Recenze: Film o žralokovi Meg má hvězdného drsňáka Stathama, jinak cvaká čelistmi naprázdno

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
15. 8. 2018 9:35
Nový hollywoodský film o žralokovi Meg je příliš přímočarý, aby mohl soutěžit se Spielbergovými Čelistmi, a příliš málo přihlouplý, aby byl béčkovou zábavou z rodu série Žralokonádo. Ale blíž má k tomu druhému.
Film Meg mění lokace a prostředí s dostatečnou vervou, aby udržel pozornost publika. | Video: Vertical Ent.

"Jste první miliardář v mém životě," říká jeden z členů vědecké posádky, která se právě chystá odhalit světu, že dno nejhlubšího podmořského příkopu světa je pouhou iluzí. Nejspíš si při tom musí myslet, že miliardáři jsou nějaký dosti pitomý živočišný druh.

Tenhle zrovna přijel poprvé obhlédnout projekt, který financuje - pouhé okamžiky předtím, než se ukáže, zda dno Mariánského příkopu jedenáct kilometrů pod mořskou hladinou je opravdu jen zmrzlou vrstvou ukrývající další svět. V opačném případě muž ztratí majlant, jak se právě dozvídá.

Ale nejen "pronikavý" investor ze snímku Meg: Útok z hlubin jako by vypadl odněkud z Hollywoodu 90. let, kdy vysokorozpočtové trháky mnohdy nevynikaly přehnanou inteligencí.

Thriller Meg s prehistorickým žralokem a rozpočtem kolem 130 milionů dolarů se vynořil z hlubin filmových studií jako prehistorický kinematografický relikt. Podobně starodávný jako jeho ústřední monstrum, už dva miliony let považované za vyhynulé.

Je to snímek příliš přímočarý, aby mohl soutěžit s otcem nejen všech žraločích filmů, ale také všech blockbusterů, tedy s Čelistmi od Stevena Spielberga. A příliš málo brakově přihlouplý, aby byl přehnanou béčkovou zábavou z rodu žraločí série Žralokonádo. Byť mnohem blíže má k tomu druhému.

Oproti nízkorozpočtové franšíze o tornádech vrhajících žraloky na lidi i na celá města však má Meg - vedle lepších triků - jeden trumf: herce Jasona Stathama.

Stathamův bývalý potápěč, který už se s prehistorickou obludou nejspíš kdysi setkal při své poslední misi, se nyní s tvrďácky kamenným obličejem pokouší vypít výstav všech thajských pivovarů. A čeká, až ho dřívější kolegové přijedou přemlouvat, aby se k světu neobracel zády a odletěl ho zachránit. Či alespoň aby zachránil několik lidí uvízlých jedenáct kilometrů pod mořem. Tam, kde čekají prehistorické divy a pětadvacetimetrová paryba megalodon, natěšená na vody plné kmitajících se těl plavců a na ještě zalidněnější pláže.

Americko-čínská koprodukce Meg, jež si za cíl klade oslovit globální trh, po prvním víkendu překvapila: z amerických kin si ukousla dvojnásobek očekávaných tržeb, 44,5 milionu dolarů. A k tomu přidala více než 90 milionů z ostatních teritorií. Což ovšem nijak neumenšuje problematickou povahu snímku, odsouzeného spíše k vyhynutí než k tomu stát se základním pilířem nové hollywoodské ságy.

Existuje v něm jedna scéna, kdy se snímek projeví jako evolučně pokročilejší kus. Osmiletá holčička běží za zatoulaným míčkem prosklenou výzkumnou podmořskou stanicí a tváří v tvář se setkává s monstrem. Tehdy prehistorický tvor jedinkrát vyjeví svou majestátní podobu, v níž není ani kousek brakového Žralokonáda. Na krátký okamžik má o píď blíže k Čelistem či Jurskému parku Stevena Spielberga.

Zbytek filmu je jen otloukáním s přerostlým predátorem, které místy pobaví, ale nikdy vysloveně nerozesměje, ničím neohromí a rozhodně nedovede vyděsit.

Jednou se celkem vtipně využije staré dobré filmové pravidlo, že když se objeví obří potvora, časem ji sežere obluda ještě větší.

Jindy vše táhne dopředu herec Statham se svojí tvrďáckou vizáží hrdiny opravdu hollywoodských proporcí. Hrdiny, jenž se stejným výrazem popíjí pivko v Thajsku nebo zabodává harpunu do oka žraloka dvacet metrů nad mořskou hladinou.

Jinak se postavy chovají podle stokrát viděných šablon. Je tu černoch coby komické odlehčení, dále spíše zbabělý a přiblblý než zlotřilý miliardář, který se rozhodne, že nejlepší bude vyrazit na uprchlého megažraloka s pomocí semtexu. A pak také několik postav z Asie či Nového Zélandu, které filmu dodávají moderní a "světový" vzhled.

Meg sice mění lokace a prostředí s dostatečnou vervou, aby udržel pozornost publika. Na druhou stranu mu ta neujasněnost - zda chce být napínavým podmořským thrillerem, nebo odlehčeným akčním snímkem o podvodním monstru - láme ploutve. A snímek z nich vaří poživatelnou, leč nedochucenou žraločí polévku.

Meg: Monstrum z hlubin

Režie: Jon Turteltaub
Vertical Ent., česká distribuční premiéra 9. srpna

Sem tam v ní plave chutný kousek - třeba v podobě kabelkového psíka, který je tak nesnesitelně roztomilý, až divák váhá, zda mu přát záchranu, či krvavý skon. Jinak tento vývar z prehistorického žraloka jen na chvilku zasytí a publikum vyplivne do vedlejšího kinosálu na nějakou nadupanější porci letní zábavy.

 

Právě se děje

Další zprávy