Malý kapitalista na DVD: Nový Hyperion

28. 4. 2008 16:22
Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství
Karel Vachek: Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství - Václav Havel diskutuje s umělci
Karel Vachek: Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství - Václav Havel diskutuje s umělci | Foto: Aktuálně.cz

První část filmové tetralogie "Malý kapitalista"  která svérázným způsobem mapuje českou politiku, vědu, kulturu a vzdělanost 90. let a přelomu 20. a 21. století natočil Karel Vachek v roce 1992, měla 207 minut

Účinkují: Předseda KSČ Ladislav Adamec, Předseda Československé strany lidové Josef Bartončík, Zpěvačka Iveta Bartošová, politik Rudolf Battěk, aktivista John Bok, filozof Egon Bondy, bývalý německý kancléř Willy Brandt, Dagmar Burešová, předseda federální vlády Marián Čalfa, politici Ján Čarnogurský, Jiří Dienstbier, ministr průmyslu Vladimír Dlouhý, herec, režisér a politik Pavel Dostál, předseda parlamentu Alexander Dubček, sovětský prezident Michail Gorbačov, zpěvák Karel Gott, československý prezident Václav Havel, herečka Vlasta Chramostová, papež Jan Pavel II., básník Ivan M. Jirous, politik Jan Kavan, ministr financí Václav Klaus, herec a politik Milan Kňažko, zpěvák Michael Kocáb, herečka Daniela Kolářová, ekonom Valtr Komárek, hudebník Rafael Kubelík, scenárista a spisovatel Jiří Křižan, Jaroslav Lis, kameraman Stanislav Milota, komunistický politik Vasil Mohorita, zpěvák Pepa Nos, Martin Palouš, Igor Pleskot, politici Petr Pithart, Jan Ruml, Pavel Rychetský, Richard Sacher, Miroslav Sládek, Slavomír Stračár, Ivan Sviták, Jaroslav Šabata, Petr Uhl, Jiří Vyvadil, Miloš Zeman, Michael Žantovský a celá řada méně známých osobností i lidí „z ulice"

Foto: AČFK

"Příběh skutečný a neúplný, který žili a sehráli filosofové a hlavy států a církví, umělci a stranické sekretariáty, vědci a ministři federální i republikových vlád, důchodci a vězni, odboráři a úředníci, disidenti i ta šedá zóna, kazatelé a ozbrojenci, radikálové praví i leví, bývalí i současní, občané a jejich poslanci v souvislostech osvobozené volební komedie - Československo 1990."

Karel Vachek je se svým filmovým štábem opět po dvaadvaceti letech v centu politického dění. I tentokrát se vyhýbá oficialitám a starým i novým ideologiím, aby se o to více soustředil na charakteristický detail, projevy autenticity a úsměvné paradoxy vzrušené doby, z nichž skládá vtipnou a inspirativní filmovou koláž.

S filozofickým nadhledem nejen dokumentuje soudobé politické a společenské ovzduší, ale naráží i na hlubší myšlenky a souvislosti českých i světových dějin, v nichž se už nejednou nejrůznější hnutí a revoluce pokoušely nastolit rovnost, volnost a bratrství.


 

 

Právě se děje

Další zprávy