25 let zpomaleného času a filozofické akční sci-fi. Film Matrix změnil žánr

tst Kultura tst, Kultura
Aktualizováno 31. 3. 2024 11:49
Tuto neděli uplynulo 25 let od chvíle, kdy hrdinka snímku Matrix jménem Trinity vyskočila do vzduchu, čas na chvíli zamrzl a kamera se kolem ní obtočila. Mnoho diváků mělo oprávněný pocit, že nic takového nikdy předtím neviděli. Jak film sester Wachowských, tehdy ještě bratří Wachowských, změnil žánr sci-fi a vůbec kinematografii?
Zdá se, že žijete dva životy, říká Neovi agent Smith. | Video: Warner Bros.

Svět je iluze

Hrou s povahou reality Matrix zapadal do své doby. Konec tisíciletí přál snímkům na podobné téma, během roku a půl měly premiéru tituly jako Smrtihlav, Truman Show či Třinácté patro. Všechny ukazovaly, že svět, který hrdinové mají zprvu za skutečný, je iluzí či virtuální realitou.

Z těchto děl však Matrix jako jediný překonal svou dobu a stal se fenoménem. Dal sbohem prázdným akčním snímkům 90. let a směle hleděl do budoucnosti. Tak jako nejlepší díla žánru zvaného kyberpunk vyprávěl o světě na jedné straně vzdáleném a na druhé až nebezpečně blízkém dnešku - i skutečnosti, kterou žilo jeho publikum.

Za anonymním chladem běžné kancelářské kóje, kde pracuje hrdina Neo, se ukrývá děsivý prostor přesahující představivost, ale také skýtající netušené možnosti. Matrix byl splněný sen i noční můra první virtuální generace vyrůstající s technologiemi, které ještě nedávno patřily sci-fi.

 

Právě se děje

Další zprávy