Marhoul on-line: Americké válečné filmy mně pijí krev

gra
8. 8. 2007 13:38
Režisér Václav Marhoul byl hostem Aktuálně.cz

Praha - Václav Marhoul začne brzy v severoafrické poušti natáčet film Tobruk. Herci už prošli drsným výcvikem na Moravě. "Dopadli dobře a bez jakýchkoliv přívlastků jsou na sebe pyšní. Nešlo o to, dělat z nich vojáky, ale o to, aby pochopili, o čem budou hrát. Není správné, aby večer seděli na hotelu někde v Tunisku, dávali si pivo a druhý den šli točit do zákopů s pocitem, že to zahrají," napsal čtenářům Aktuálně.cz v on-line rozhovoru .

Příběh dvanácti československých vojáků v době známé bitvy nemá být typickým válečným filmem. "Ty americké válečné filmy mně - až na pár vyjímek,  Tenká červená linie, Černý jestřáb, Mariňák  - strašně pijí krev. Nebaví mě jejich disco a hip-hop podstata. Neznáme herce jsem volil z důvodu o dosažení co největší autenticity. Známá tvář by to jenom pokazila," míní režisér.

Převážná část vznikne v extrémních podmínkách tuniské pouště s tunisko-českým štábem. Natáčení bude trvat deset týdnů a Marhoul ho pojímá jako vojenskou přípravku. Do hlavních rolí obsadil sestavu mladých herců. Jsou mezi nimi i známější tváře jako Michal Novotný a  Matěj Hádek, ale i herci z divadel: Jan Meduna, Petr Lněnička, Petr Vaněk, Radim Fiala či Kryštof Rímský.

Se scénářem Tobruk Marhoul zabodoval v českém kole soutěže scenáristů o americkou Hartley-Merrill Prize. Hodností major aktivních záloh se angažoval při podpoře vstupu Česka do NATO nebo při oslavách 55. a 60. výročí konce války.

Odpovědi Václava Marhoula čtěte ZDE:

Odpovězeno: 08. 08. | 12:10Autor: Jindra

Otázka: Dobry den, zdravím jak probíhaly připravy na natačení?

Václav Marhoul: Dobrý den, všechny vás zdravím a jdu na to. Takže první otázka:
Těžce, těžceš, co mám k tomu napsat? Trvaly bezmála 4 roky se vším. co k tomu patří

Odpovězeno: 08. 08. | 12:13Autor: Petr

Otázka: Pry jste meli peripetie, s tim ze se nataceni odkladalo, co se stalo?

Václav Marhoul: Peníze, hlavně peníze, minulý rok někdy v březnu mně vypověděli své přísliby hned 4 sponzoři. Odkládal jsem rozhodnutí o odvolání natáčení do poslední chvíle, ale nakonec mně nic jiného nezbylo.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:15Autor: Taky si rad hraju na vojaky

Otázka: Proc podporujete US zakladnu v CR!?
Copak nevite, ze "Pokud .. čeští politici dopustí výstavbu US radaru na našem území, půjde o největší politický nonsens za posledních dvacet let. Ba co víc, půjde o zásadní hloupost, která z Česka učiní cíl prvního jaderného útoku"
(LN,24.2.07.)

Václav Marhoul: Podporuju jí proto, že věřím tomu, že tento svět není mírumilovný, že existují režimy a hnutí, které chtějí zničit naši civilizyci, že nové jaderné mocnosti narušují křehkou rovnováhu v oblasti balistických raket, proto, že USA jsou naši spojenci, že jimi Rusové nejsou, že Severní Korea tyto rakety má a zkouší je, atd, atd, atd, atd.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:16Autor: Klára

Otázka: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli vám přijde normální ukájet své militaristické choutky na těch ubohých hercích? jinak přeju hodně zdraví, zejména toho duševního :)

Václav Marhoul: My se známe?

Odpovězeno: 08. 08. | 12:18Autor: eva k.

Otázka: jak dopadli ti herci? chudáci, vy jste je trápil!!!!

Václav Marhoul: Dopadli dobře a bez jakýchkoliv přívlastků jsou na sebe pyšní. Nešlo o to dělat z nich vojáky, ale o to, aby pochopili o čem budou hrát. Není správné, aby večer seděli na hotelu někde v Tunisku, dávali si pivo a druhý den šli točit do zákopů s pocitem, že to "zahrají".

Odpovězeno: 08. 08. | 12:19Autor: Karel

Otázka: jeden herec po vašem výcviku prý zkolaboval. Který to byl?

Václav Marhoul: Jeden, za kterého jsem měl naštěstí náhradu. Jeho jméno uvádět nechci, myslím, že by mu to nebylo milé. Ale já ho chápal a nic jsem mu nezazlíval, naopak.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:21Autor: Taky si rad hraju na vojaky

Otázka: Ta slova napsal znamy (pravicovy!) ekonom Karel Kriz, kdyz kritizoval americkeho mopslika Havla ("Smrtelne nebezpecny Havel"). Dale doporucuji k precteni (nez budete zas neco rikat o USA http://www.reflex.cz/Clanek27007.html

Václav Marhoul: Pro mě Havel mopslík není, pro Vás ano. To si určitě nnevysvětlíme a ani jeden toho druhého o opaku nepřesvědčí. Hezký den přeju.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:23Autor: Vladimírek

Otázka: máte něco proti ženám? prý tam vůbec žádná nehraje - to jste tam nemohli napsat ani nějakou utěšitelku do té pouště, kdo se na to pak má dvě hodiny dívat, když tam jsou samí chlapi?

Václav Marhoul: Proti ženám prosím nic nemám, naopak. Ale historickým faktem zůstává, že tam opravdu ŽÁDNÉ ženy nebyly. Kdybych tam nějakou dodal, byla by to schválnost. Nakonec nejsem první, vzpoměňte na Spielbergův film "Zachraňte vojína Ryana". Taky nula až ne jednu malou epizodku francouzské vesničánky.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:24Autor: gunn

Otázka: co sbirate?

Václav Marhoul: Nic konkrétního, ale baví mě všechny věci starší víc než 50 let.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:25Autor: Ondřej B.

Otázka: jaké české filmy se vám v poslední době líbily? a jaké americké?

Václav Marhoul: Pusinky, A bude hůř. Z amerických pak na festivalu ve Varech úžasný film Harold a Maud. Jednže ten je z roku 1971. Z těch posledních pak opravdu hodně Malá Miss Sunshine.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:26Autor: martin

Otázka: troufl byste si do nejakeho filmu obsadit i neherce jako herce? :)

Václav Marhoul: V Tobruku do jedné role ( a ne úplně malé ) neherce obsazuju.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:29Autor: green

Otázka: jste pojištěni pro případ, že by se s některým hercem v poušti něco stalo? co byste dělali v hypotetickém případě, že by tam některý zemřel?

Václav Marhoul: Pojištění josu všichni. Máme s sebou lékaře, zkušeného s praxí z krizových oblastech."Hypoteticky" prosím svojí poslední zaklepejte 3x na dřevo.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:31Autor: nrtm.Janda

Otázka: Dobrý den pane majore.Jsem rád že točíte tento film,ale rád bych se zeptal na něco jiného.Budete se nějak podílet na propagaci armády i jinak než tímto filmem?Přijde mi,že se armáda prezentuje celkově málo a lidé o ní mají stále předsudky.Jinak přeji hodně zdaru v poušti :-)

Václav Marhoul: Ten film je teď pro mě nejdůležitější. Na nic jiného nemyslím. Jinak, jestli si vzpomínáte, jsem v rocer 2000 v Plzni a pak v roce 2005 v Praze organizoval velkou vojenskou historickou přehlídku při příležitosti ukončení II. sv. války a vítězství nad nacismem.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:33Autor: Taky si rad hraju na vojaky

Otázka: "USA po skončení studené války výrazně posílily svůj jaderný potenciál ... USA se cílevědomě snaží dosáhnout rozhodující převahy (nuclear primacy) a schopnosti zasadit tak silný jaderný úder, kterým by rozhodly celou válku (first-strike capacity)." doc. Jan Eichler, CEP Newsletter, duben 2007 ...

Václav Marhoul: Svůj jaderný potenciál výrazně posílala taktéž Indie, Pakistán, Severní Korea, a Rusko, které uvedlo do služby nové útočné ponorky.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:35Autor: tláča

Otázka: Přeju šťasnou ruku a "dobrý písek", dobrých filmů o tom, co je to prožít peklo zabíjení je málo.

Václav Marhoul: Díky moc. Nejde ani tak o to peklo zabíjení, ale války vůbec.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:36Autor: Taky si rad hraju na vojaky

Otázka: Jaký dopad na životní prostředí způsobí srážky antiraket se střelami nesoucími jaderné hlavice - srážky nad hlavami Evropanů (maj to ti Amíci ale dobre vymysleny co - oni budou utocit na blizkym vychode, na Rusko, a my to od ...)? Mno, pane rezisere!

Václav Marhoul: Víte, že k zásahu dojde desítky kilometrů nad zemským povrchem? Je léto, padají Perseidy, mrkněte se někdy v noci na oblohu.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:37Autor: sb

Otázka: Můj otec, velmi jemný a vzdělaný chlapík, který prošel celou válkou a předtím lágry, před smrtí řekl, že doufá, že za života udělal dost dobra, aby vykoupil to, co musel dělat za války. Pochybuji o schopnosti člena P5 říci něco hlubokého, už z podstaty.

Václav Marhoul: Tak pochybujte dál.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:38Autor: Macchiavelli

Otázka: Dobrý den,mým koníčkem je vše okolo 2.sv.války,včetně filmů.U většiny je problém s tím,aby vojenská technika vypadala autenticky.Podařilo se vám tento problém vyřešit(např.aby SdKfz 251 nebyl představován americkým halftrackem)?

Václav Marhoul: Udělali jsme, co jsme mohli a já se jen upřímně modlím za to, že máme opravdu všechno správně.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:39Autor: dd

Otázka: Kdo bude delat k filmu muziku?

Václav Marhoul: Mám 17 nabídek. Toho nekjlepošího z nich budu vybírat ve 2 kolech někdy v únoru příštího roku.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:40Autor: wow

Otázka: hele, pane majore, ze je to cely legrace, ta vase militantioza.

Václav Marhoul: Jasně, vy jste na to káp...

Odpovězeno: 08. 08. | 12:43Autor: Cinovy vojacek

Otázka: Oravdu verite, že by Iran (ci dokonce S Korea :-)) strilel nejake rakety (kdyby je nakrasne mel) do USA, nebo dokonce do Evropy!? Muzete mi vysvetlit, proc by to delal!? Vzdyt by se mu jich desetinasobek okamzite vratil. Ma Iran nejake zajmy ve Stredni Evrope nebo v USA?! NE, zato USA v Iranu ...

Václav Marhoul: Víte nejde ani tak o to, že by byl proveden cílený útok, ale může prostě jen dojít k selhání. Mezi Pchong - jangem a Washingtonem neexistuje tzv. červený telefon jako s Moskvou. Nikdo se nemůže 100% zaručit, že nedojde k lapsusu.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:44Autor: kaplan

Otázka: jak dlouho jste na scénář studova?

Václav Marhoul: 4 roky jsem ho psal a po celou dobu jsem k měmu i sbíral materiály, setkával se s veterány, studoval dokumentární filmy...

Odpovězeno: 08. 08. | 12:44Autor: gogo

Otázka: podařilo se vám dostat do Tunisu zbraně A a B nebo ve filmu budou jen repliky?

Václav Marhoul: Nakonec se tam podařilo dostat i A.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:46Autor: David

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak se na Vaší snahu o natočení filmu, který v naší historii nemá příliš sobě podobných filmů, dívají dosud žijící váleční veteráni a jestli jste se pokoušel o určitou podporu například u Českého svazu bojovníků za svobodu?
Díky za odpověď

Václav Marhoul: Pozitivně se dívají. Já jsem ale po celou dobu byl ( a stále jsem ) ve spojení s Čs. obcí legionářskou, která sdružuje jen válečné veterány, příáslušníky zahr. jednotek a ne členy domácího odboje.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:47Autor: Karel

Otázka: Prosím Vás, pane Marhoul, vzhledem k vašemu nadšení to budou zase jenom kovbojíčkové v odpovídajících mundůrech a umělých exterierech. Nebo snad ne ??
P.S. Svědectví o válce ať dramatické nebo dokumentární je přece o něčem jiném

Václav Marhoul: Přijďte do kina...

Odpovězeno: 08. 08. | 12:47Autor: radek

Otázka: Inspiroval Vas nejak cesky film Oaza?

Václav Marhoul: Ne. Vůbec.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:49Autor: Koleno

Otázka: Jaktože jsem ještě o vašem filmu vůbec neslyšel? Vypadá to, že schramstne celkem peněz, i námět je zajímavej. Věřim, že se schyluje k dobrýmu filmu. Tak co nějaká propagace? Nebo sem celou dobu slep a hluch?

Václav Marhoul: Slep a hluch určitě nejste, když mně píšete. Hlavně, že jste už o něm tedy "doslechnul."

Odpovězeno: 08. 08. | 12:50Autor: Tomáš z antikvariátu

Otázka: Pan Kříž je velkým zastáncem pana Klause, proto možná ta kritika pana Havla.
Pozvete pana Klause na slavnostní premiéru:???))))

Václav Marhoul: Ne. Jenom presidenta Jiřího Bartošku.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:52Autor: Jura M.

Otázka: Dobrý den. V poslední době se na nás valí spousta hrdinských amerických filmů, předtím to bylo to samé z ruské strany. Jsem velmi rád pokud si někdo vzpomene i na naše lidi. Držím vám palce. A teď otázka. Proč jste volil ne moc známé herce a nesáhl po "osvědčených"? Přeju hezký den

Václav Marhoul: Ty americké válečné filmy mě ( až na pár vyjímek - tenká červená linie, Černý jestřáb. Mariňák atd.) strašně pijí krev. Nebaví mě jejich disco a hip-hop podstata. Nedznáme herce jsem volil z důvodu o dosažení co nejvetší autenticity. Známá tvář by to jenom "pokazila."

Odpovězeno: 08. 08. | 12:56Autor: Koleno

Otázka: Jo ještě jeden dotázek. V ČR se točí momentálně minimum filmů s vyloženě vojensko-válečnou tematikou. Kdybyste měl na to chechtáky a scénáře, pustil byste do točení filmů např. o dalších bitvách II.svět.války (třeba Dukla by mohla bejt zajímavá, ač náročná)

Václav Marhoul: Možná, já mám v hlavě už další dva projekty a ani jeden z nich není válečný. Dukla by byla strašně zajímavá a zasloužila by si, jako vůbec naše nestrašnější bitva, svůj FILM. Ale to bude muset asi natočit někdo jiný. Musí přijít nápad, téma, inspirace... Já nemůžu točit filmy jen na základě toho, že se někdo něco uskutečnilo. Mě zajímají lidé v oněch situacích a ty musí spojovat příběh.

Odpovězeno: 08. 08. | 12:58Autor: CART

Otázka: Dobrý den,
narážek fanatiků si nevšímejte, jsou to titíž, co budou remcat vždy a proti všemu.:) Děláte svojí práci dobře, a držím Vám palce s novým filmem, jen více takových!

Václav Marhoul: Mně narážky nevadí, tak to prostě je. Každý má svůj názor a já mu ho neberu. Jen zase řeknu ten svůj. Jinak díky Vám i všem. co jste mě napsali. Přeji všem hezký den

 

Právě se děje

Další zprávy