25 let zpomaleného času a filozofické akční sci-fi. Film Matrix změnil žánr

tst Kultura tst, Kultura
Aktualizováno 31. 3. 2024 11:49
Tuto neděli uplynulo 25 let od chvíle, kdy hrdinka snímku Matrix jménem Trinity vyskočila do vzduchu, čas na chvíli zamrzl a kamera se kolem ní obtočila. Mnoho diváků mělo oprávněný pocit, že nic takového nikdy předtím neviděli. Jak film sester Wachowských, tehdy ještě bratří Wachowských, změnil žánr sci-fi a vůbec kinematografii?
V úvodní scéně Matrixu je poprvé použit efekt bullet-time. | Video: Warner Bros.

Bullet-time

Skupinka policistů se plíží temnou chodbou. Před budovu přijíždí auto se dvěma agenty. "Snad zvládnem jednu holku," říká jeden ze strážníků. "Vaši muži už jsou mrtví," zazní chladně. A pak se stíhaná "holka" odrazí do vzduchu a… tady před 25 lety pro jednu generaci diváků na plátnech kin zamrzl svět. Když hrdinka Trinity vyskočila do vzduchu, na chvíli se zastavil čas.

Matrix, který americká kina začala promítat 31. března 1999, svou vrstevnatou poctou oblíbeným filmům, knihám i filozofům, zabalenou v působivém akčním a vizuálním kabátě, ovládl představivost publika.

Efektu "zamrznutí času", poprvé použitému v úvodní scéně snímku, se začalo říkat bullet-time a v následujících letech si jej vypůjčilo mnoho filmů.

Samotný efekt nebyl striktně vzato nový, v jednodušší podobě se objevil v reklamních spotech i jiných sci-fi. Ale novátorské bylo jeho spojení s takzvaným wire-fu, tedy akčními choreografiemi s herci a kaskadéry zavěšenými na drátech, které do Hollywoodu z hongkongské kinematografie přinesl Juen Woo-ping, choreograf Matrixu.

 

Právě se děje

Další zprávy