Má film s českým otiskem šanci na Oscarech?

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 7. 2007 14:00
Snímek Once boduje v přehledech prvního pololetí

Praha - Filmová sezona vstupuje do druhé poloviny a americká média startují se spekulacemi, který film z té první má největší šanci zaujmout oscarové akademiky. Na první místo řada z nich řadí animované Ratatouille, na dohled od oscarových nominací a potenciálního vítězství se ale drží i méně nápadný snímek Once. Který vznikl s českou účastí.

Hudebník Glen Hansard z irské skupiny Frames v něm zúročil svůj hudební pobyt v Česku,  hraje v něm i jeho spoluhráčka, česká pianistka Markéta Irglová. Film už bodoval na festivalu v Sundance, odkud si odnesl cenu diváků.

Film Once uvede 24. července v předpremiéře letošní Letní filmová škola v Uherském Hradišti, oficiální premiéru plánuje Bonton na počátek listopadu.

Natočen byl v Dublinu za 17 dní a 150 tisíc dolarů, za osm týdnů od své americké premiéry už vydělal třicetinásobek výrobních nákladů. Komerční úspěch jde ruku v ruce s úspěchem u americké kritiky.

ČTĚTE VÍCE: O cestě Once americkými festivaly a kiny

Rotten Tomatoes ve svém přehledu nejlepších 25 filmů prvního pololetí roku 2007 řadí Once hned na třetí místo, tedy ještě před šestý Mooreův dokument Sicko či osmý Fincherův Zodiac. Na druhém je Away from Her, režijní debut herečky Sarah Polley, na prvním zmíněné Ratatouille.

ČTĚTE VÍCE: O filmu Ratatouille

Glen Hansard a Markéta Irglová
Glen Hansard a Markéta Irglová | Foto: Aktuálně.cz

V místním hodnocení "tomatometer", které vychází ze souhrnu převážně amerických recenzí, má Once téměř maximálních 97 procent. I Metacritic pracující na obdobném, ale transatlantickém  principu řadí na první místo Ratatouille. Na druhém je Killer of Sheep a hned na třetím opět Once

Co se týče oscarového potenciálu, má snímek největší šanci zabodovat v hudebních kategoriích. Červnové vydání časopisu Variety ho ústy Timothyho M. Graye zmiňuje jako kandidáta v kategorii původní píseň.

Ještě optimističtější je mediální analytik Scott Feinberg, který na svých internetových stránkách dává filmu šance dokonce v hlavních kategoriích: nejlepší film, režie, scénář a oba hlavní představitelé. 

A filmový publicista LA Times Sheigh Crabtree rovnou maluje možnou vizi budoucnosti: "Může hudba z filmu Once uchvátit srdce Akademie? Někdejší irský pouliční muzikant se svou otřískanou kytarou stojící při slavnostním ceremoniálu na jevišti v Kodak Theatre vedle své stydlivé mladé české partnerky. To by bylo neobvyklé a skvělé."

Na výsledky si musí čeští i američtí fanoušci počkat do začátku roku 2008. Nominace Once by ale mohla potvrdit trend nastoupený na Oscarech v posledních letech, kdy se středem zájmu stávají i nízkorozpočtové snímky jako Bokovka či Malá Miss Sunshine.

 "Kdo z českých milovníků filmu by si nepřál, aby po čase i naše země, navíc jakoby zázrakem prostřednictvím sedmnáctileté neprofesionální herečky a pianistky, zase aktivně nezasáhla  do oscarového klání," sugeruje vzletně otec pianistky Marek Irgl.

 

Právě se děje

Další zprávy