Marek Dalík vstoupil do filmu. Na vlastní nebezpečí

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 1. 2008 13:45
Režisér Renč přichází do kin s dobrodružným filmem
Na vlastní nebezpečí
Na vlastní nebezpečí | Foto: Falcon

Praha - "Je to žánr dobrodružného akčního filmu, který jsme využili v Česku asi jako vůbec první," říká o svém novém filmu Na vlastní nebezpečí režisér Filip Renč. 

Slibuje, že snímek vnese čerstvý vánek do české kinematografie. Zatím však snímek vnesl vítr spíš do české politiky, kde jméno zúčastněného Marka Dalíka rozhodně není ničím novým.

V epizodní roli balkánského vojáka se objevil známý lobbista s napojením na ODS Marek Dalík. Renč, který v minulosti natočil třeba reklamní kampaň pro největší českou pravicovou stranu, také deníku MF Dnes přiznal, že Dalík mu pomáhal i se sháněním peněz na celovečerní snímek.

Režisér Filip Renč. V pozadí scénárista filmu Na vlastní nebezpečí Josef Urban.
Režisér Filip Renč. V pozadí scénárista filmu Na vlastní nebezpečí Josef Urban. | Foto: Ondřej Besperát

"Každý filmař v téhle zemi shání peníze na film. Měl jsem požadavky, na které v rozpočtu nebylo místo, tak jsem si prostředky musel sehnat sám," vysvětlil Renč, proč oslovil svého kamaráda Marka Dalíka.

"On má dobré kontakty na lidi a podnikatele, tak mi pomohl. Nehledejte v tom nic jiného, já nejsem úzce propojen s žádnou politickou stranou."

Díky Dalíkovi se tak v titulcích jako partner objevuje i státní podnik České dráhy a spřízněná ČD-Telematika.

"Ano, Dalík nám doporučil České dráhy. Investují do kultury i charitativních akcí, tak nevím, proč by nemohly pomoct i českému filmu. Díky nim máme i ty letecké záběry. Václav Marhoul má zase peníze od ministerstva obrany, plno peněz do filmu dává i ČEZ. Tak nechápu, proč se z toho dělá skandál," ukončil Renč rázně diskuzi na téma financování.

Sociální demokracie na své tiskové konferenci prohlašovala, že je to další důkaz "o korupčních praktikách premiérova nejbližšího okolí".

Raluca Aprodu a Jiří Langmajer, hlavní hrdinové filmu Filipa Renče Na vlastní nebezepčí.
Raluca Aprodu a Jiří Langmajer, hlavní hrdinové filmu Filipa Renče Na vlastní nebezepčí. | Foto: Ondřej Besperát

Snímek Na vlastní nebezpečí se odehrává v balkánských horách, kam se vypraví hrdina v podání Jiřího Langmajera odhalit, proč tu kdysi zmizel jeho otec. Spolu s ním na raftu jede i kapitán výpravy Filip Blažek, rozhádaná dvojice Lucie Šipošové a Václava Jiráčka a také učitel Miroslava Krobota, jehož výkon výrazně ční nad ostatní.

Natáčelo se loni v létě v Rumunsku a Bosně na řece plné peřejí i vodopádů. "Devadesát procent scén dělali herci sami, za což je obdivuju, protože řeka byla moc nebezpečná," říká Renč.

O herce se tak bála i produkce. "Všichni si uvědomovali riziko, pojištění jsme ale měli standardní. V Česku neexistuje pojišťovna, která by pojistila celý film," říká za producenty Rudolf Biermann.

Na vlastní nebezpečí
Na vlastní nebezpečí | Foto: Falcon

Film vstoupí do distribuce tento čtvrtek, první ohlasy na novinářské projekci byly ale spíše rozpačité.

"Vzhledem k tomu, že jste se ke mně po projekci tak hrnuli, abyste mi pogratulovali, tak asi ani žádné otázky nemáte," smál se Jiří Langmajer, který krátce po zahájení tiskovky sál opustil.

Díky rumunské koprodukci společnosti Mediapro Pictures - člena mediální skupiny Adriana Sarbu, v níž je i česká televize Nova, další partner filmu - vstoupí Renč i do rumunských kin, chystá se i na Slovensko.

A je v něm i několik rumunských herců. "Říkal jsem si, že muži budou určitě rádi, když uvidí novou herečku," vysvětlil Renč obsazení rumunské modelky Ralucy Aprodu, pro kterou byla role horalky Anicy první filmovou zkušeností.

"Hrála ale velmi dobře a už má i další nabídky," tvrdí režisér.

 

Právě se děje

Další zprávy