Matka a dcera. V seriálu dospělí i teenageři vědí stejně málo o tom, co chtějí

Pavel Sladký Pavel Sladký
30. 3. 2021 12:10
Seriál Ginny a Georgia dál posiluje postavení Netflixu v současné nabídce teenagerské zábavy.

Patnáctiletá Virginia a její rodina, tedy matka Georgia a malý bratr Austin, se přesouvají do bohatého města Wellsbury ve východoamerickém státě Massachusetts. Stěhovali už se víckrát, jak ostatně naznačují jejich jména odvozená z různých států a měst USA. Pro Virginii v podání Antonie Gentryové je to jen jeden z důvodů, proč chce být zásadně oslovována Ginny.

Georgia, kterou hraje Brianne Howeyová, je teprve třicetiletá sexy matka, která vždy nosí o kus hlubší výstřih, než je v okolí obvyklé. Je zvyklá tvrdě bojovat za sebe i děti a naprosto se nestydí "jednat jako mrcha". Její motto zní: "Med dokáže přitáhnout spoustu much. Když ale přiletí včela, bodni jako první."

Má za sebou komplikovanou a kriminální minulost, kterou konstantně zametá pod koberec. V seriálu ji postupně odhalují flashbacky. Ve čtrnácti letech zneužívaná Georgia odešla z domova, v patnácti měla dceru Ginny, s jejím otcem se rozešla.

Otec druhého dítěte, Austina, má podle Georgie sedět ve vězení. A třetí muž, majetný nevlastní otec obou dětí, před nedávnem za zvláštních okolností zemřel.

Zdá se toho na jeden teenagerský seriál hodně? Rozhodně. Velké množství přísad, událostí a také odkazů Ginny a Georgiu charakterizuje nejvíc.

Mnoho přísad

Je to romantická komedie o dospívání, drama o vztahu matky s dcerou. Přináší ale také kriminální a politické motivy, smísené s místy až učebnicovou reflexí života v současné Americe a společenských problémů - od nerovnosti menšin a prudérnosti rodičovských spolků až po sebezraňující tendence mladých, kteří mají problém se sebepřijetím. V posledních epizodách se to vše čím dál rychleji prolíná.

Jak dcera Ginny, tak matka Georgia se ocitají mezi dvěma muži. Vzájemně si lžou i vyžadují pravdu a pochopení. Ginny s odporem i chápavým překvapením zjišťuje, že se matce v něčem podobá. A dospělí zde vědí stejně málo o tom, co chtějí a potřebují, jako dospívající.

Seriál Ginny a Georgia je na Netflixu s českými titulky. | Video: Netflix

Seriál se snaží nahlédnout do motivací všech postav, rodičů i potomků, etnických menšin, kamarádek i kamarádů mladé Ginny.

Malé pochopení projevuje jen vůči popové zpěvačce Taylor Swiftové, o jejíž vztahy s muži se ironicky otřel jeden dialog. Repliku, že "střídáš chlapy častěji než Taylor Swiftová", zpěvačka na Twitteru označila za sexistickou.

Samé odkazy

Dílo debutující mladé showrunnerky Sarah Lampertové, natočené pro Netflix, obsahuje mnoho odkazů a souvislostí. Motivem bohatého předměstí s ošklivými tajemstvími, které však pojímá s černým humorem, připomene seriál ze začátku tisíciletí Zoufalé manželky.

Teenagerské zápolení s nejistotou dospívání i vlastní etnicitou, rodinou či jinakostí v nabídce Netflixu reprezentují i jiné tituly, například film Kdybys jen tušil, který se novince podobá. A když se Ginny vyrovnává s neobvyklým postavením své atraktivní a vybočující matky, může to upomenout třeba nedávný seriál Sexuální výchova.

Antonia Gentryová jako Ginny a Brianne Howeyová coby Georgia.
Antonia Gentryová jako Ginny a Brianne Howeyová coby Georgia. | Foto: Netflix

Jeden záběr cituje horor Osvícení od Stanleyho Kubricka. Svižné dialogy obsahují "instagramové" narážky na Vivien Leighovou, což byla představitelka Scarlett O’Harové z klasického filmu Jih proti Severu, dále na démoničnost postav z Hry o trůny, prsa Gilmorovic děvčat, nakupování z Pretty Woman, školní kouzla Harryho Pottera a mnohé další. Postava atraktivního spolužáka, který tajně leze Ginny oknem do pokoje, pak s gustem odkazuje na starší žánrové prvky.

Narážky často dělí Ginny a Georgia generačně. Jsou kapela Spice Girls, horor Vřískot nebo spisovatelka Jane Austenová cool, out nebo retro, tedy znovu cool?

Co chybí

Seriál svižně, i když scenáristicky rozhodně ne bez problémů, propojuje všechny roviny. Obsahuje mnoho vtipných dialogů. Také má ale daleko k tomu, aby konkrétněji pracoval s reáliemi nebo odvážněji s obrazem - Wellsbury, kde se odehrává, je smyšlené město a příslušnost mnoha postav k nějaké minoritě, pocit vyloučenosti a nejistoty seriál formálně nijak neevokuje.

Titulky obsahují webovou adresu projektu proti sebezraňování, když ji ale rozklikneme, dostaneme se na projekt Netflixu zatížený sebepropagací.

Ginny a Georgia balancují na hraně toho, zda je brát vážně. Pokud ne, dívá se na ně zábavněji a příjemněji. Teenagerům ponořeným v nabídce Netflixu i rodičům, kteří si pro srovnání vzpomenou třeba na potíže, jaké řešily postavy v Beverly Hills 90210.

Netflix bezpochyby nezůstane u jediné řady, takže žánrový nadhled kombinovaný se snahou progresivně pojmenovávat společenské i rodinné problémy půjde pěstovat i dál.

Ginny a Georgia

Autorka: Sarah Lampertová
Seriál je k vidění na Netflixu.

 

Právě se děje

Další zprávy