Maliny vyzobala nahá Sharon Stoneová

ČTK, gra
25. 2. 2007 8:42
Los Angeles - Filmové anticeny vyhlašované v předvečer Oscarů ovládlo pokračování Základního instinktu a komedie Pidihajzlík. Uvnitř: GRAFIKA A ANKETA

Snímek Základní instinkt 2, jehož první díl před 15 lety udělal z nyní osmačtyřicetileté Sharon Stoneové hvězdu, zabodoval hned ve čtyřech kategoriích: jako nejhorší film, s nejhorší herečkou, s nejhorším scénářem a jako nejhorší pokračování té nejhorší předlohy.

"Dialogy, příběh a celkový výkon herců připomíná spíše karikaturu," zhodnotil zakladatel anticen John Wilson fim, ve kterém si Stoneová zase hraje na sexuální femme-fatale.

Foto: Reuters

Projděte si naši interaktivní grafiku a hlasujte, kdo by měl získat Oscara

Útěchou snad může být jen to, že kritici původně film nominovali na Maliny v sedmi kategoriích. Natočení snímku se roky odkládalo, Stoneová dokonce žalovala producenty o 100 milionů dolarů jako odškodnění za to, že nemohla točit jiné snímky.

Nakonec se dílo povedlo dotáhnout na stříbrné plátno, aby vzbudilo jednomyslný odpor kritiků. U amerických diváků utržilo jen šest milionů dolarů.

Základní instinkt 2: Vpravo Charlotte Ramplingová jako psycholožka Milena
Základní instinkt 2: Vpravo Charlotte Ramplingová jako psycholožka Milena | Foto: Aktuálně.cz

Shodný počet nominací v soutěži, která každoročně představuje to nejhorší, co Hollywood divákům nabídl, získala i komedie bratří Wayansových Pidihajzlík (Little man) - o zloději, který se po nezdařené loupeži vydává za opuštěné malé dítě.

"Myslel jsem si, že ten film je tak hloupý, až je vtipný, ale není to tak, je prostě jen hloupý, až to člověka naštve," okomentoval snímek Wilson.

Snímek nakonec dostal tři Zlaté maliny. Je to "nejhorší remake alias zlodějna cizího díla" a Shawn a Marlon Wayansovi, bratři režiséra snímku Keenena Ivoryho Wayanse, se podělili o cenu za nejhorší herecký výkon.

Zabodoval i Night M. Shyamalan, který se proslavil snímkem Šestý smysl. Film Žena ve vodě mu vynesl tituly jako nejhorší režisér i nejhorší herec ve vedlejší roli.

Stejné ocenění určené herečce, si odnesla někdejší záchranářka z Pobřežní hlídky Carmen Electra - potěsném souboji s modelkou časopisu Playboy Jenny McCarthyovou. Nejspíše rozhodlo, že záchranářka poznamenala svým výkonem hned dva filmy.

Základní instinkt 2: Pokus o vzájemné jiskření hlavních hrdinů
Základní instinkt 2: Pokus o vzájemné jiskření hlavních hrdinů | Foto: Aktuálně.cz

Novinku, Zlatou malinu za nejhorší rodinnou zábavu, vybojovala road komedie RV, v níž si zahrál Robin Williams.

Antiocenění Oscarů vymyslel John Wilson v roce 1980. O udělování plastové ceny velikosti golfového míčku v odhadované hodnotě necelých pěti dolarů rozhoduje v korespondenčním hlasování 757 členů Nadace Zlaté maliny.

Loni si Zlatou malinu odnesl Tom Cruise v nové kategorii; většina porotců jej označila za "nejnudnější celebritu, ze které se všem dělá  zle". Předloni se se mezi laureáty Zlatých malin ocitl i George Bush  za vystoupení v dokumentu Fahrenheit 9/11 a jinak vysoce oceňovaná kráska Halle Berryová za Kočičí  ženu.

 

Právě se děje

Další zprávy