Zemřela herečka Kyselková, proslula jako Lada v pohádce Princezna se zlatou hvězdou

ČTK ČTK
21. 1. 2019 15:00
Ve věku 83 let zemřela herečka Marie Kyselková, která se před 60 lety proslavila jako princezna Lada v pohádce Princezna se zlatou hvězdou. O jejím úmrtí informoval server Blesk.cz.
Marie Kyselková ve scéně z filmu Princezna se zlatou hvězdou. | Video: www.filmexport.cz

Film scenáristy a režiséra Martina Friče z prosince 1959, v němž Kyselková ztvárnila zlatovlasou princeznu prchající v myším kožíšku před králem Kazisvětem, dodnes patří k nejoblíbenějším českým pohádkám.

Pro rodačku z Brna to zároveň byla její poslední herecká role, poté dala přednost mateřství a starosti o rodinu. K natáčení dalších filmů a k herecké profesi se už nikdy nevrátila.

Marie Kyselková vystudovala zdravotní školu a chtěla být zdravotní sestrou. Pak ale přišla nabídka na místo manekýny v Praze, kde si jí všiml režisér Jiří Sequens. Kyselkové roku 1955 svěřil drobnou roli ve svém filmu Větrná hora.

Později začala hrát též v divadle S. K. Neumanna, tedy nynějším Divadle pod Palmovkou, a vytvořila ještě dvě menší role v dramatu Bomba (1957) a filmu Vojtěcha Jasného Touha (1958).

Její životní role z roku 1959 přišla náhodou, když onemocněla herečka Miriam Hynková, která měla princeznu Ladu hrát.

V rozhovorech Kyselková vzpomínala, jak za jeden natáčecí den Princezny se zlatou hvězdou dostávala 240 československých korun, což byl na tehdejší dobu slušný obnos. Všechny peníze prý posílala mamince.

Už během natáčení se Kyselková seznámila s hercem Petrem Haničincem, za něhož se provdala a měla s ním syna Ondřeje. Jejím druhým manželem byl o 12 let mladší zubař, s nímž měla dvě dcery.

Od konce 90. let minulého století Marie Kyselková přes 15 let pracovala jako vrátná na strahovských vysokoškolských kolejích v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy