Marcela Heleny Třeštíkové pracuje pro Parkanovou

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 2. 2008 19:40
DVD s ceněným dokumentem nabízí i nový konec
Manželské etudy po 20 letech: Marcela
Manželské etudy po 20 letech: Marcela | Foto: ČT

Praha - Slavnostní uvedení si v pondělí v podvečer odbylo DVD s filmem Marcela Heleny Třeštíkové. DVD měla pokřtít ministryně obrany Vlasta Parkanová, na jejímž ministerstvu našla hrdinka dokumentu práci; kvůli zdravotním problémům ale nedorazila.

Tragické osudy Marcely Haverlandové, hrdinky z časosběrného cyklu Manželských etud Heleny Třeštíkové, sledoval v průběhu obou minulých let celý národ.

Třeštíková natočila Manželské etudy v 80. letech, v roce 2006 ČT uvedla návrat k osudům hrdinů po čtvrtstoletí. Manželské etudy po 25 letech se setkaly s nebývalým zájmem a příběh Marcely pak patřil k nejsledovanějším.

I proto její osudy zachytil celovečerní film Marcela, který vstoupil na plátna kin před rokem. Loni na jaře si odnesl cenu za nejlepší dokument z festivalu českých filmů Finále, získal hlavní cenu na festivalu v egyptské Ismailii či cenu za nejlepší evropský dokument v Seville.

DVD Marcela
DVD Marcela | Foto: 4 press

Marcela se krátce po svatbě s manželem rozvedla a jako matka samoživitelka vychovávala dvě děti - hyperaktivního syna a dospívající dceru. Po její tragické smrti se zhroutila, za vydatné pomoci režisérky i veřejnosti se poté pokusila o návrat k normálnímu životu. Třeštíková jí i v té chvíli byla nablízku.

"Film je hotov, ale život jde dál - to je stálé dilema časosběrných filmů. My jsme po dokončení filmu Marcela a jeho premiéře dotočili ještě jednu významnou událost Marcelina života. S Tomášem se přestěhovali z Českého Brodu do Prahy," říká režisérka.

Připomíná, že přestěhování si Marcela mohla dovolit díky finanční sbírce televizních diváků. DVD obsahuje delší verzi filmu, která mapuje i tuto událost.

Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous
Čtěte více:
Rozhovor: Marcela se o mě v politice bála, říká Třeštíková
Recenze: Proč to všechno, ptá se Marcela i diváci
Nové projekty: Třeštíková vede do kin spisovatele - desperáta

Až po natáčení se Marcele podařilo najít práci. "Do konce ledna pracovala v chráněných dílnách firmy Bona a od února pracuje v knihovně ministerstva obrany," říká Třeštíková.

DVD měla pokřtít právě Parkanová. "Marcelin příběh ji zaujal a při našich občasných setkáních se mě vždy ptala na další Marceliny osudy. Napadlo mě proto požádat ji, zda by nechtěla pokřtít naše nové DVD a byla jsem nadšena, když souhlasila," vysvětlovala Třeštíková před tím, než ministryně musela odříct.

V současné době už pracuje na dalších časosběrných projektech. "Aktuálně stříhám film o osudech muže jménem René, kterého jsme před osmnácti lety začali natáčet ve vězení pro mladistvé," říká.

Svého hrdinu sledovala ve vězení i na svobodě. "Navázal několik milostných vztahů, vykradl blíže neurčený počet různých objektů i bytů, mimo jiné i můj. Začal psát a vydal několik knih," popisuje. Film by měl být dokončen na jaře.

Marcela - film o "neobyčejném životě obyčejné ženy" - vznikl v produkci společnosti Negativ a České televize. DVD vydává Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy