Zemřel slavný herec Max von Sydow. Hrál u Bergmana, Spielberga nebo ve Star Wars

ČTK ČTK
9. 3. 2020 13:54
Ve věku 90 let zemřel slavný švédsko-francouzský herec Max von Sydow. S odvoláním na umělcovu manželku o tom v pondělí informoval server Paris Match.
Ve slavné scéně z Bergmanovy Sedmé pečetě hraje Max von Sydow šachy se smrtí | Video: AB Svensk Film

Max von Sydow se proslavil především díky spolupráci se švédským režisérem Ingmarem Bergmanem. Účinkoval v jeho filmech Sedmá pečeť, Lesní jahody, Pramen panny či Hodina vlků.

Max von Sydow roku 2015 na londýnské premiéře Star Wars: Síla se probouzí.
Max von Sydow roku 2015 na londýnské premiéře Star Wars: Síla se probouzí. | Foto: Reuters

Zvlášť scéna ze Sedmé pečetě, v níž jako rytíř Block hraje šachy se smrtí, vešla do dějin kinematografie. Tato alegorie o hledání Boha a smrti jako jediné jistoty života je ostatně dodnes považována za jedno z nejlepších Bergmanových děl. Von Sydow vzpomínal, že vášeň pro šachovou hru nesdílel a nabídky fanoušků na partii musel odmítat. "Velice mě ovlivnil profesně i osobně," říkal však o Bergmanovi.

Byla to sice první filmová spolupráce obou slavných krajanů, Sydowovi ale otevřela dveře k úspěšné kariéře.

K nejznámějším "zámořským" titulům nepřehlédnutelného, stojedenadevadesát centimetrů vysokého herce patřily Hana a její sestry režiséra Woodyho Allena, Vymítač ďábla Williama Friedkina, Tři dny Kondora od Sydneyho Pollacka či sci-fi z nového tisíciletí Minority Report od Stevena Spielberga. V bondovce Nikdy neříkej nikdy z roku 1983 ztvárnil Ernsta Stavra Blofelda, šéfa fiktivní zločinecké organizace Spectre.

Von Sydow si dále zahrál ve snímcích Hamsun, Intacto, Skafandr a motýl nebo Pelle dobyvatel, za nějž v roce 1988 získal evropskou filmovou cenu tehdy známou jako Felix a také první nominaci na Oscara.

Aktivní byl Max von Sydow také v posledních letech. Objevil se v úspěšném seriálu Hra o trůny nebo v historické sérii Tudorovci. Zahrál si v předloňském filmu Kursk, Star Wars: Síla se probouzí z roku 2015, Robinu Hoodovi režiséra Ridleyho Scotta nebo v thrilleru Martina Scorseseho Prokletý ostrov. Za výkon v dramatu o atentátech na USA z roku 2011 nazvaném Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko si vysloužil druhou nominaci na prestižní zlatou sošku.

Max von Sydow roku 2006 s cenou za celoživotní přínos kinematografii z festivalu ve španělském San Sebastiánu.
Max von Sydow roku 2006 s cenou za celoživotní přínos kinematografii z festivalu ve španělském San Sebastiánu. | Foto: Reuters

Max von Sydow, celým jménem Max Carl Adolf von Sydow, se narodil 10. dubna 1929 ve švédském Lundu do dobře situované rodiny. Byl tichý a stydlivý jedináček. Jako gymnazistu ho ale uhranulo představení Snu noci svatojánské, a tak se i přes protesty rodičů přihlásil na herectví. "Divadlo mě zbavilo všech obvyklých traumat a komplexů dospívajících, a navíc mi dalo fantastickou možnost něco neopakovatelného vytvářet," vzpomínal.

Po studiích na Královské akademii dramatických umění ve Stockholmu začal vystupovat v divadle. Roku 1955 si jej Ingmar Bergman vyžádal na scénu v Malmö a jejich spolupráce se posléze přenesla i před kameru.

Na snímku z roku 1996, kdy předsedal porotě Mezinárodního filmového festivalu Praha.
Na snímku z roku 1996, kdy předsedal porotě Mezinárodního filmového festivalu Praha. | Foto: ČTK

V 60. letech odešel ze Švédska do Hollywoodu, odkud si ovšem také "odskakoval" na broadwayské divadelní scény. "Kdybych si mohl vybrat mezi divadlem a filmem, volil bych asi to prvé, i když obě profese mají své výhody a nevýhody," tvrdil.

Charismatický von Sydow plynně mluvil i hrál v několika jazycích: německy, francouzsky, anglicky či italsky. V roce 1994 byl hostem karlovarského Mezinárodního filmového festivalu, kde převzal ocenění za herectví. O dva roky později předsedal porotě Mezinárodního filmového festivalu Praha.

V Česku také pracoval - na přelomu let 1993 a 1994 zde točil scény z Pochodu Radeckého.

Herec, který měl od roku 2002 francouzské občanství, byl podruhé ženatý. V roce 1997 si vzal francouzskou filmařku Catherine Breletovou, s níž měl dva syny - Yvana a Cedrika. Z prvního, více než čtyřicetiletého svazku s herečkou Kerstin Olinovou má rovněž dva potomky, Claese a Henrika.

 

Právě se děje

Další zprávy