Majitelům Harryho Pottera se nelíbí indický Hari Puttar

Kamil Fila Kamil Fila
26. 8. 2008 10:49
Kvůli přílišné podobnosti názvu byl zahájen soud
Plakát k indickému filmu Hari Puttar - Comedy of Terrors
Plakát k indickému filmu Hari Puttar - Comedy of Terrors | Foto: archiv

Londýn/Los Angeles/Bombaj - Hollywoodské studio Warner Bros. se soudí s "bollywoodským" indickým studiem Mirchi Movies kvůli názvu snímku, jenž se zdá parazitovat na slavné fantasy sérii.

Film Hari Puttar - Comedy of Terrors o desetiletém indickém chlapci, který se přestěhuje do Británie, má mít domácí premiéru 12. září.

Warneři ale mají za to, že název je příliš podobný sedmidílné sáze J. K. Rowlingové o kouzelnickém učni Harry Potterovi, podle níž natočili již šest filmů (poslední s podtitulem Princ dvojí krve má nyní odloženou premiéru na příští rok).

Hari Puttar a jeho sestra
Hari Puttar a jeho sestra | Foto: archiv

Mluvčí Warner Bros říká: "Nedávno jsme zahájili řízení proti těm, již jsou zapojeni do produkce a distribuce snímku s titulem Hari Puttar. Warner Bros. oceňuje a chrání práva duševního vlastnictví. Nicméně je naší metodou nediskutovat veřejně o detailech pokračujícího sporu."

Šéfové indického studia Mirchi Movies ale protestují, že by tu byl jakýkoli konflikt okolo ochranné značky. "Zaregistrovali jsme si titul Hari Puttar v roce 2005 a je nešťastné, že se Warner rozhodl udělat z toho případ tak krátce před premiérou. Podle mého, nemyslím si, že náš název má nějaké podobnosti nebo spojení s Harry Potterem, " tvrdí předseda správní rady Muniš Purii.

Padouši ve filmu
Padouši ve filmu | Foto: archiv

Líčení u hlavního bombajského soudu začalo tento týden. Jedním z bodů obhajoby je, že Hari je populární a původní indické jméno, které může mít kdokoli, a nemá nic společného s anglickým jménem Harry. Puttar dále znamená syn Pandžábu, tedy ten, kdo se narodil na území Pandžáb.

Indický film navíc nevykazuje přílišné podobnosti v ději. Žánrově nejde o fantasy, ale rodinnou komedii podobnou spíše sérii Sám doma. Malý Hari totiž musí ochránit dům před zloději, kteří chtějí ukrást tajný mikročip, na němž pracuje jeho otec.

Podobu filmu lze posoudit z oficiálního traileru:

Případu se už ovšem chytili internetoví recesisté a vyrobili mystifikační trailer, který podobnosti mezi Puttarem a Potterem ukazuje jako zcela zjevné. Zavádějící upoutávka také dovedně paroduje klišé svázaná s komerční indickou (respektive hindskou) kinematografií, jíž se posměšně přezdívá Bollywood.

A je dokonce možné, že právě až tato recesistická ukázka na neexistující film zveřejněná na YouTube na konci července byla pro Warnery podnětem k přezkoumání autorských práv ohledně skutečného Hari Puttara.

Mystifikační trailer:

Na druhé straně je pravda, že indická studia často bezostyšně exploatují syžety hollywoodských filmů a přetvářejí je k obrazu svému; o tom vypovídá třeba bollywoodská verze drsné sociální satiry Fight Club. V tomto případě jde ovšem o licencovaný produkt.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ze známých případů kombinujících více hollywoodských filmů dohromady, aniž by se k jejich odkazu tvůrci jasně přihlásili, lze uvést například muzikálovou sci-fi komedii Koi Mil Gaya, v níž se objevují motivy z E. T. mimozemšťana, Blízkých setkání třetího druhu, Hvězdných válek, Dne nezávislosti, Space Jam, Fenoménu a dalších snímků. Film je kompletně dostupný na YouTube. Zde ke zhlédnutí první část:

 

Právě se děje

Další zprávy