Malátný na podzim poběží jako o život

Jitka Gráfová
1. 8. 2007 15:40
Film Chyťte doktora je už skoro hotový

Praha -  Michal Malátný pobíhal v bílém plášti po areálu Fakultní nemocnice na Karlově náměstí a vztekal se na svoji filmovou manželku a milenku Táňu Vilhelmovou, že musí mít noční. Vždyť je lékař.

To byla jedna ze scén při natáčení českého snímku Chyťte doktora. Frontman kapely Chinaski v něm hraje gynekologa, Vilhelmová dvojroli jeho manželky a milenky. Film se objeví v kinech na podzim.

"Potěšilo mě, že si na mě někdo vzpomněl, že jsem taky herec a že jenom nehraju na kytaru," říká Malátný. "Scénář se mi líbil hned. Zasmál jsem se a na konci mi bylo líto, že už to nepokračuje. Takže jsem si říkal: to mě zajímá, to chci dělat."

Ve své původní profesi působil jen na divadle, Chyťte doktora je jeho filmovým debutem. Hraje postavu gynekologa Michala Goldberga, který řeší manželský trojúhelník.

Tmavovláska Táňa Vilhelmová bude hrát doktorovu milenku...
Tmavovláska Táňa Vilhelmová bude hrát doktorovu milenku... | Foto: Ondřej Besperát
  

A to hned několika různými způsoby. Poté, co pokus o záchranu manželství nedopadne podle jeho představ, vrátí se na začátek a začne znovu. Jinak.

Celkem třikrát se diváci spolu s hlavním hrdinou vrátí na stejné místo jednoho dne. Odtud i původní název filmu Goldbergovy variace, který formálně může připomenout ikonický snímek Toma Tykwera Lola běží o život.

 

Tentokrát ovšem nepůjde o život ani manifestaci počítačové estetiky. "Chceme natočit komedii bez přívlastků. Ani černou, ani hořkou nebo laskavou. Jen komedii, která by měla bavit. Téměř starosvětskou, kde hlavním tématem jsou peripetie milostných vztahů," říkal už před natáčením debutující režisér a autor scénáře Martin Dolenský.

Po několikaleté odmlce se do celovečerního filmu vrací Iva Janžurová jako matka manželky hlavního hrdiny. Návrat je to i pro Luďka Sobotu, ve filmu se dále objeví Pavel Landovský, Vladimír Javorský, Zuzana Stivínová či sexuolog Petr Weiss.

Foto: Ondřej Besperát

Dostal roli sexuologa Petra Weisse účastnícího se televizní debaty s tématem nevěry a polygamie. Jednu z rolí hraje ztvární i režisér teenagerských hitů Snowboarďáci či Ro(c)k podvraťáků Karel Janák.

"Žánrově se chceme zařadit k filmům Jako jed a sérii Básníků," přibližuje vzory kameraman Antonín Chundela.

Přestože je Malátný zvyklý na koncertech a festivalech vystupovat  před diváky, před kamerou bojoval s trémou. "Jinak mě natáčení hodně baví, ani jsem netušil, jak je to těžká práce. "Úplně se jsem tomu propadl, je neuvěřitelné kolik je to práce, co všechno ten tým dělá. Den s paní Janžurovou, s Táňou nebo panem Landovským, je zážitek - ale hlavně je to pro mě velká škola," dodává.

Nejvíc se mu líbily akční scény. "Předevčírem v noci jsem skákal ze střechy. To mě bavilo, dal jsem si to několikrát."

"Na place žádná legrace není, což je prý znamení, že to bude vtipné," dodává Malátný, který ke snímku dodá hudbu. Kromě hitů tu zazní i novinky z chystané desky, jež vyjde v září.

...kdežto blondýna Táňa Vilhelmová je ve filmu doktorovou manželkou. Dvojrole, věříte tomu?
...kdežto blondýna Táňa Vilhelmová je ve filmu doktorovou manželkou. Dvojrole, věříte tomu? | Foto: Bonton Film

Proto se snaží skloubit film a kapelu. "Od rána do večera jsem točil film a pak a večery jsem trávil na přípravě nové desky. Začátkem srpna dotočím film, a pak s kapelou vyrazíme na festivaly. "Hrát budeme ale minimálně, abychom byli na podzim, kdy pojedeme turné, pro fanoušky vzácnější," dodává. Záběry z filmu pak v listopadu poslouží při přípravě nového klipu.

Možná se Malátný znovu vrátí i na divadelní prkna. Zvažuje nabídku na účinkování v nové hře Davida Drábka nazvané Ještěři v divadle Ta Fantastika.

 

Právě se děje

Další zprávy