Lynch představil mluvícího králíka

ČTK, BBC, Hej
7. 9. 2006 13:15
Benátky - David Lynch obdržel na festivalu v Benátkách cenu za celoživotní dílo. A zadal divákům další filmovou hádanku.

Mezinárodní přehlídka vstoupila do druhé poloviny slavnostně: před zaplněným Palazzo del Cinema převzal ve středu večer Zlatého lva za přínos světové kinematografii americký režisér David Lynch. A byl to triumfální návrat: před dvaceti lety Benátky odmítly jeho Modrý samet, že je příliš pornografický. Pak byl film nominován na Oscara.
   
Lynch ovšem minulost nepřipomněl - naopak dal najevo, že si trofeje velmi váží. "Jsem nesmírně vděčný, že dostávám cenu na festivalu, kterým během jeho skvělé historie prošlo takové množství významných lidí," prohlásil.

David Lynch s hereckou delegací ke svému filmu Vnitrozemská říše. Vedle Lynche herečka Laura Dernová
David Lynch s hereckou delegací ke svému filmu Vnitrozemská říše. Vedle Lynche herečka Laura Dernová | Foto: Reuters

Vzápětí představil své nejnovější a dlouho očekávané dílo nazvané Vnitrozemská říše. O tříhodinovém snímku se do středeční premiéry vědělo jen to, že jde o "tajemný příběh ženy, která má problém". To ovšem pasuje na dost jeho mysteriózních filmů a bylo to také jediné, co o filmu sám režisér prozradil před projekcí.

Také Vnitrozemská říše je plná hádanek, umně vpletených do strhujícího děje. Obsahuje mimo jiné scény s mluvícím králíkem, kterému propůjčila hlas lanchovská herečka Naomi Wattsová. Natáčení filmu trvalo dva a půl roku.

Lynch je jedním z nejuznávanějších i nejpozoruhodnějších světových režisérů - díky takovým filmům, jako byla debutová Mazací hlava, Sloní muž, Modrý samet, Zběsilost v srdci či televizní série Twin Peaks.

"Každý film je cestou do nového světa, do neznámého. Ale neměli byste se bát řídit se svou intuicí," říká autor a očividně se tímto mottem řídil i při natáčení Vnitrozemské říše - hercům neukázal scénář, jen jim každé ráno rozdal několik stránek dialogu. Navíc je nechal při natáčení improvizovat.

Ani Laura Dernová, jeho další oblíbená herečka, prý vlastně před premiérou nevěděla, o čem tenhle film vlastně je: "Pravda je, že jsem nevěděla, koho vlastně hraju - a vlastně to nevím doteď. Ale těším se, že film uvidím dnes a třeba se dozvím víc," dodává.

Lynch se v Benátkách prezentoval mimo soutěž, takže porota, v jejímž čele zasedá slavná francouzská herečka Catherine Deneuveová, má o něco usnadněné dilema, komu nakonec udělí letošního Zlatého lva za nejlepší film. V přehlídce soutěží jwedenavacet snímků, všechny ve světové premiéře.

Královna
Královna | Foto: BBC

Několik dnů si největší naději na vítězství udržoval režisér Stephen Frears se svojí Královnou, v níž zachytil život britské panovnice po smrti princezny Diany.

Pak se ale představila Chybějící hvězda domácího tvůrce Gianniho Amelia o osudech Itala putujícího Čínou a diváci odměnili film téměř desetiminutovým aplausem - a Frears to má náhle mnohem těžší.
   
Návštěvníci 63. ročníku ale neodcházejí z projekčních sálů vždycky úplně nadšeni. Zklamání jim přinesl snímek Darrena Aronofského The Fountaine a zejména Černá kniha režiséra Paula Verhoevena zpracovávající téma osudu nizozemských Židů za druhé světové války a tamního protinacistického odboje.

Benátský Zlatý lev
Benátský Zlatý lev | Foto: Aktuálně.cz

Benátský filmový festival, který končí v sobotu, je nejstarší kinematografickou přehlídkou na světě; první ročník se konal v roce 1932 . V 50. však začal benátskou přehlídku zastiňovat festival v Cannes, stejně jako v Berlíně a Torontu.

A od letoška hrozí Benátkám i vážná domácí konkurence: římská se radnice rozhodla, že bude každoročně pořádat vlastní mezinárodní filmovou přehlídku.

 

Právě se děje

Další zprávy