal válečným hrdinou, což uznali i samotní Turci, od kterých dostal přezdívku Lev z Lechistanu.

Po Janu III. Sobieském byl pojmenován vlak jedoucí z Varšavy do Vídně přes naše území.

Bialek oslovil Mela Gibsona, aby film režíroval a zahrál si hlavní roli. Ten podle něj projevil zájem. Gibson je v silně katolickém Polsku velmi oblíben díky filmu Umučení Krista.

Film by měl být freskou o lásce a přátelství. Zároveň ho Bialek vidí jako "produkt, který se chystám prodat. Je to velký byznys. Musím počítat s tím, jaký druh filmu chtějí současní diváci vidět".

Filmu budou financovat polští a němečtí investoři. Nakoupí podíly a když film vydělá, budou sdílet zisk podle toho, kolik do fondu vloží. Natáčení by mělo začít příští rok v Sovích horách nedaleko jihopolské Wroclawi.

Čtěte: Gibson ukřižoval Ježíše. Teď indiána

 

Právě se děje

Další zprávy