Budete zklamáni, varují první recenze Lvího krále. Namluvili ho Glover s Beyoncé

Zvířata ve filmu vypadají hyperrealisticky.
...
...
...
...
Foto: Disney/AP
Reuters Reuters
12. 7. 2019 11:38
Očekávaný remake animovaného filmu Lví král podle prvních reakcí spíše skučí, než že by řval jako lev.

Zámořští kritici konstatují, že snímek, který česká kina začnou promítat příští čtvrtek, je působivý po obrazové stránce. Co do příběhu a postav ale vyznívá krotce.

Lví král, verze z roku 2019.
Lví král, verze z roku 2019. | Foto: Disney/AP

Po nedávném Dumbovi a Aladinovi se jedná o další remake, kterým společnost Walt Disney Company oživuje své starší animované tituly. Také nový Lví král pokročilými digitálními triky ukazuje hyperrealisticky působící zvířata i africkou krajinu.

Podle prvních recenzí je ale film zklamáním, byť většina kritiků mu zároveň věští komerční úspěch - až příští týden vstoupí do kin, podle analytiků by za první víkend mohl v USA utržit až 150 milionů dolarů.

"Všechno je tady příliš bezpečné, krotké a opatrně vykalkulované, předžvýkané. Za celé dvě hodiny člověka nečeká jediné překvapení," shrnul kritik Todd McCarthy v časopisu Hollywood Reporter. Přesto očekává, že diváci film slupnou, protože je "dokonale připraveným korporátním soustem".

Lví král, odehrávající se v africké divočině, vypráví o lvíčeti Simbovi. To je nuceno uprchnout ze svého království poté, co mu zemře otec Mufasa a na jeho místo nastoupí Simbův zlý strýc Scar.

Simba pak ve vyhnanství nachází nové zvířecí přátele Pumbu a Timona, s nimiž v duchu bezstarostné filozofie dospívá, aby se jednou vydal v otcových stopách.

Novou verzi filmu natočil Jon Favreau, autor tři roky staré Knihy džunglí. Simbu a jeho lví kamarádku Nalu namluvily hvězdy amerického showbyznysu, herec a zpěvák Donald Glover a popová hvězda Beyoncé.

Nového Lvího krále začnou česká kina promítat příští čtvrtek. | Video: Falcon

Snímek vychází z původní animované předlohy z roku 1994, někdy ji dokonce kopíruje záběr po záběru. Zůstala také většina původních dialogů či hity zpěváka Eltona Johna. A Simbova otce Mufasu stejně jako v původním filmu z roku 1994 namluvil dnes osmaosmdesátiletý James Earl Jones.

"Nabízí se nevyhnutelná otázka: proč?" ptá se v recenzi pro časopis Variety další kritik Peter Debruge, podle kterého je nový Lví král "nepopiratelně úchvatný, ale také neuvěřitelně sází na jistotu". Podle Debruge se tvůrci vydali po nejjistější cestě za výdělkem.

Lví král tento pátek vstoupí do kin v Číně, zbytek světa včetně Česka se ho dočká v polovině příštího týdne.

Původní Lví král z roku 1994.
Původní Lví král z roku 1994. | Foto: Disney

Původní snímek z roku 1994 celosvětově utržil 968 milionů dolarů a získal Oscara za hudbu. Inspiroval také úspěšnou muzikálovou adaptaci na Broadwayi a dalších více než 20 produkcí jinde ve světě.

Přestože současný remake vypadá hyperrealisticky, podle některých kritiků mu chybí emoce. A když lvi, hyeny či prasata bradavičnatá začínají mluvit a zpívat, podle některých to vzhledem k tomu, nakolik zvířata vyhlížejí realisticky, působí zvláštně.

Některé recenze jsou zvlášť příkré. Například Alissa Wilkinsonová na webu Vox.com napsala, že filmu schází jakékoliv kouzlo. "Je to jen nesmyslné, přefouklé omílání starých nápadů," uvedla. "Připravte se na zničující zklamání," doplňuje Scott Mendelson na webu Forbes.com.

 

Právě se děje

Další zprávy