M. Night Shyamalan: Jestli tu zůstanete - zemřete!

Michal Šobr
5. 11. 2010 10:54
5. 11. - Na DVD vychází mysteriózní drama Stalo se
Foto: Bontonfilm

Cosi se děje a je to něco divného a hrozivého. Možná to způsobily rostliny, ale nejspíš za to (tak jako téměř za všechno) mohou lidé. Začalo to na severovýchodě Spojených států v úterý v 8.33 a stejně náhle skončilo druhý den ráno v 9.27.

První mrtví byli zaregistrováni v newyorském Central Parku a okolí. V tu chvíli ještě nikdo netušil, že zrádný vítr roznáší vražedné neurotoxiny, které v mozku vypnou sebezáchovný mechanismus a přinutí zasažené lidi, aby si dobrovolně sáhli na život. Někoho (nebo něco) pořádně namíchli a teď za to platí.

Jedinou záchranou je útěk do málo obydlených zón, jedinou šancí je uniknout větru, který přináší neviditelnou, ale jistou smrt. A tak profesor Elliot Moore popadne svou divnou ženu Almu a s kolegou Julianem a jeho osmiletou dcerou Jess začnou prchat.

Aby neskončili jako dívka, která si probodla krk jehlicí, policajt, jenž se zastřelil a ponechal zbraň tak, aby to mohli učinit další, jako oběšenci, kteří si sami navlékli oprátku, či ošetřovatel, jenž se nabídl e jako potrava lvům. Z lidí se staly sebedestruktivní loutky, jistý zahradník tuší odkud tenhle temný vítr vane a Elliot (spolu s předvídavým divákem) věří, že to takhle přece nemůže skončit!

Foto: Bontonfilm
Foto: Bontonfilm
Foto: Bontonfilm
Foto: Bontonfilm

Po Šestém smyslu, Vyvoleném a Znameních se producent, scenárista a režisér M. Night Shyamalan stal značkou, od které se čeká netriviální příběh, mystický kontext, tajemná atmosféra, mrazivé scény, špetka paranoie a znepokojující pointa. V katastrofickém, komorně laděném ekologickém thrilleru Stalo se je od každého trochu.

Tahle shyamalanovka je ale především moralitou, posledním varováním pro nepoučitelné lidstvo, jež bude tak dlouho masírovat přírodu, až se země opravdu naštve. A tak Shyamalan znovu vhání své civilní hrdiny - kteří nemají ambici zachraňovat svět, protože mají co dělat aby uchránili vlastní kůži -  do střetu s nadpřirozenými silami, jež si (navzdory závěrečné televizní přednášce) uchovávají dál svoji tajemnost.

A také neporazitelnost neboť jakkoli Elliot a jeho blízcí snad pro tuto chvíli přežijí, finále má hodně daleko k happyendu. Ústřední tandem Wahlberg (víc než učitel mu slušel Odstřelovač) a Deshanelová (jejíž vykulenost věští problémy se štítnou žlázou) jsou tak civilní a odcizení, že vám moc netrhá žíly, jak to s nimi dopadne.

Možná, že je to dobře a vy alespoň nebudete mít nutkavý pocit, že byste na základě tohoto příběhu měli při každém závanu větru utíkat do sklepa - protože se toho v něm (navzdory titulku) vlastně až tolik nestalo.

 

 

Právě se děje

Další zprávy