Luhrmann Vekého Gatsbyho nepochopil, míní první kritiky

Kultura Kultura
7. 5. 2013 17:54
Příběh v režii Baze Luhrmanna trpí, domnívají se kritici
Velký Gatsby (Leonardo DiCaprio)
Velký Gatsby (Leonardo DiCaprio) | Foto: Warner Bros.

Praha - Pár dnů před světovou premiérou filmu Velký Gatsby jsou první reakce filmových kritiků velmi rozpačité. Nová adaptace slavné knihy od Francise Scotta Fitzgeralda se podle mnoha z nich jen těžko snáší s pompézním vizuálním stylem australského režiséra Baze Luhrmanna.  

„Není zrovna velkým překvapením, že Australan, který stál za kýčovitými přehánějícími spektákly Moulin Rouge a Austrálie, spáchal verzi Gatsbyho, která spíš než v duchu knihy působí jako svůj titulní antihrdina - muž, jenž věří, že pozlátko mu koupí jedinou věc, k níž mu bohatství nepomůže," ilustruje již naznačené poznámka Scotta Foundase ze serveru Variety. "Co Luhrmannovi nedošlo ještě víc než předchozím adaptátorům je, že Fitzgerald skrze svědectví postavy Carrawaye  nabízel pohled na úpadek americké říše, ne pozvánku na večírek."
 
„Ve Velkém Gatsbym se Luhrmannův styl stal sebeparodií," stěžuje si Alonso Duralde ze stránky The Wrap

Další kritici přiznávají snímku estetické kouzlo, což ale zdaleka nestačí k tomu, aby mohli film považovat za vrchol Luhrmannovy tvorby. „Baz Luhrmann si vystavěl kariéru na posouvání uměleckého projevu za to, co někteří shledávají hranici dobrého vkusu nebo selského rozumu, což může být opojným, když se to podaří. Naneštěstí, když to selže, vynalézavost skončí odosobněním a nadbytek je opravdu nadbytečný,"  popisuje problém filmu Drew McWeeny  ze serveru HitFix.

Lze najít ovšem i shovívavější kritiky. „Nehledě na to, jak hektická a komplikovaná může být jeho technika, Luhrmannovo osobní propojení a zaujetí s obsahem zůstává zřejmé, což se postaralo o film, který většinou zůstává věrný duchu, i když ne tolik tónu, své předlohy," píše Todd McCarthy v recenzi na The Hollywood Reporter.

"Dobrý Gatsby, ale Velký DiCaprio," nazval svoji pozitivní recenzi Rafer Guzman na Newsday. Pochopitelně chválí především Gatsbyho představitele. „DiCaprio pomáhá zachránit film od jeho výstředností a chyb, zvlášť od hlasu vypravěče, který nadbytečně popisuje obraz a zamlžuje jej. Luhrmann nevyřešil hádanku Velkého Gatsbyho, ale je to odvážný a cenný pokus."

Osmasmdesát let starý příběh vypráví Nick Carraway (Tobey Maguire), jenž se během honby za penězi v New Yorku znovu setkává se sestřenicí Daisy (Carey Milligan) a jejím manželem Tomem (Joel Edgerton) a s Daisiným bohatým přítelem z minulosti Gatsbym (Leonardo DiCaprio) vyžívajícího se v bujarých oslavách. Nick poznává brzy Gatsbyho nelegální aktivity a staré milostné pletky mezi ním a Daisy, které se odrážejí i v mimomanželském vztahu Toma s Myrtle (Isla Fisher), manželky místního opraváře aut George Wilsona (Jason Clarke).

Velký Gatsby bude uveden na úvod filmového festivalu v Cannes. V českých kinech bude mít premiéru 16. května. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy