Malickův To the Wonder rozdělil festival v Benátkách

Kultura Kultura
6. 9. 2012 12:44
Kritici se nemohou shodnout na kvalitách nejnovějšího příběhu Terrence Malicka
0lga Kurylenko na festivalu v Benátkách
0lga Kurylenko na festivalu v Benátkách | Foto: Reuters

Benátky - Během projekcí na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách byli zúčastnění seznámeni také s romantickým dramatem To the Wonder s Benem Affleckem, Rachel McAdams, Olgou Kurlyenko a Javierem Bardemem, který natočil osmašedesátiletý režisér Terrence Malick (Zapadákov, Tenká červená linie, Strom života) a reakce zástupců tisku jsou velmi různorodé. Po premiéře, jíž se nezúčastnil ani Malick, ani dva z představitelů hlavních rolí (Affleck a Bardem), jej mnozí začali výrazně hanět, jiní zase chválit. Každopádně se filmu podařilo vzbudit pozornost.

„Na Benátském filmovém festivalu jsem zažil nyní tradiční bouři prskání a hučení. Malick dokáže něco vyprovokovat, zatímco ty nevýrazné a nedějové filmy skončí závěrečnými titulky za zdvořilého ticha. Mohu jenom říct, že se mnou ve snímku rezonovala jeho vášeň a idealismus," poznamenal Peter Bredshaw z britského deníku Guardian.

Foto: Aktuálně.cz

Ne všichni byli tak nadšeni jako Bredshaw. Lee Marshall, zástupce Screen International, namítl, že film „prostě není zajímavý nebo originální" a „vypadá to, jako, kdyby Malick prostě poručil hercům procházet se kolem a tvářit se ztrápeně," i když se zmínil i o pozitivech. „Obraz je pěkný, hudba je pěkná, existencionalistické připomínky vypravěče jsou pěkné, ale po skoro dvou hodinách tesklivé pěknosti prošpikované poselstvími, Malickova vizuální báseň nás přiměje v sedadlech naříkat."           

Oproti tomu Geoffrey Macnab z Independentu popsal To the Wonder jako „naprosto originální film od režiséra, který postupně přetváří vlastní médium."

Todd McCarthy ze serveru The Hollywood Malickovo dílo zpochybnil stejným způsobem jako Marshall. Svůj zážitek popsal jako „sledování filmu, který je bez života a nápadů, místo aby jimi překypoval." Nicméně pochválil herecké výkony Olgy Kurylenko a Rachel McAdams.    

Děj snímku se soustředí na Neila (Ben Affleck), jenž byl dlouhá léta ženatý s Evropankou Marinou (Olga Kurylenko), ale jakmile se jeho manželství zhroutí, snaží se vrátit ke staré lásce Jane (Rachel McAdams) z rodného města.  

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké budou filmové novinky? 

 

Právě se děje

Další zprávy