Novinky ze světa Marvelu: Návrat Black Widow i Bladea, novým Thorem bude Portmanová

Reuters Kultura Reuters, Guardian, Kultura
23. 7. 2019 11:06
Americké studio Marvel, jehož vlastníkem je Walt Disney Company, na právě skončeném kalifornském veletrhu Comic-Con představilo své superhrdinské filmy na příští roky. Patří k nim The Eternals s herečkou Angelinou Jolieovou, remake akčního sci-fi Blade s Mahershalou Alim nebo nový Thor s Natalie Portmanovou.
Režisér Taika Waititi předává Thorovo kladivo herečce Natalie Portmanové.
Režisér Taika Waititi předává Thorovo kladivo herečce Natalie Portmanové. | Foto: ČTK/AP

Marvel se svými oznámeními přišel právě v době, kdy jeho letošní velkorozpočtový titul Avengers: Endgame v celosvětových tržbách překonal sci-fi Avatar z roku 2009, a stal se tak komerčně nejúspěšnějším snímkem všech dob.

Na Comic-Conu před zhruba 6500 fanoušky vystoupila herečka Angelina Jolieová spolu s dalšími herci z chystaného filmu Eternals. Do kin zamíří v listopadu 2020 a bude vyprávět o rase takřka nesmrtelných mimozemšťanů.

V Eternals mají kromě Jolieové účinkovat Richard Madden alias Robb Stark ze Hry o trůny, pákistánsko-americký stand-up komik Kumail Nanjiani nebo Salma Hayeková.

"Budu pracovat desetkrát tvrději," odpověděla Angelina Jolieová na otázku, jak se popasuje s rolí Theny, bojovnice střílející z luku a vrhající na své protivníky energetické projektily. "Všichni víme, co musíme udělat a co si zasloužíte, proto všichni budeme pracovat tvrdě," dodala Jolieová. Film Eternals natočí čínská režisérka Chloé Zhaová, autorka dramatu Jezdec, které mělo předloni premiéru na festivalu v Cannes.

Thor předá moc

V listopadu 2021 Marvel na plátna kin pošle čtvrtý příběh dle komiksů o Thorovi, inspirovaných stejnojmenným bohem ze severské mytologie.

Ve filmu nazvaném Thor: Love and Thunder bude mít hlavní roli tentokrát Natalie Portmanová. Držitelka Oscara v sáze dříve hrála Jane Fosterovou, přítelkyni představitele Thora Chrise Hemswortha. Nyní se sama stane protagonistkou.

Natalie Portmanová a Chris Hemsworth v Thorovi: Temném světě z roku 2013.
Natalie Portmanová a Chris Hemsworth v Thorovi: Temném světě z roku 2013. | Foto: Marvel

"Je to dobrý pocit," řekla na Comic-Conu Portmanová, které novozélandský režisér Taika Waititi symbolicky předal Thorovo kladivo. "Vždycky jsem mu to kladivo záviděla."

Waititi později na sociálních sítích upřesnil, že Portmanová se ve filmu stane postavou řečenou Mighty Thor. To neznamená, že ze ságy navždy zmizí Thor, i nadále hraný Chrisem Hemsworthem.

Autoři nicméně vyjdou z příběhové linie komiksu Jasona Aarona z roku 2014 nazvaného The Mighty Thor, kde severský bůh ztratí sílu a jeho nadpřirozené schopnosti i kladivo připadnou astrofyzičce Jane Fosterové. Tu bude hrát právě Portmanová, roli si poprvé vyzkoušela již v Thorovi z roku 2011.

Bladeův návrat

Mahershala Ali, který v posledních letech získal Oscara za herecký výkon ve filmech Moonlight a Zelená kniha, překvapil účastníky veletrhu, když přišel na pódium a umístil na něj baseballovou čepici s logem Bladea.

Tuto postavu lovce upírů ve filmu naposledy hrál Wesley Snipes na přelomu tísiciletí, tedy dávno před současnou vlnou zájmu o Marvel.

Mahershala Ali v bladeovské kšiltovce.
Mahershala Ali v bladeovské kšiltovce. | Foto: ČTK/AP

Bližší podrobnosti o současném Bladeovi zatím Marvel nesdělil, diváci přesto začali tleskat.

Nový Blade má být součástí takzvané čtvrté fáze marvelovského světa, který roku 2008 začal filmem Iron Man. Od té doby marvelovské snímky celosvětově utržily přes 22 miliard dolarů.

Mahershala Ali dosud v marvelovském světě hrál Cornella Stokese řečeného Cottonmoutha v dnes již zrušeném seriálu Luke Cage.

V marvelovských komiksech Blade, celým jménem Eric Brooks, debutoval roku 1973. K nadpřirozeným schopnostem přišel tak, že jeho matku, prostitutku, při porodu vysál upír zvaný Deacon Frost. Nechtěně přitom předal upíří enzymy dítěti, uvádějí fanouškovské stránky.

"Blade má všechny přednosti upíra a žádnou z jeho slabostí, kromě neutuchající chuti po lidské krvi," doplňuje studio Marvel.

Black Widow půjde proti Taskmasterovi

K dalším chystaným titulům patří Doctor Strange in the Multiverse of Madness, který jeho režisér Scott Derrickson označuje za "první strašidelný marvelovský film". Premiéru by měl mít v květnu 2021.

V jiném snímku nazvaném Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings bude účinkovat hongkongský herec Tony Leung. Ztvární marvelovského padoucha Mandarina, za kterého se naposledy vydával Ben Kingsley ve třetím Iron Manovi.

Dále se ve snímku objeví americká herečka a raperka Awkwafina nebo Kanaďan Simu Liu. Ten byl prý do hlavní role obsazen teprve minulé úterý.

Scarlett Johanssonová jako Black Widow.
Scarlett Johanssonová jako Black Widow. | Foto: Marvel

Scarlett Johanssonová na Comic-Conu představila akčními scénami nabitý trailer ze snímku Black Widow, též chystaného na rok 2020. Video zatím není k vidění on-line.

Nabídku, aby její postava, stalingradská rodačka Nataša Romanovová známá ze ságy Avengers, dostala svůj vlastní film, považuje Johanssonová za mimořádnou. "Doufám, že ji to trochu uzemní. To člověka vždycky pořádně propleskne," řekla dvojznačně.

Johanssonová bude v Black Widow účinkovat s Florence Pughovou, Rachel Weiszovou a Davidem Harbourem, v poslední době známým rolí šerifa městečka Hawkins ze seriálu Stranger Things.

Film má být zasazen mezi události z Captaina Ameriky: Občanské války a Avengers: Infinity War, alespoň jeho část se odehraje v Budapešti.

Black Widow bude tentokrát zápasit s Tonym Mastersem alias Taskmasterem, žoldákem schopným napodobovat bojová umění svých protivníků. Marvel ho ve svých komiksech začal využívat v 80. letech minulého století.

Další pokračování

Kevin Feige, prezident Marvel Studios, dále potvrdil, že firma chystá další díl série Fantastická čtyřka i pokračování Black Panthera, Captaina Ameriky a Strážců galaxie.

Tom Hiddleston jako Loki.
Tom Hiddleston jako Loki. | Foto: Walt Disney Studios

Na kalifornském veletrhu Feige rovněž představil série, které Marvel chystá pro novou streamovací platformu Disney+. Ta by měla fungovat od listopadu a firma na ní uvede seriály o bohovi a Thorově bratrovi Lokim, kterého v Avengers hrál Tom Hiddleston, nebo o Hawkeyeovi, jehož v Avengers ztvárnil Jeremy Renner.

V nabídce Disney+ se objeví také animovaný seriál What If.

Podle Kevina Feige budou příběhy vyprávěné na Disney+ napojené na marvelovský filmový svět. Například Wanda, kterou ztvární Elizabeth Olsenová v seriálu Wandavision, se tak zároveň objeví v novém filmu o Doctoru Strangeovi.

"Stejné týmy, které pracují na filmech, budou dělat i na těchto limitovaných seriálech," slibuje Kevin Feige. "Bude to naprosto propojené," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy