"Maniodepresivní" drama Nikdy nejsme sami režiséra Petra Václava uvede festival v Torontu

ČTK ČTK
19. 8. 2016 11:29
Film Nikdy nejsme sami režiséra a scenáristy Petra Václava bude začátkem září uveden na prestižním festivalu v Torontu v sekci Contemporary World Cinema, oznámila Markéta Šantrochová z Českého filmového centra. Připomněla, že snímek měl premiéru na letošním Berlinale v sekci Forum, odkud si odnesl i cenu čtenářů Tagespiegel. Následně byl uveden na několika mezinárodních festivalech.
Nikdy nejsme sami - trailer | Video: Falcon

Na torontském filmovém festivalu bude v sekci současného světového filmu (Contemporary World Cinema) uveden snímek režiséra Petra Václava Nikdy nejsme sami.

"Torontský festival je významnou branou na severoamerický kontinent a společně s festivalem v Sundance patří k nejvýznamnějším na světě. V loňském roce zde byl v oficiálním programu uveden krátký film Ondřeje Hudečka Furiant a koprodukční snímky Koza Ivana Ostrochovského a Eva Nová režiséra Marka Škopa," uvedla Markéta Šantrochová z Českého filmového centra.

Podle ní tak pokračuje úspěšná a stoupající tendence účasti českých filmů na prestižních filmových akcích nejen v Evropě. Jen v letošním roce uspěly české snímky v ohromné konkurenci, byly uvedeny v Sundance, Berlíně, Cannes, v Šanghaji a na mnoha dalších festivalech.

Film Nikdy nejsme sami má osm hlavních hrdinů se zdánlivě bezvýchodnými osudy, jejichž životy se protínají ve vesnici kdesi na severu Čech. Václav sám ho označil za poněkud maniodepresivní, avšak má i komediální prvky. Ukazuje, že nikdo nemůže být sám a prožívá svět většinou skrze někoho druhého. Do českých kin vstoupil 7. dubna, na plátně se v něm objevil například Karel Roden či Lenka Vlasáková.

České filmové centrum v Torontu letos poprvé oficiálně funguje i ve společném evropském stánku – pod hlavičkou European Film Promotion bude ČR společně s dalšími evropskými zeměmi prezentovat český film. Podpoří aktivně i prezentaci filmů.

Kromě snímku Nikdy nejsme sami uvede tento festival také francouzsko-německo-český hvězdně obsazený snímek Personal Shopper režiséra Oliviera Assayase, natáčený zčásti v Praze, který měl premiéru letos v květnu na MFF Cannes.

 

Právě se děje

Další zprávy