Mamma Mia! Nejvíc chyb letos nasekal Indiana Jones

Kamil Fila Kamil Fila
20. 12. 2008 15:25
V největších hitech naleznete i nejvíc chyb
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Letitá a populární stránka MovieMistakes.com (FilmoveChyby.com) vydala letošní žebříček filmů, v nichž se objevilo nejvíce řemeslných, logických a faktografických chyb.

Top 10 se pochopitelně týká pouze amerických, ostře sledovaných trháků, které již vyšly na DVD, případně na ně chodili diváci opakovaně do kina a mohli si všímat různých vroubků.

Letošním neslavným vítězem je čtvrtý díl Indiana Jonese s podtitulem Království křišťálové lebky, v němž bylo nalezeno 64 chyb, druhý nejchybovější film je muzikál Mamma Mia! (44 chyb), třetí batmanovský Temný rytíř (43 chyb), čtvrtý teenagerský romantický horor Stmívání (41 chyb) a pátý Muzikál ze střední 3: Maturitní ročník (rovněž 41) .

Mamma Mia!
Mamma Mia! | Foto: Bontonfilm

Přepečlivý zrak šťouralů se zaměřuje především na špatnou návaznost mezi různými záběry, kdy postavy různě mění účesy či drží rekvizity v jiné ruce než v záběru předchozím, případně se stíhají příliš rychle upravit či vylízat z různých poranění.

O tom, co skutečně je, či není chyba, je pod jednotlivými příspěvky možno také hlasovat. Hledači chyb si časem vypracovali poměrně dobrou metodiku a čím dál méně se hádají u filmů ohledně pravděpodobnosti „tohle by v reálném světě nefungovalo" - protože podobné argumenty nemají ve světě fikce příliš velký smysl.

Slabinou celého systému nicméně zůstává, že mnohé případy se započítávají v bodování chyb vícekrát, protože je různí přispěvatelé popíší jinak a administrátoři nejsou schopni všechno korektně editovat.

Foto: Aktuálně.cz

Šéfredaktor Moviemistakes.com se k letošním výsledkům vyjádřil, že ho nepřestává překvapovat, jak mohou filmy s tak obrovskými rozpočty, tolika členy štábu a skriptkami stále obsahovat tolik kiksů; a podivnější je prý tento stav o to víc, že dnes je možné díky počítačům většinu těchto drobností různě zaretušovat a napravit.

Nicméně tato slova jsou poněkud nejednoznačná. Ačkoli se zdá, že 64 omylů v Indianu Jonesovi je hodně, například u každého z dílů Pána prstenů bylo nalezeno okolo 250 chyb, u Pirátů z Karibiku okolo 230 chyb a u Titaniku 196 chyb či u Pearl Harboru 158 chyb.

Množství chyb se nijak nemění ani u starších filmů. V Čelistech z roku 1975 bylo nalezeno 216 chyb, ve philmarlowovském Hlubokém spánku s Humphreym Bogartem z roku 1946 zase 204 chyb. Film i přesto, že je v něm zápletka neuvěřitelně zmatená, zůstává klasikou detektivního žánru.

Vůbec nejvíce chyb bylo nalezeno v mistrovském díle F. F. Coppoly Apocalypse Now - celkem 391! Film totiž vznikal extrémně dlouho a neustále se přetáčel. Jeho umělecký účinek to nijak neoslabilo, ba naopak. Na plátně před námi hypnoticky ožívá válečné šílenství a chaos.

Apocalypse Now
Apocalypse Now | Foto: archiv

A druhé místo s 297 zářezy mezi nejchybovějšími filmy má horor The Shining Stanleyho Kubricka, režiséra proslulého absolutně maniakální kontrolou každého detailu. Ovšem - opět - vše je důležité pro výsledný emocionální účinek.

Pokud jde o velké množství chyb v současných snímcích, je třeba brát v potaz především to, že jsou vyprávěny mnohem složitějším způsobem než filmy v dřívějších dekádách a obsahují mnohem víc střihů.

Proto je spíše s podivem, že chyb nenalézáme víc. A samotný sport „revealing the goofs" je také důsledkem technologického pokroku a velkého množství volného času, kteří někteří lidé tráví před obrazovkami s ovladačem v ruce a pouštějí si filmy po okénkách.

 

Co letos objevili přispěvatelé Moviemistakes.com v hitech

Indiana Jones a království křišťálové lebky
V roce 1957, kdy se má odehrávat děj, neexistovaly LED displeje na odpočítávání odpálení raket,  nepoužívaly se takové protiradioaktivní obleky, jaké vidíme ve filmu, a neexistovaly určité typy motorek. Společnost Pan American Aircraft také nepoužívala sovětská letadla Antonov.

Foto: IGN

Ačkoli je Indy Jones velký vzdělanec, který ovládá mnoho jazyků, film neustále zaměňuje kmeny Mayů a Inků i jazyky, které používali.

Pozoruhodně proměnlivé jsou schopnosti magnetické lebky, která přitahuje jen některé kovové objekty. Když Indiana Jones použije bič, aby jeho švihnutím vytrhl sovětskému vojákovi z rukou kulomet, je v záběru viditelné lanko předem omotané kolem hlavně kulometu.

Mezi klasický typ chyby v návaznosti patří záběry, kdy členové Indyho družiny spadnou do vody - a jakmile se probrodí ke dveřím a otevřou je, vcházejí do nového záběru suší.

Mamma Mia!
Zde tvůrci sice hodně sázejí na muzikálové výrazové prostředky, které umožňují některé skoky a změny, ale pokud postavy mění oblečení, účesy, obuté a bosé nohy tam a zpátky mezi záběry, těžko to obhajovat žánrem. Proč se v pozadí střídá barva fénu na vlasy také ne.

Mamma Mia!
Mamma Mia! | Foto: Bontonfilm

Rovněž začít zpívat píseň za soumraku a končit ji za červánků nedává smysl. V jedné scéně, kdy mají účinkující tmavé brýle, se v jejich odlescích rovněž dobře vidět štáb a světla za kamerou.

Temný rytíř
Při vykradení banky vyjíždí Joker ven autobusem a za ním jedou další autobusy. Slyšíme hlasy děti, ale v autobusem žádné nesedí. Chyba, nebo umělecký záměr?

Foto: Aktuálně.cz

Při výslechu v policejní místnosti se zrcadly je občas vidět v některém z nich kameraman. Položený mobilní telefon vydává zvuk vyvěšeného pevného telefonu.

Stmívání
Při závěrečném tanci  je dobře vidět, že netančí herečka Kristen Stewartová, ale dublérka. Hrdinka má v nemocnici své zlomeniny ošetřené způsobem, jakým by to profesionální personál nikdy neudělal.

Foto: archiv

007: Quantum of Solace
Zaměňují se tu bolivijské a chilské policejní uniformy. Rakouské i italské poznávací značky mají ve skutečnosti jiný druh číslování. V Bolívii není žádná podobná poušť, kde by se mohlo odehrávat takové finále. Údajně hlučící články, které mají napájet pouštní hotel, jsou ve skutečnosti tiché generátory energie.

Iron Man
Při útěku v poušti by hrdina Tony Stark musel slyšet helikoptéry dávno předtím, než se v obraze vynoří zpod převisu duny. Když spolu na konci bojují proti sobě plechový superhrdina a plechový superpadouch, zvedne jeden z nich vertikálně do vzduchu auto. Vlasy posádky však odmítají uznat zákon gravitace.

 

Právě se děje

Další zprávy