25 let zpomaleného času a filozofické akční sci-fi. Film Matrix změnil žánr

tst Kultura tst, Kultura
Aktualizováno 31. 3. 2024 11:49
Tuto neděli uplynulo 25 let od chvíle, kdy hrdinka snímku Matrix jménem Trinity vyskočila do vzduchu, čas na chvíli zamrzl a kamera se kolem ní obtočila. Mnoho diváků mělo oprávněný pocit, že nic takového nikdy předtím neviděli. Jak film sester Wachowských, tehdy ještě bratří Wachowských, změnil žánr sci-fi a vůbec kinematografii?
Foto: Warner Bros.

Jak přesvědčit studio

Začínající tvůrci Wachowští napřed museli studiu Warner Bros. ukázat, že vůbec zvládnou natočit film. A po debutu Past - romantickém thrilleru z roku 1996 - dostali možnost zhmotnit svou komplikovanou vizi jménem Matrix.

Původní nápad byl jednoduchý. Dvojice seděla ve svém chicagském bytu s výhledem na cihlovou zeď a říkala si: proč je většina akčních filmů tak bezmyšlenkovitá? A proč v těch chytrých, náročných dílech naopak chybí akce?

Z toho vznikl komplexní kolos jménem Matrix. A jak Wachowští přesvědčili hollywoodské studio, aby do něj investovalo? Ukázali producentům šestisetstránkový storyboard, kde byl film rozkreslený záběr po záběru. V podstatě se jednalo o obrovský komiks, který vytvořil uznávaný komiksový kreslíř Geof Darrow spolu se Stevem Skrocem.

 

Právě se děje

Další zprávy