Maďarské Rodinné štěstí, které vyhrálo karlovarský filmový festival, uvedou od října i česká kina

ČTK ČTK
15. 9. 2016 11:57
Do tuzemských kin 6. října vstoupí maďarský film Rodinné štěstí, vítěz 51. ročníku festivalu v Karlových Varech. Jeho režisér Szabolcs Hajdu si vedle hlavní ceny Křišťálový glóbus za nejlepší film odvezl také cenu za nejlepší herecký výkon. Ve snímku si zahrál i se svou ženou a dětmi.
Rodinné štěstí.
Rodinné štěstí. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Scénář filmu Rodinné štěstí vychází z divadelní hry, kterou režisér Szabolcs Hajdu napsal rok před začátkem natáčení a která byla uvedena se stejným obsazením jako pozdější film. Přestože čtyři ze šesti hlavních rolí ztvárnil režisér a jeho rodina a film se natáčel přímo v jejich bytě, režisér vyvrací, že by šlo o autobiografický příběh.

"Je stejně autobiografický jako jakékoli jiné umělecké dílo. Necítím neukojitelnou touhu mluvit neustále jen o sobě, ale jsou to problémy, které znám nejlépe, a protože se mě nejvíce dotýkají, dokážu o nich mluvit nejvýstižněji," uvedl Hajdu. "Vycházím z toho, že jsem jen jedním z mnoha, a když mluvím o sobě, mluvím zároveň i o ostatních, protože naše problémy jsou si podobné. Nemyslím si, že se naše zkušenosti se vztahy nebo s výchovou dětí příliš liší. Jsou to ty nejběžnější problémy každodenního života, jen je zrcadlíme uhlazeným způsobem," dodal.

Hajdu je scenárista, herec, filmový a divadelní režisér. Absolvoval budapešťskou Divadelní a filmovou vysokou školu v roce 2000 jako filmový režisér. V Karlových Varech uspěl už se svým snímkem Bílé dlaně z roku 2006, který po uvedení na festivalu v Cannes získal také Zvláštní cenu poroty a byl uveden v soutěžní sekci Na východ od Západu na 41. ročníku karlovarského festivalu.

Díky natáčení v bytě režiséra a filmovému štábu tvořenému z řad jeho studentů z Metropolitní univerzity v Budapešti vznikl snímek Rodinné štěstí za pouhých 5000 eur (135 tisíc korun). Hajdu ho s nadsázkou označuje za "film s nejmenším rozpočtem na světě".

 

Právě se děje

Další zprávy