Manželské etudy pokračují. Ve filmu

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 12. 2006 9:15
Praha - Marcela Haverlandová z proslulého dokumentárního cyklu Heleny Třeštíkové se stane hrdinkou celovečerního filmu.
Manželské etudy po 20 letech: Marcela
Manželské etudy po 20 letech: Marcela | Foto: ČT

V březnu přijde do kin celovečerní časosběrný dokument, v němž se režisérka vrací k tragickému osudu jedné z hrdinek jejích cyklů Manželské etudy a Manželské etudy po 20 letech.

Další osudy manželských párů se při letošním premiérovém vysílání setkaly s velkou vlnou zájmu, příběh Marcely Haverlandové patřil mezi nejsledovanější, díval se na něj více než milion diváků.

Marcela se se svým manželem Jiřím brala z lásky; dítě se jim narodilo deset měsíců po svatbě. Pak se ale rozvedli a v Manželských etudách po 20 letech už žila sama se dvěma dětmi v malém, tmavém a vlhkém bytě v centru města.

Manželské etudy po 20 letech: Marcela s dcerou
Manželské etudy po 20 letech: Marcela s dcerou | Foto: ČT

Exmanžel Jiří už tehdy s natáčením dalších osudů rodiny nesouhlasil, na vztahu ležel i stín obvinění ze sexuálního obtěžování, které vznesla dcera Ivana. Marcelin život byl poznamenaný špatnou sociální situací i hyperaktivitou malého syna.

Na konci dokumentu přišel ještě další tragický zlom: Osmnáctiletá dcera Ivana byla nalezena mrtvá u železniční trati, kterou se vracela domů z práce. To vyvolalo vlnu divácké solidarity.

"Divácká účast s Marcelou mne ohromila," říká Třeštíková. "Zdálo se mi, že diváci aktivně svým zájmem a svými činy vstoupili do jejího příběhu a pokusili se jej změnit, což je nevídaná situace."

Marcela podle dokumentaristky bojuje se ztrátou své dcery velmi těžce; zároveň je dojatá ze solidarity neznámých lidí, kteří viděli její příběh v televizi a chtějí jí pomoci.

"Ta pomoc je kromě morální podpory i finanční. Na Marcelině kontě se shromáždilo tolik peněz, že jí to umožní opustit nenáviděný a proklínaný Český Brod a vrátit se zpátky do Prahy," prozrazuje alespoň dílčí šťastný konec režisérka.

Se svou hrdinkou je ve stálém kontaktu. "Zdálo se mi, že naše setkávání a natáčení ji vlastně těší a přináší jí nové impulsy k přemýšlení a odreagování. Pomáhá jí v době pro ni hodně těžké," říká Třeštíková.

Manželské etudy se na televizních obrazovkách normalizační Československé televize objevily v roce 1987. Režisérka ovšem své hrdiny sledovala už od roku 1980 a její projekt tak pokrývá celých pětadvacet let soužití šesti manželských párů.

Součástí chystaného celovečerního filmu budou jak původní záběry z 80. let, tak nový, v televizi doposud neodvysílaný materiál. "Zhruba třetina filmu jsou archivy z černobílého filmu z osmdesátých let, třetina archivy z natáčení pro televizi a třetina nový materiál," doplňuje Třeštíková.

Manželské etudy po 20 letech: Marcela
Manželské etudy po 20 letech: Marcela | Foto: ČT

Osudem Marcely a tehdy ještě jejího manžela Jirky se Třeštíková zabývala už v roce 1987 i ve filmu Z lásky, který vznikal paralelně s Manželskými etudami a byl uveden do kin. I části z něj budou součástí nového snímku.

Marcelin bývalý manžel na nových záběrech nebude. "Marcele se neozval ani po jejím oznámení o úmrtí jejich dcery a z jejího života zcela zmizel," dodává Třeštíková.

Podle Jiřího Šebesty z distribuční společnosti Aerofilms půjde film do kin 8. března. Výrobu zaštiťuje společnost Negativ.

Marcelin díl Manželských etud po dvaceti letech je za poplatek ke stažení na dokumentárním portálu DocAir ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy