Lví ohlasy: Svěrák nebyl zklamaný, Vejdělek šel plodit

Jitka Gráfová
2. 3. 2008 16:45
Letošní Český lev očima vítězů i poražených
Zdeněk Svěrák se Lvem za nejlepší scénář filmu Vratné lahve. Vedle něj moderátor Jaroslav Dušek.
Zdeněk Svěrák se Lvem za nejlepší scénář filmu Vratné lahve. Vedle něj moderátor Jaroslav Dušek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V pražské Lucerně se už balí a vítězové si dělají doma na poličkách místo na skleněné Lvy. Jak se na letošní výsledky dívají někteří z (ne)oceněných?

Vratné lahve získaly z devíti nominací cenu za scénář pro Zdeňka Svěráka a za režii pro Jana Svěráka. Tajnosti - které ovšem Jan Svěrák produkoval a měly ještě o nominaci víc - získaly dvě sošky, za nejlepší film roku a kameru.

"Mám velkou radost, že Tajnosti získaly hlavní cenu. Nejsem typ, který by sázel nebo  tipoval, kdo zvítězí, takže vám nemůžu říct, o kom jsem si myslela, že vyhraje. Navíc jsem bohužel Václava ještě neviděla," uvedla hned po skončení ceremoniálu Martha Issová

Za Tajnosti byla nominovaná jako herečka ve vedlejší roli, Lva si ale odnesla Zuzana Bydžovská, která se nechala zastoupit svou maminkou. "Ukázalo se to, co je lety už prověřené - že hodně nominací skoro nic neznamená," říká Issová k deseti nominacím "jejího" filmu.

Václav Jiřího Vejdělka uspěl v obou mužských hereckých kategoriích: sošky si odnesli Ivan Trojan a Jan Budař, kteří ztvárnili role bratrů.

"Zklamání to bylo možná zpětně v tom, že paradoxně nebyl nominován Jiří Vejdělek za režii, když jsme my s Honzou Budařem oba získali Lvy za herecké výkony," odpověděl na otázku Trojan, zda není trochu zklamán, že Václav získal jen dvě ocenění.

Jan Svěrák pózuje s Českým lvem fotografům. Získal ho za nejlepší režii svého filmu Vratné lahve.
Jan Svěrák pózuje s Českým lvem fotografům. Získal ho za nejlepší režii svého filmu Vratné lahve. | Foto: Ondřej Besperát
Český lev: Filmem roku jsou podle akademiků Tajnosti.
Přehled výsledků:Seznam čerstvých držitelů Českých lvů

Snímek Tajnosti prý jako hlavního vítěze netipoval. "Byl jsem z hlavního vítěze překvapený - ale ne z toho důvodu, že jsem si nemyslel, že by si to Tajnosti nezasloužily, nebo že bych to tomu snímku nepřál," říká herec, kterému se podařilo porazit Zdeňka Svěráka a Karla Rodena.

"Musím přiznat, že jsem si ho tentokrát moc přál. Ale pokud by ho získal Zdeněk Svěrák, vím, že by byl v dobrých rukou," míní Trojan.

Režisér Jiří Vejdělek (první vlevo vedle sloupu) při předávání ceny za nejlepší scénář. Zcela za sloupem spoluautor scénáře Romingu Marek Epstein.
Režisér Jiří Vejdělek (první vlevo vedle sloupu) při předávání ceny za nejlepší scénář. Zcela za sloupem spoluautor scénáře Romingu Marek Epstein. | Foto: Ondřej Besperát

Spokojeně nakonec vypadal i Jiří Vejdělek. "Pro režiséra, jehož film získal dva Lvy za hereckou kategorii, je to prostě radost. Příště třeba vyjde i režie," říká Vejdělek.

"Václav mě vždycky milé překvapí tím, jaké ceny pro nás získává. A říkám si, že jestli bych neměl rychle zplodit syna, a možná mu dát jméno Václav, třeba mi ten film něco naznačuje. A tak nevím, jestli to neudělám dneska večer," prohlásil v sobotu po ceremoniálu.

Vítěze v hlavní kategorii si prý tipoval dobře: "Měl jsem si vsadit. Letos to akademici rozdělili plošně, takže každý něco získal, dneska je tu vlastně několik vítězů."

S devíti nominacemi vyrážely do boje Vratné lahve, ve Lva ho proměnily jen ve třech případech. Z toho jeden není od Akademie, ale za nejnavštěvovanější film.

Nebyl jeho herec a scenárista Zdeněk Svěrák zklamaný? "Ani ne, Vratné lahve nám udělaly tolik radostí a ještě dělají, že kdyby nedostaly žádného, nepřestane to být krásný film, který mám rád."

Moderátorem večera byl letos opět Jaroslav Dušek.
Moderátorem večera byl letos opět Jaroslav Dušek. | Foto: Ondřej Besperát

I podle něj to byl boj velmi vyrovnaný. "Tajnosti i Václav jsou  dobré filmy a jsem rád,  že jsou toho proudu, kterému rozumím, to znamená - filmy lidsky krásné.  Navíc jsme všichni  přátelé, takže si to navzájem přejeme," říká Svěrák.

Moderátorský výkon Jaroslava Duška si pochvalovali diváci i jeho kolegové.. "Myslím, že to byl šťastný návrat. Udělal uvolněnou atmosféru, má smysl pro humor, myslím, že by to měl dělat dál," míní Svěrák.

Sám Dušek prý nejvíce fandil Tajnostem a moderování založené hlavně na improvizaci si užil. "Připadalo mi to, že to docela šlo. Byl to docela fofr, takže někdy nezbývalo moc času na rozhovory. Připravena je kostra, kdo kdy přijde, vysvětlili jsme jim princip, ale se všema jsme se rozhodli, že rozhovory necháme až na pódium je to lepší než připravovat nějaké otázky a odpovědi," říká navrátivší moderátor.

Jan Budař získal Lva za vedlejší roli bratra ve filmu Václav.
Jan Budař získal Lva za vedlejší roli bratra ve filmu Václav. | Foto: Ondřej Besperát

Prý počítal s tím, že někdo nepřijde a někdo udělá vtípek na něj. Duška pochválil i Ivan Trojan. "Moc se jsem večer bavil, výkon Jardy Duška byl dobrý, myslím, že to byl velký posun k lepšímu."

V kategorii herec ve vedlejší roli si Lva odnesl Jan Budař. Porazil Bolka Polívku i Pavla Landovského. "Je to mladej člověk, ten to potřebuje. Já už takové ambice nemám. A nějaké sochy? Proč taky," říká Landovský.

Zřejmě už mu došlo, že Lva nezískal on, ale právě kolega Budař - "který byl v tu chvíli na záchodě" a  trofej mu pak zapůjčil.

Na to se totiž Landovský místo děkovné řeči jal spílat šéfovi činohry ND Michalu Dočekalovi zřejmě proto, že ve zlaté kapličce neuvedli jeho hru.

Nebo to byla ta největší mystifikace večera?

 

Právě se děje

Další zprávy