Manželské etudy pokračují po 20 letech

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 12. 2005 10:00
Praha Od 1. ledna se na obrazovku České televize vrátí hrdinové slavných dokumentů Manželské etudy Heleny Třeštíkové.

Celkem šest manželských párů se poprvé na obrazovkách ČT objevilo v roce 1987, jejich osudy režisérka zaznamenávala už od roku 1980. S nově natočenými díly tak její dílo mapuje už 25 let života manželských párů, které Helena Třeštíková náhodně vybrala v 80. letech a časosběrnou metodou zaznamenávala vývoj jejich vztahu a jich samých.

Helena Třeštíková
Helena Třeštíková | Foto: Aktuálně.cz

Vývoj hrdinů

Některé z párů se rozvedly, jiné jsou spolu dosud, i ve změněných politických a společenských podmínkách. Rozsahem zaznamenaného období je cyklus Manželské etudy v historii českých televizí unikátní a sama režisérka přiznává, že by byla ráda, kdyby pokračoval dál a zaznamenával další vývoj jejích hrdinů.

Ivana a Václav

Jedním z dílů je i v Jihlavě oceněný příběh manželské dvojice Ivany a Vaška, maximalistů v životě i své profesi. Tito manželé, v původním dílu ještě studenti architektury, mají dnes pět dětí, podnikají a setkávají se s různorodými problémy, na které Ivana reaguje psychickým zhroucením a Václav skepsí a pesimismem. Stále ale zůstávají spolu.

Původní manželské etudy

Původní Manželské etudy začala Třeštíková natáčet, aby zjistila, proč se mladí lidé v tak velké míře rozvádějí. Ve své době unikátní dílo upoutalo pozornost diváků autenticitou a silou zaznamenaných výpovědí. Lze tu mluvit i o jisté podobnosti s dnešním fenoménem reality show, i když například Výměna manželek televize Nova je proti Manželským etudám jen publicistickou sondou.

Poslechněte si, co Helena Třeštíková říká o Manželských etudách po 20 letech.

Síla výpovědi

Manželské etudy nabízejí soustředěný pohled do několika manželství, odhalují jejich silná místa i jejich slabiny, umožňují divákům hrdiny dokumentů poznat opravdu do hloubky. Jde o silný zážitek nejen pro znalce původních dokumentů (původní dokumenty budou navíc reprízovány spolu s uváděním nových dílů).

Manželské etudy na ČT

Manželské etudy po 20 letech se budou vysílat každou neděli, poprvé 1. ledna 2006 od 20 hodin na ČT2. Vysílání nových dílů budou předcházet i reprízy původních, černobílých dokumentů z 80. let.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy