25 let zpomaleného času a filozofické akční sci-fi. Film Matrix změnil žánr

tst Kultura tst, Kultura
Aktualizováno 31. 3. 2024 11:49
Tuto neděli uplynulo 25 let od chvíle, kdy hrdinka snímku Matrix jménem Trinity vyskočila do vzduchu, čas na chvíli zamrzl a kamera se kolem ní obtočila. Mnoho diváků mělo oprávněný pocit, že nic takového nikdy předtím neviděli. Jak film sester Wachowských, tehdy ještě bratří Wachowských, změnil žánr sci-fi a vůbec kinematografii?
Foto: Warner Bros.

Radikálně jiné sci-fi

Film s herci Keanu Reevesem, Carrie-Anne Moss a Laurencem Fishburnem v hlavních rolích se odehrává v dystopické budoucnosti, kdy je lidstvo nevědomky vězněno uvnitř Matrixu. Tuto simulovanou realitu vytvořily inteligentní stroje, aby rozptýlily lidi a zároveň využily jejich těla coby zdroj energie. Když počítačový programátor Thomas Anderson, vystupující pod hackerskou přezdívkou Neo, pravdu odhalí, připojí se ke vzpouře proti strojům spolu s dalšími, kteří byli z Matrixu osvobozeni.

Matrix dodnes patří k nejpůsobivějším "slepým vývojovým větvím" americké kinematografie. Do Hollywoodu 90. let plného snímků, kde Zemi napadají mimozemšťané či kde chlápek z těžařské plošiny zachraňuje planetu před asteroidem, přinesli bratři Wachowští radikálně jiný druh sci-fi.

Bylo to sci-fi plné paranoidních pochyb o povaze reality, přetěžkané odkazy ke klasikám žánru, ale též náboženskými a filozofickými paralelami. Film extrémně rychlý a vrstevnatý a v tom náročný na pozornost diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy