Markéta Irglová má roli u Herze. Bude to horor

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 4. 2008 17:00
Oscarová zpěvačka se objeví ve Dveřích do temnoty
Markéta Irglová se díky písni Falling Slowly dostala do Los Angeles.
Markéta Irglová se díky písni Falling Slowly dostala do Los Angeles. | Foto: Reuters

Praha - Záhy po oscarovém úspěchu vyjednává pianistka z Valašského Meziříčí o dalším filmovém projektu. Držitelka zlaté sošky za píseň k irskému muzikálu Once je sice neherečka, přesto ji oslovil renomovaný filmař.

Po lehce sentimentálním muzikálu Once se Irglová podle všeho objeví v temném hororu, který natočí československý král tohoto žánru, režisér Juraj Herz.

Mladý Marek se z města odstěhuje do starého domu na venkovské samotě, kde kdysi vyrůstal. Naváže tu vztah s místní dívkou a vrátí se ke své staré vášni - malování.

Chmurná atmosféra Sudet ale s přicházejícím podzimem začne idylické místo proměňovat v hororovou zemi poznamenanou vraždami nacistů, přízraky minulosti i dějinami rodiny.

Sám Herz označuje film za psychologický horor. "Pocit strachu, který by měl každý horor vyvolat, nebude vytvářen umělými šokujícími situacemi a momenty, ale bude vycházet z povahy hlavního hrdiny příběhu a z prostředí," říká.

Juraj Herz
Juraj Herz | Foto: Aktuálně.cz

Marek se začne uzavírat do vnitřního světa: sny, děsivé vzpomínky i podivné události splývají v jediný vír. Irglová má ztvárnit Markovu dívku Lucii.

"Lucie je mladá dívka, pracuje na poště ve vesnici, kde vyrůstala. Je půvabná, vyzařuje z ní čistota, upřímnost a radost ze života," charakterizují roli producenti. Lucie reprezentuje Čistotu a Světlo bojující proti Tmě, která Marka postupně vtahuje.

"Markéta Irglová si zatím přečetla scénář a sešla se s panem Herzem a s námi, teď se projednávají smluvní záležitosti," říká Monika Charvátová, výkonná ředitelka Film Studio Gatteo, které snímek produkčně zašťituje.

Marka má ztvárnit herec Ivan Froněk, který žil léta ve Francii a pro český film ho loni objevila Alice Nellis ve svých Tajnostech. 

Markéta
Markéta | Foto: Reuters

Producenti by rádi získali i Vilmu Cibulkovou - měla by se objevit v roli Markovy starší sestry Terezy, toho času hospitalizované na psychiatrické klinice.

Dveře do temnoty vznikají v koprodukci Česka, Polska a Slovenska. Jednu dobu se o projektu mluvilo také jako o Pláči mrtvých dětí. Scénář byl už v roce 1996 oceněn Nadací Miloše Havla, s původním názvem Tma ho napsal Martin Němec, zakládající člen a vedoucí kapely Precedens.

Herzovým zatím posledním filmem je kafkovská Pasáž z roku 1997, mezitím se věnoval spíše televizní tvorbě. Režisér natočil hororově laděné pohádky Panna a netvor a Deváté srdce, ale i hororovou parodii Upír z Feratu.

Uměleckého vrcholu dosáhl ve svých adaptacích - v Petrolejových lampách podle románu Jaroslava Havlíčka či v adaptaci Fuksova Spalovače mrtvol s Rudolfem Hrušínským.

Film Dveře do temnoty se začne natáčet na podzim, premiéra je plánována na rok 2009. Film Studio Gatteo vlastní hostivařské ateliéry, kde vzniká krom reklam a seriálů i řada zahraničních velkofilmů. Dveře do temnoty jsou jeho prvním producentským počinem. Rozpočet je přibližně 30 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy