Matt Damon a Paul Greengrass hlásí návrat agenta Bournea

Kultura Kultura
16. 9. 2014 23:45
Studiu Universal se podařilo dohodnout s tvůrci filmové série o agentu Jasonu Bourneovi na natočení čtvrtého dílu. S premiérou se počítá na červenec 2016.
Matt Damon se stane znovu Jasonem Bournem.
Matt Damon se stane znovu Jasonem Bournem. | Foto: Universal

Praha - V postavě Jasona Bournea získala filmová historie výraznou osobnost akčního thrilleru, která je porovnávána s Jamesem Bondem. I když je tento příměr postaven spíš na vzájemných rozdílech.

Po závěrečném dílu trilogie v roce 2007 usilovalo studio Universal, které vlastní práva, o pokračování, ale vyjednávání nepřinesla výsledek. Představitel Bournea Matt Damon i režisér Paul Greengrass spolu raději natočili Zelenou míli a zdálo se, že další působení Bournea je bez šance. Server Deadline nyní přišel s informací, že Universal našel společnou řeč s oběma nezbytnými tvůrci.

Snaha byla pochopitelná. Pro Universal představovala značka Bourne jednak stupňující se výdělečný zdroj a jednak prestižní záležitost. Paul Greengrass jinak natáčí realistické filmy založené na skutečných událostech jako Krvavá neděle nebo Kapitán Phillips, které měly mezi kritiky velkou váhu. Nezakolísal ani s Bournem, jenž znamenal vstup do zdánlivě pokleslého žánru akčního thrilleru, neboť jej oživil svým progresivním stylem.

Do série přitom zasáhnul až s druhým dílem. Úvodní kapitolu, jež divákům Bournea představila, natočil Doug Liman, který teprve letos znovu získal přízeň diváků se sci-fi Na hraně zítřka. Zatímco první díl vydělal 121 milionů dolarů a celosvětově něco málo přes 200 milionů, druhý díl od Greengrasse čísla zvýšil a třetí díl zúročil své kvality v tržbách ve výši 227 milionů dolarů z amerického trhu a 442 milionů z celého světa.

Universal obešel neochotu Greengrasse i Damona tím, že se na sérii pokusil navázat s novou postavou ze stejného prostředí. Agent Aaron Cross, kterého ztvárnil Jeremy Renner (Avengers) a kterého režíroval původní scenárista série Tony Gilroy, ale neměli šanci vyrovnat se obrazu trilogie a nepřálo jim ani štěstí. Diváci to dali najevo a film v Americe vydělal jenom 113 milionů dolarů, tedy na úrovni prvního filmu, který je v Česku známý jako Agent bez minulosti.

Přesto bylo v plánu pokračování Bourneova odkazu s Jeremy Rennerem. Universal chtěl film uvést právě v červenci 2016 a režírovat měl Justin Lin, kterého si ověřili na sérii Rychle a zběsile. Následkem aktuálních událostí by měl ale dostat přednost čtvrtý díl Bourneovy série.

Aaron Cross by ale neměl úplně zapadnout do ztracena, Universal by měl rozvíjet oba příběhy a uvedení Linova filmu by čekal jenom odklad. Nabízí se i možnost vzájemného setkání agentů, už v Bourneově odkazu Cross jednal souběžně s incidentem v Bourneově ultimátu. Za Greengrassovým a Damonovým návratem ale musí stát dost zajímavý scénář, aby stálo za to komplexní a uzavřenou trilogii znovu naťuknout.

 

Právě se děje

Další zprávy